Dwangvoeren

Indien een cavia niet eet dan komt het in een negatieve spiraal terecht. Een cavia heeft als klein dier in verhouding veel energie nodig, het eet daarom ook de gehele dag. Als een cavia niet eet dan kan er een leververvetting ontstaan waardoor de eetlust nog meer onderdrukt wordt, dit is een zogenaamde negatieve spiraal. Een cavia kan daarbij ook sterk vermageren en zijn krachten zullen snel minder worden.

Zorg dat je cavia blijft eten ....
Als je cavia niet uitzichzelf eet dan is het advies dat je je cavia gaat dwangvoeren. Door energierijke dwangvoeding van goede kwaliteit te geven zorg je dat de cavia niet verzwakt en dat er geen leververvetting ontstaat. We adviseren om te dwangvoeren met Juvenile van Harrison Bird Foods, dit is opfokvoer voor jonge vogels, maar ook zeer geschikt voor konijnen en cavia's. Indien je langere tijd moet dwangvoeren, zoals bij gebitsproblemen, dan is het ook goed om er vezels bij te mengen. We adviseren daarom Science Selective Guinea Pig brokjes door het dwangvoer te mengen.

Hoe dwangvoeder je je cavia ....

Dwangvoederen is goed te doen:- Maak een mengsel: Juvenile ® Harrison Bird  Foods + Science Selective Guinea Pig.
We laten als dwangvoer een mengsel met een spuit in de mond toedienen. Ook kan dit mengsel als een soort slobber voedsel in een bakje in het hok gezet worden, de cavia eet hier dan van. De brokjes kun je ook met water verweken en met een pincet in de mond ingeven.

Als dwangvoer gebruiken we geweekte brokjes van Science Selective Guinea Pig en Jjuvenile van Harrison Birdfoods
 
Wikkel cavia in een handdoek ....
Een zeer handige tip is om de cavia in een handdoek te wikkelen (= wrappen). De cavia voelt zich meer op zijn/haar gemak en is gemakkelijker te behandelen.
-
Als een cavia medicijnen of dwangvoer toegediend moet worden wikkel het dan in een handdoek

Breng de spuit op de goede manier in ....
Loop daarna niet te tutten en zorg dat de spuit diep genoeg in de mond ingebracht wordt. Als je de spuit niet voorbij de tanden in de mond brengt dan loopt al het dwangvoeder weer uit de mond.

Niet tutten, zorg dat je de spuit goed in de mond inbrengt!

Hoeveel en hoe vaak ....
De basisregel is 
10 – 15 ml per cavia 3 a 4x daags. Weeg elke dag je cavia en als de cavia afvalt geef dan meer dwangvoeding!

Gebruik een 1 of 2 ml spuitje dan voorkom je dat het kaakgewricht overrekt wordt!

Gebruik een 1 of 2 ml spuitje !


Het wikkelen in een handdoek, of het wrappen zoals we dat noemen, is ook erg handig om medicijnen in de mond toe te dienen.

Geef geweekte brokjes van Science Selective Guinea Pig

Als je water bij de cavia brokjes van Science Selective voegt dan worden ze zachter. De cavia kan dit vaak nog wel eten. We geven de cavia om aan te sterken dwangvoer en met water verweekte brokjes ....

Op de onderstaande film is te zien dat de cavia gelijk na de gebitsbehandeling weer gaat eten ....

 

 

We geven de cavia's bij ons in de kliniek ook zoveel mogelijk gras (uit onze tuin). We merken dat ze graag gras eten en op die manier weer aan het eten komen.

 

 

Ons advies is ook om de cavia elke dag te wegen om te zien dat ze aan het aankomen zijn in gewicht.

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio