Cavia abces

Cavia abces

We zullen als cavia dierenartsen in de komende pagina's beschrijven wat de oorzaak is van een abces aan de kop bij een cavia. ook zal de behandeling besproken worden: de oorzaak wegnemen is de allerbelangrijkste behandeling!

De afgebroken tand of kies zal getrokken worden en ook van belang is het inkorten van de tanden en de kiezen die te lang zijn geworden. Daarna met het abces behandeld worden, het abces zal in zijn geheel weggenomen worden of gemarsupialiseerd.

Welk antibioticum is de beste keuze en wat is de nabehandeling zal aan de orde komen.

Op de volgende pagina's gaan we bespreken:


Wat zijn de oorzaken?

  • Tandprobleem
  • Kiesprobleem
  • Kaakgewrichtsprobleem
  • Onbekende oorzaak
  • Halsabces
  • Abces achter het oog

Welke bacteriën spelen een rol?
Wat is de behandeling?
Welk antibioticum raden we aan?
Nabehandeling

 

In de zijbalk kunt u op de links naar deze onderwerpen klikken of lees verder ....

 

 

 

 

Abces bij een cavia

Bij een cavia kan een bult in de hals of bij een kaak veroorzaakt worden door een abces.  Meestal zie je een dikte bij de onderkaak of achter de onderkaak. Ook kan een oog naar buiten gedrukt worden door een abces onder de oogbol.

Een abces bij een cavia kan in de hals zitten of onder de kaak

Oorzaken ....
Een abces kan veroorzaakt worden:
- Door een afgebroken tand of kies.
- Door haken op de kiezen van de bovenkaak die door het mondslijmvlies steken.
- Door losse gebitselementen ten gevolge van vitamine C tekort.
- Door wondjes in het mondslijmvlies of in de huid van de kop kunnen bacteriën, via bloedvaten, in de hals terecht komen.
De oorzaak een loszittende tand is getrokken
De behandeling ....
1. Oorzaak wegnemen van het abces
De behandeling is erop gericht om de oorzaak van het abces weg te nemen. De losse tand of kies wordt getrokken

2. Abces zelf behandelen
Indien mogelijk wordt daarna het gehele abces weggehaald. Indien dit niet mogelijk is wordt een zo groot mogelijk gedeelte van het abces operatief verwijderd. De abcesholte wordt daarna opengehouden door het abceskapsel aan de huid te hechten, dit heet marsupialisatie.

Welke bacterie speelt een rol ....
We hebben abcessen onderzocht met een bacteriologisch onderzoek en daarna werd er gekeken voor welke antibiotica  de bacteriën gevoelig waren. Hieruit kwam dat bij kaakabcessen bij de cavia in bijna alle gevallen er sprake was van een infectie met anaerobe bacterien. Dit heeft consequenties voor de keuze van het te gebruiken antibioticum!

Welk antibioticum moet je dan kiezen bij de cavia?
Omdat er meestal anaerobe bacteriën worden gevonden heeft dit een grote invloed op de keuze van het antibioticum !

De  vaak gebruikte antibiotica voor een cavia werken niet tegen anaerobe bacteriën!
Middelen als Sulfatrim Drops / Bactrimel en Enrofloxoral Drops / Baytril zijn veilig voor een cavia, maar deze werken niet in dit geval. Gebruik nooit Penicilline achtige antibiotica bij een cavia die zijn dodelijk voor een cavia.

Wij gebruiken ....
Als cavia dierenartsen van Dierenkliniek WIlhelminapark in Utrecht gebruiken wij het middel Doxoral Drops (= Tetracycline) als antibioticum. En om de abcesholte schoon te krijgen laten we zalf in de abcesholte inbrengen, de zalf die we gebruiken is Terracortril oogzalf (= corticostereoid en Tetracycline).

We adviseren om als antibioticum Doxoral Drops en als zalf in de wond Terracortrilzalf te gebruiken

Nabehandeling ....
De eigenaar moet zorgen dat het gat van de abcesholte open blijft. We laten de cavia na 1 week terugkomen en maken dan het abces nog een keer schoon in de diepte. De abcesholte wordt schoongemaakt met een scherpe lepel. Na 2 weken moet er nog een controle plaatsvinden en worden de hechtingen verwijderd.

De cavia is meestal na 3 a 4 weken geheel genezen !

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________

Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

Bacteriën in het kaakabces

Een abces is een ontsteking die afgekapseld is en waar het ontstekingsmateriaal in meer of mindere mate vloeibare pus is. Pus is purulent ontstekingsmateriaal. Het lichaam beschermd zichzelf door er een stevig kapsel omheen te leggen waar de pus niet uit kan. Helaas is daardoor ook een antibioticum moeilijker in staat om in de abcesholte te werken.

Hoe kun je te weten komen welke bacterie aanwezig is ....
Met behulp van een BO + ABG = een bacteriologisch onderzoek en antibiogram kan een kweek gemaakt worden, hierdoor weten we welke bacterie een rol speelt in het abces en voor welk antibioticum deze bacterie gevoelig is. Hierna kun je dus gericht de bacterie bestrijden.

Hoe neem je het BO + ABG af ....
Met een steriele swab kun je in de geopende abcesholte een monster nemen Een juiste plek voor het monster nemen van een BO + ABG swab is zeer belangrijk !!!dat daarna gekweekt gaat worden. De uitslag zal 1 -2 weken duren voordat je weet wat er speelt. Het is belangrijk om deze swab of bemonstering op de juiste manier uit te voeren. Er moet een monster aan de buitenzijde tegen het abceskapsel  worden afgenomen, hier zijn de nog actieve bacterien te vinden. In het midden van het abces is al het pus steriel. ook kan een stukje abcskapsel in fysiologische zoutoplossing worden ingestuurd om tot een juiste diagnose van de bacterie te komen.

Welke bacterie speelt een rol ....
We hebben abcessen onderzocht met een bacteriologisch onderzoek en daarna werd er gekeken voor welke antibiotica  de bacteriën gevoelig zijn. Hieruit kwam dat bij kaakabcessen bij de cavia in bijna alle gevallen er sprake was van een infectie met anaerobe bacterien.

In het merendeel kweken we anaerobe bacteriën!

Dit heeft consequenties met de keuze van het te gebruiken antibioticum!

 

 

 

 

Oorzaken van een abces aan de kop bij een cavia

Bij een cavia kan een bult in de hals of bij een kaak veroorzaakt worden door een abces. Een andere mogelijkheid is een bult onder de kaak door een maligne lymfoom

Een abces kan vooraan of achteraan de onderkaak zitten

Oorzaken ....
Een abces kan veroorzaakt worden:
- Door een afgebroken tand of kies.
- Door haken op de kiezen van de bovenkaak die door het mondslijmvlies steken.
- Door losse tanden en kiezen ten gevolge van vitamine C tekort.
- Door wondjes in het mondslijmvlies of in de huid van de kop kunnen bacteriën, via bloedvaten, in de hals terecht komen.

Tandwortelontsteking geeft abces achter de onderkaak ....
Een afgebroken tand kan een abces vooraan de onderkaak, maar vaker achteraan de onderkaak veroorzaken. De tand van een cavia loopt tot halverwege de onderkaak naar achteren tot wel aan de 2e kies in de onderkaak. Zie röntgenfoto hieronder. De bacteriën volgen de weg van de minste weerstand en veroorzaken achter de onderkaak voor een abces.

Abces door de tand zie je vaak achter de onderkaak

 

 

 

 

Cavia antibioticum

Een cavia abces wordt behandeld door de oorzaak te behandelen en daarna het abces in zijn geheel te verwijderen of deels te verwijderen en daarna open te leggen = marsupialisatie. Daarbij wordt er een antibioticum gegeven zodat het lichaam de overgebleven bacteriën kan bestrijden. Een antibioticum kan niet zelf een bacterie aanpakken, maar de cavia wordt door het antibioticum geholpen om een bacteriële infectie aan te pakken door er witte bloedcellen op af te sturen, deze moeten dan de ontsteking opruimen.

Welk antibioticum moet je dan kiezen bij de cavia?
Als cavia dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht gebruiken we Novadox, dit is een antibioticum met als werkzame stof doxycycline. Alternatief is een antibioticum met de werkzame stof metronidazol.

Waarom kiezen we doxycycline of metronidazol bij cavia abcessen en niet voor onderstaande antibiotica?
Omdat er meestal anaerobe bacteriën worden gevonden heeft dit een grote invloed op de keuze van het antibioticum !

Quinolonen werken niet tegen anaerobe bacteriën!
=> Quinolonen zijn  Baytril / Enrofoxoral Drops

Trimethoprimsulfa werkt niet bij een abces, het wordt onwerkzaam gemaakt door pus !
=> Trimethroprimsulfa zijn Sulfatrim Drops of Bactrimel

 

Gebruik geen penicilline achtige antibiotica bij cavia's ..................


Penicillines veroorzaken een dodelijke dysbacteriose  bij cavia's !
We kiezen bij konijnen met een abces voor een penicilline die we onderhuids laten injecteren. Konijnen kunnen dit goed verdragen, helaas kunnen cavia's hier absoluut niet tegen! Mondeling of onderhuids toegediende penicillines zorgen ervoor dat de cavia dood gaat  door een dodelijke dysbacteriose die op geen enkele manier te stoppen is!

=> Een dysbacteriose is een diarree doordat de darmflora van slag is geraakt, bij cavia's is deze dodelijk !
GEBRUIK NOOIT DUPLOCILLINE OF EEN ANDERE PENCILLINE BIJ EEN CAVIA !

Gebruik geen penicilline bij een cavia dit zal een dysbacteriose geven met de dood als gevolg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

En langwerkende cefalosporines dan?
Gebruik geen Convenia (= een langwerkende cefalosporine) bij cavia's. Deze is nauw verwant aan pencillines en zorgt ervoor dat de cavia er erg slecht van wordt. ook werkt het in tegenstelling tot een kat of hond maar een paar dagen bij de cavia. Gebruik geen convenia bij een cavia!

Wij gebruiken ....
Als cavia dierenartsen van Dierenkliniek WIlhelminapark in Utrecht gebruiken wij een doxycycline of een metronidazol als antibioticum. En om de abcesholte schoon te krijgen laten we zalf in de abcesholte inbrengen, de zalf die we gebruiken is een antibioticum zalf met een corticosteroid erin. Als de wond heel oppervlakkig is dan is honingzalf een goed alternatief.
 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________

Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

Joomla SEF URLs by Artio