Snot bij het konijn door een tumor in de neusgangen

We zien regelmatig snot bij een konijn. Het kan besmettelijke snot zijn of snot die veroorzaakt wordt door een corpus alienum in een neusgang (grasaar of grasspriet) in neusgang of een tandrest die rommelt. Deze laatste twee geven dermate irritatie dat er als reactie pus wordt gevormd. Op deze pagina gaan we het over een tumor in de neusholte hebben.

Snot tgv een tumor in de neus ....

We hebben een konijn doorgestuurd gekregen dat een hoorbare ademhaling had en er was af en toe snot te zien in het linker neusgat. De snot werd door het geven van antibioticum wel even afgeremd, maar het kwam steeds weer snel terug.

Rhinoscopie ....

We hebben met een kleine kijkbuis (een rhinoscooop) in de neusholte gekeken. We zagen een zwelling die niet op een abces leek, want de kleur was roze rood en niet gelig wit wat je normaal bij een abces ziet.

Tumor in de neusholte bij een konijn

We hebben een 1 mm scoop waarop we een scherpe naald kunnen schroeven, daarmee hebben we de zwelling aan kunnen prikken:

Pathologisch onderzoek


Helaas is de tumor niet operabel. Mocht je een tumor in de neus willen opereren dan moet van te voren een ct scan gemaakt worden om te zien of de tumor te bereiken is en hoe groot de tumor is. Om een dergelijke tumor te bereiken zal via de neusbrug geopereerd moeten worden.

Een gelobte tumor in de neus bij het konijn ....

Bij konijn Eva was er snot aanwezig. De oorzaak was een tumor die uit meerdere lobjes bestaat. Deze kwam te voorschijn nadat we de snot weggezogen hebben met een dunne afzuigbuis.

Een konijn met een tumor in de neus

Ook hier is de tumor helaas niet te verwijderen. Door een langdurige behandeling is het een leefbare situatie gebleven.

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio