Kat slijmvlies

Alles over slijmvliesproblemen bij de kat

Slijmvliesproblemen bij de kat

We zien vaak problemen bij de kat aan het slijmvlies. Variërend van gingivitis tot parodontitis door tandplak en tandsteen. Als de ontsteking verder de mond in trekt dan noemen we het een gingivitis-stomatitis-pharyngitis complex. Tegenwoordig heet het FCGS = Feline Chronic Gingivitis Stomatitis oftewel langdurige ontsteking van het mondslijmvlies.

 

Slijmvliesontstekingen kunnen ontstaan door virus infecties zoals kattenaids, leucose, calicivirus of een herpesvirus infectie. Ook kunnen bacteriën zorgen voor een slijmvliesontsteking.

 

Allergie of tumor. ook komen er slijmvliesproblemen voor door een allergische reactie of door een tumor voor. Bij jonge katten zien we een juvenile gingivitis of juveniele gingivitis, vooral bij Maine Coons van 4-8 maanden zien we deze afwijking.

 

De tumor kan gelokaliseerd zijn, vooral bij katten komt een plaveiselcelcarcinoom voor die heel lokaal, maar deze kan ook erg uitgebreid kan zijn. Ook is er een zeer uitgebreide ontsteking van het mondslijmvlies door een feline sarcoid.

 

 

 

 

 

Gingivitis of tandvleesontsteking bij de kat

Bij gingivitis is het tandvlees gezwollen, rood en bloedt gemakkelijk. Deze ontsteking verspreidt een onaangename geur waardoor de kat erg uit de bek kan stinken. Als gevolg van de ontsteking kan het tandvlees zich terugtrekken waardoor de tandhals en wortels zichtbaar worden. Wanneer de ontsteking zo uitgebreid is dat ook het onderliggende bot ontstoken raakt is er sprake van parodontitis.

Gingivitis door wisselen gebit ....

Als het melkgebit wisselt dan zie je een tijdelijke gingivitis naast de blijvende elementen.

Gingivitis door het wisselen

Als je dit ziet dan adviseren we om de kiezen te poetsen om te voorkomen dat er juveniele gingivitis ontstaat.

Juvenile gingivitis ....

We zien bij jonge katten regelmatig na het wisselen een soort gingivaflap als een gordijn over de kiezen hangen. Onder deze flap is het een ideale broedplaats voor bacteriën en kan er makkelijk een diepere ontsteking namelijk parodontitis ontstaan.

Na het wisselen kan een gingivaflap ontstaan een gingivitis

De therapie is de slijmvlies woekering weghalen en daarna de kiezen te poetsen.

Een jong kitten van 4 maanden met juveniele gingiviis:

Bij het kitten hieronder van 4 maanden oud is rood tandvlees langs de kiezen te zien, ook dit is een ontsteking van het tandvlees of gingivitis. We noemen dit juveniele gingivits.

Een kitten van 4 maanden met juveniele gingivits

 

Het advies is om bij een dergelijk kitten de kiezen te gaan poetsen met zachte gaasjes, ook moet het tandvlees daarbij gepoetst worden om de genezing te stimuleren. We gebruiken daarbij ook het middel Dentisept, een kleverige chloorhexidine gel. De Eigenaar moet dit 1-2x daags in het begin aan brengen en later 2-3x per week.

Tandplak of tandsteen ....

Gingivitis kan ook door tandplak of tandsteen ontstaan. Als er niet gepoetst wordt zal er tandplak op de kiezen komen, deze kan mineraliseren tot tandsteen. Het slijmvlies naast de kies kan ontstoken raken dit noemen we gingivitis, op dit moment is het proces nog omkeerbaar.

Gingivitis door tandplak of tandsteen

Hieronder een voorbeeld van een kat met hele erge gingivitis ....

Een 1,5 jaar oude Maine Coon kater kwam bij een ons op het spreekuuur met een zeer ernstige vorm van juveniele gingivitis. Het slijmvlies was langs alle kiezen en tanden enorm gezwollen en het bloedde zeer snel

Alleen gingivitis de rest van het mondslijmvlies bij deze kat is gezond>
 
Op de foto's is te zien dat alleen het tandslijmvlies aangetast was en dat de rest van het mondslijmvlies gezond was.
Duidelijk is de slijmvlieswoekering te zien bij deze kat met gingivitis of tandslijmvliesontsteking. www,dierengebit

De behandeling...

Het gebit werd van tandplaque en tandsteen ontdaan en daarna gepolijst. Hierna werd het overtollige slijmvlies met een scherpe lepel verwijderd. Als aanvulling werd een behandeling met Oravet voorgeschreven. In combinatie met het poetsen van de tanden en kiezen door middel van een gaasje om de vinger. Ook werd er gedurende 1 maand antibioticum voorgeschreven.

Een Oravet behandelling bij een kat. www.dierengebit.nl

Wat is Oravet ?

Oravet is een polymeer die zich aan het tandglazuur vasthecht. Eenmaal aangebracht, vormt er zich gedurende minimaal 2 weken een permanente, onzichtbare laag die de vorming van tandplak en tandsteen significant vermindert. Na professionele gebitsreiniging, het polijsten en het drogen van de tanden, wordt Oravet Beschermende Gel aangebracht langs het tandvlees. Daarna wordt het verspreid over de tandoppervlakken, de gingivale overgangen en in de interdentale ruimten. Twee weken na de behandeling van de dierenarts brengt de eigenaar de Oravet Tandplak Preventie Gel aan op de overgang van tand naar tandvlees bij de kat. Dit gebeurt met behulp van het wattenstaafje. Het aanbrengen van deze Oravet Tandplak Preventie Gel dient eens per week herhaald te worden om de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen. Zie voor meer informatie de Oravet website ....

NB: Oravet is geregistreerd voor het gebruik bij honden, bij katten mag het gebruikt worden als een off label medicijn. Het is goed en ook veilig te gebruiken bij katten. Het is alleen niet geregistreerd voor katten, omdat dit teveel kosten met zich mee brengt voor de fabrikant.

Het resultaat na 1,5 week...

1,5 week na de behandeling is het slijmvlies enorm opgeknapt. Zie de foto hieronder. 1,5 week na de slijmvlies behandeling ziet het slijmvlies er veel rustiger uit.

Hieronder is het slijmvlies 1 maand later te zien.

1 maand na de slijmvlies behandeling ziet het slijmvlies er veel rustiger uit.

Naschrift 2011 over Oravet en gigivitis ....

We hebben ondertussen meer ervaring gekregen met Oravet ® en gingivitis bij de kat. Het één keer per week aanbrengen van alleen de Oravet ® (monotherapie) bij katten is naar onze mening als tandheelkundig dierenarts niet voldoende om de gingivitis te beheersen op langere termijn.

 

We gebruiken in plaats van Oravet nu Dentisept.

We laten de tanden en kiezen poetsen met gaasjes en Vet Aquadent ®, zie de pagina over tanden poetsen bij de kat. En daarbij dagelijks Dentisept ® aanbrengen op het tandslijmvlies. Dentisept ® is een kleverige pasta die zich aan de gebitselementen en het tandslijmvlies hecht. Er zit chloorhexidine in en de chloorhexidine bestrijdt de bacterien

 

 

 

 

Feline Sarcoïd

In 2009 kwam een jonge kat (1,5 jaar) bij ons in de dierenkliniek met zeer grote slijmvlieszwellingen. Dit worden ook wel epuliden genoemd.

Een jonge kat een zeer grote woekering van het tandslijmvlies

Er waren bloemkoolachtige woekeringen rondom de kiezen te zien, alleen de gingiva waren gewoekerd. De kat liep er al langere tijd mee, en opvallend was dat de eigenaar aangaf dat zodra er een corticosteroïde injectie gegeven werd dat de zwelling binnen een paar dagen verdwenen was. Na een paar dagen kwam het probleem weer op. Tabletten prednison of dexamethason werkten niet of nauwelijks, een injectie met een langwerkend corticosteroïd werkt heel goed. Echter dit is geen oplossing want katten kunnen er suikerziekte van krijgen.

De 1e Operatie ....

We hebben de kat een verdoving gegeven en de woekering aan de slijmvliesranden weggesneden. Deze zwelling hebben we voor onderzoek ingestuurd. We dachten dat het een eosinofiel probleem zou moeten zijn, omdat de zwelling zo sterk op de cortico's reageerden. Er kwam een uitslag terug waar wij in 2009 nog nooit van gehoord hadden: Feline Sarcoid of FS.

We kregen een verrassende uitslag

2 weken later begon de zwelling weer ....

Nog geen 2 weken na het weg halen begon het slijmvlies weer te groeien.

2 weken later is er al weer een slijmvlies woekering

We proberen een injectie corticosteroid uit ....

We wilden eens uitproberen wat er na een injectie met een corticosteroïd zou gaan gebeuren.

Wonderlijk genoeg was de zwelling 5 dagen na de injectie verdwenen

Pappen en nathouden was daarna het devies, want de zwelling was weer terug gekomen. Deze werd met diverse medicijnen en speciaal voer onderdrukt maar niets werkte afdoende.

1 jaar later was de zwelling er weer

De eigenaar wil een paar kiezen laten trekken ....

We willen eens proberen het op een andere manier te benaderen, door een paar kiezen te trekken en dan kijken of dit verschil maakt.

Anders benaderen we gaan een aantal kiezen trekken

1 maand later ....

1 maand na het trekken van de kiezen

2 maanden later ....

2 maanden na het trekken van de kiezen

10 maanden na het kiezen trekken ....

Op de plaats waar de kiezen getrokken zijn is geen zwelling terug gekomen. Waar de kiezen nog aanwezig zijn is het slijmvlies weer gaan woekeren.

10 maandne later woekering is terug maar niet waar de kiezen getrokken zijn

Alle kiezen trekken lijkt de oplossing ....

We besluiten om alle kiezen te trekken.

We trekken alle kiezen bij deze kat

 

1 maand later

3 maanden later is alles nog goed ....

De zweling is 3 maanden later nog steeds weg

 

1,5 jaar later alles is nog steeds goed

Ik heb Pucco op 18 juni 2012 terug gezien en het slijmvlies is nog steeds zonder woekeringen. Het slijmvlies bij de hoek- en snijtanden is nog steeds glad....

De oplossing voor Feline Sarcoid is het trekken van de kiezen ....

 

Dit is niet alleen onze ervaring. IN DE LITERATUUR WORDEN SLIJMVLIES WOEKERING IN DE MOND MULTIPLE EPULIDES GENOEMD. Als u geïnteresseerd bent dan kunt u een verder lezen over deze multipele epulides in een artikel in het Vlaams Tijdschrift van Diergeenskunde ......

 

 

 

 

Juveniele gingivitis bij een kat of beter bij een kitten

We zien de laatste tijd steeds vaker bij jonge katten een ontsteking van het tandslijmvlies de gingiva. Het begint als de kiezen gaan wisselen op 4-5 maanden leeftijd. Vooral bij Maine Coons en Noorse Boskatten zien we deze tandvlees ontsteking bij de jonge katten vaak. Deze afwijking heet juveniele gingivitis, of in de amerikaanse literatuur: juvenile gingivitis.

In de literatuur wordt dit ook wel Juvenile FCGS genoemd. Het begint bij katten van 4-6 maanden leeftijd als de blijvende kiezen doorkomen. Het slijmvlies raakt door een onbekende oorzaak geirriteerd en gaat groeien en groeien. Net zolang tot bijna de gehele kies afgedekt is. Het gekke is dat er op de kiezen bijna geen tandplak of tandsteen aanwezig is.

 

1e behandelingsmogelijkheid: alleen slijmvlies woekering weghalen ....

Het tandslijmvlies ziet er erg rood en pijnlijk uit, maar de katten eten vaak nog goed, zijn speels en goed op gewicht. In dit geval halen we het woekerende slijmvlies weg en eventueel een paar kiezen die los zitten. De eigenaar moet als nabehandeling de kat dagelijks poetsen en op het slijmvlies Dentisept ® aanbrengen met een wattenstaafje. De katten kunnen hier overheen groeien als ze goed worden gepoetst. Als het echter terugkomt dan adviseren we om de kiezen te laten trekken om te voorkomen dat de volwassen vorm van FCGS kan gaan ontstaan.

 

2e behandelingsmogelijheid: slijmvlies woekering weghalen en alle kiezen trekken ....

Als een kat met het rood en ontstoken tandvlees echter wel pijnlijk is, slecht eet, kwijlt, humeurig is, veel wegduikt en niet aangehaald wil worden dan is ons advies om de slijmvlies woekering weg te halen en alle kiezen te trekken. De katten knappen er enorm van op. Gaan weer goed eten, zijn weer speels en aanhankelijk. Je voorkomt daarmee ook dat op latere leeftijd volwassen FCGS gaat ontstaan.

Een noorse Boskat van 10 maanden met juveniele gingivitis ....

Een Noorse Boskat die een hele erge ontsteking van zijn tandslijmvlies (gingiva) heeft. De kat was er pijnlijk aan en wilde slecht eten, wilde niet aangehaald worden en was humeurig. Er hangen als het ware gordijnen van tandslijmvlies over de kiezen heen. Het leek op Feline Sarcoid (zie paar pagina's verder) maar het was meer 1 geheel en niet zo bloemkool-achtig qua beeld. Elke zwelling van tandslijmvlies wordt epulide of epulis genoemd. In het Engels heet het multiple epulides als er meerdere woekeringen zijn.

Noorse Boskat van 10 maanden met tandvlees woekering = juveniele gingivitis

Als je ziet hoe erg de zwelling is dan kun je je voorstellen dat de kat er echt last van heeft.

Juveniele gingvitis toont zich als extreme woekering van de gingiva of het tandslijmvlies

We hebben de lengte van het slijmvlies gordijn gemeten:, deze was 4 mm op het langste gedeelte. We noemen dit een pseudo pocket lengte of diepte. Daarbij moet je nog de pocket diepte optellen, deze is bij een kat normaliter niet heel lang. De pocket diepte is de afstand van de gingivale lijn tot aan het diepste punt van de pocket = tandslijmvlies opening naast de kies of tand.

Pseudo pocket opmeten op het langste gedeelte is het 4 mm

Operatie of behandeling: in eerste instantie slijmvlies randen wegsnijden en de kiezen trekken die los zitten.De slijmvlies woekeringen wegsnijden

Na de de behandeling zijn de kiezen weer zichtbaar, de slijmvlies woekeringen zijn weggehaald en worden ingestuurd voor pathologisch onderzoek.

De kiezen zijn weer zichtbaar als het slijmvlies weggehaald is. Juveniele gingivitis.

Nabehandeling:

De eigenaar gaat de kat dagelijks poetsen en Dentisept ® aanbrengen op het slijmvlies.

Na het verwijderen van de slijmvlies woekeringen laten we de eigenaar dagelijks poetsen en dentisept aanbrengen op het tandslijmvlies

 

Een paar weken later is alles nog rustig en is de uitslag bekend. Er is geen tumor maar een ontsteking van het tandslijmvlies. We noemen dit Juveniele gingivitis, omdat het bij de jonge katten op deze manier tot uiting komt.

Patientenkaart van ene noorse boskat met juveniele gingivitis

 

Een voorbeeld van een Maine Coon kitten met juveniele gingivitis ....

Een kitten met een slijmvlies ontsteking of erge gingivitis

 

Je ziet op de zijdelingse foto's duidelijk dat het slijmvlies rood en ontstoken is.

Een kitten van 5 maanden met juveniele gingivitis

De behandeling of therapie is het schoonmaken van de kiezen en het weghalen van slijmvlies woekeringen. Daarna moet er dagelijks gepoetst worden met zachte gaasjes (zie tanden poetsen bij de kat) en het aanbrengen van 1 a 2x daags van chloorhexidine. Chloorhexidine zoals bijvoorbeeld Dentisept ® dat je met je vinger of met een wattenstaafje op het slijmvlies kunt aanbrengen.

Gelukkig groeien veel kittens over dit probleem heen. Helaas geldt dit niet voor alle kittens ....

Het slijmvlies in de mond, de gingiva kan als een gordijn over de kiezen hangen

Hetzelfde kitten, maar dan 8 maanden oud met nog ergere gingivitis ....

 

Bij het kitten hierboven is het slijmvlies niet tot rust gekomen.

Ondanks het poetsen is de slijmvlies woekering veel erger geworden. Het slijmvlies hangt vooral bij de grote kiezen van de bovenkaak als een gordijn over de kiezen heen. Daaronder kan er niet worden gepoetst en kan tandplak en tandsteen ontstaan en hierdoor kan de ontsteking steeds erger worden.

Een 8 maanden oude of beter jonge kat of kitten met juveniele gingivitis

Op de zijdelingse opname is de slijmvlieswoekering van de (juveniele) gingivitis beter te zien. Echter je kunt het slijmvlies pas zien als het slijm is weggeveegd. De kat heeft pijn, eet moeilijk en de slijmdraden hangen uit de bek. De kat duikt weg in huis en wil niet worden aangehaald, de kat is echt schuw.

Er is duidelijk sprake van een kat die niet lekker in zijn vel zit.

Juveniele gingivitis kan echt heel erg pijnlijk zijn, eten is moeilijk, slijmdraden uit de bek en wegduiken.

Op de volgende foto's is te zien dat er beiderzijds erge woekering van het tandvlees, de gingiva aanwezig is.

Beiderzijds is er een erge gingivitis tgv de juveniele gingivitis

We hebben deze kat  behandeld door de slijmvlies woekering weg te halen en een aantal kiezen en de snijtanden te trekken. We hebben het weggenomen slijmvlies ingestuurd voor pathologisch onderzoek. Hieronder de uitslag ....


Pathologisch onderzoek van een kat met juveniele gingivitis

Een juveniele gingivitis is dus een voor stadium van de feline chronische gingivitis en stomatitis (FCGS) of caudale stomatitis. De gingivitis of tandvleesontsteking slaat dan door naar het andere slijmvlies in de mond.

Denk aan de kaakomslag achterin de keel, zie de foto's hieronder ....

Vergelijk het met een kat met fcgs of caudale stonatitis

Therapie want preventie hielp hier niet voldoende ....

Als een kat erg last heeft van het ontstoken tandvlees: slecht eet, kwijlt, schuw is en wegduikt of het slijmvlies raakt weer ontstoken ondanks het poetsen dan is het advies is om een gedeelte of eventueel alle kiezen van de kat te trekken. Dit is nodig om te voorkomen dat de rest van het slijmvlies in de bek ontstoken raakt. Het klinkt erg heftig, maar de kat (het kitten) knapt er enorm van op! In plaats van een bange, schrikachtige, schuwe, wegduikende kat is er na de behandeling weer een kat aanwezig die zich lekker voelt, aangehaald wil worden, actief en levendig is en niet meer wegduikt onder het bed.

 

Hieronder is een mooi voorbeeld te zien van twee verschillende katten: even oud maar niet even zwaar qua gewicht. Een kat is lichter dan de andere kat omdat hij minder goed eet tgv pijn in de mond.

2 katten even oud maar niet even zwaar

We hebben bij de kat die veel lichter is qua gewicht alle kiezen getrokken en bij de zwaardere kat hebben we een paar kiezen weggehaald en de slijmvlies woekeringen weggehaald.

Twee katten met juveniele gingivitis

 

Mocht u een jonge kat - kitten met dit probleem hebben dan kunt u kontakt met ons opnemen om te overleggen hoe we u kunnen helpen ...

 

 

 

 

 

Chronische exsudatieve en proliferatieve gingivitis

Bij een jonge kat kwamen we rode en ontstoken gingiva randen tegen. De 1,5 jaar oude kat had al diverse tandheelkundige behandelingen ondergaan en de problemen kwamen steeds terug. De eigenaar wilde graag een definitieve oplossing. Wij stelden een totaal extractie voor omdat we aan een Feline Sarcoid (zie vorige pagina) of het verergeren van de klachten tot FCGS (zie volgende pagina) dachten.

Kat met ontstoken tandslijmvliesranden een erge gingivitis

Therapie alles trekken ....

De kiezen worden met behulp van een loepbril getrokken en er worden

Als therapie werd een totaal extractie uitgevoerd

Röntgenfoto's voor en na ....

We maken röntgenfoto's voor en na het trekken. Vooraf om te zien of we verrassingen tegen kunnen komen.

Tandheelkundige digitale controle foto's om te checken of alles getrokken is

Pathologisch onderzoek ....

Pathologie uitslag

Als uitslag kwam er een chronische exsudatieve en proliferatieve gingivitis uit.

Resultaat ....

We hebben de kat nog een paar keer terug gezien en het resultaat zag er goed uit.

Controle na 2 en 6 weken

We adviseren om bij dit soort patienten die blijvend ontstoken tandvleesranden / gingiva hebben om alle kiezen te trekken. Ook omdat je in het achterhoofd moet houden dat et kan doorslaan naar een veel ergere vorm namelijk FCGS, zie hieronder en de volgende pagina.

Het kan verergeren naar fcgs of gingivits-stomatitis-pharyngitis

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio