Konijn abces: de nabehandeling

Als het konijn weer naar huis gaat dan krijgt de eigenaar medicijnen mee. In ieder geval een pijnstiller/ontstekingsremmer (we geven Metacam ®) mee. Er wordt een antibioticum meegegeven. We kiezen dan vaak voor het antibioticum Duplocilline ®, we oefenen samen met de eigenaar hoe deze injecties Duplocilline ® onderhuids moet geven.  Mocht een konijn niet gelijk zelf gaat eten en poepen dan laten we het konijn dwangvoeding en medicijnen geven om een stille darm te verhelpen.

  • Als dwangvoeding gebruiken we Juvenile ® van Harrison Bird Foods en Science Selectve ® van Russel Rabbit samen met water laten we een papje maken.
  • De medicijnen die we meegeven zijn Cisaral ® om de darmwerking te stimuleren.
  • Laxatract ® om vocht in de darmen aan te laten trekken.
  • Pijnstiller wordt sowieso gegeven na een abces behandeling.

Controle wanneer ....

10 dagen later:

Als het abces in zijn geheel weggehaald is dan  zien we het konijn na 10 dagen terug om de hechtingen eruit te halen.

of

7 + 14 dagen later:

Als het abces gemarsupialieerd is, dan moet de eigenaar elke dag de wond schoonmaken, korstvorming weghalen en zalf in de wond aanbrengen. We gebruiken in het begin Terracortril ® oogzalf, hierin zit oxytetracycine en een corticosteroid. De wond blijft dan goed open en de inhoud vloeibaar. We hebben ook honingzalf uitgeprobeerd, maar dit geeft een zodanig sterke genezing dat het abces te snel dicht gaat en de inhoud van het abces niet schoon wordt maar dicht komt te zitten.

na 7 dagen laten we het konijn terug komen, de abcesholte wordt dan leeggelepeld en eventueel gevormde korsten worden weggehaald. Er moet nopg steeds worden gezalfd om de opening open te houden.

na 14 dagen halen we de hechtingen eruit en maken het abces nog een keer schoon. Als de holte kleiner is geworden omdat het dicht aan het groeien is dan gebruiken we een honingzalf om dit proces te bespoedigen.

En 4 - 8 weken later weer ....

na 4  tot 8 weken laten we het konijn nog een keer komen, we controleren dan de tanden en kiezen en beoordelen of er aanvullende behandelingen noodzakelijk zijn of dat het probleem definitief opgelost is.

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________________________

Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

Joomla SEF URLs by Artio