Oorzaken van een abces aan de kop bij een cavia

Bij een cavia kan een bult in de hals of bij een kaak veroorzaakt worden door een abces.

Een andere mogelijkheid is een bult onder de kaak door een tumor we zien dan vaak een maligne lymfoom - lees verder over deze tumor.

Een abces kan vooraan of achteraan de onderkaak zitten

Oorzaken ....
Een abces kan veroorzaakt worden:

  • Door een afgebroken tand of kies
  • Door een afwijkende tand of kieswortel
  • Door een reuskies
  • Door wondjes in het mondslijmvlies of in de huid van de kop kunnen bacteriën in de lymfknopen van de hals terecht komen er ontstaat een lymfadenitis

We zullen op deze pagina kort in gaan op de oorzaken van een abces aan de schedel bij een cavia. Op de pagina's die later volgen zullen we per onderwerp er dieper op in gaan.

 

Gebitsinspectie met loepbril en endoscopie ....

Met behulp van een gebitsinspectie met loepbril en endoscopie gaan we bij een cavia onder verdoving na of we de oorzaak van het abces kunnen vinden. Hierbij zullen we gebruik maken van dentale röntgenfoto's.

Niet alle soorten röntgenfoto's zijn even goed voor gebitsproblemen ....

Deze dentale CR7 van Durr dental met fosforplaten maakt röntgenfoto's die veel duidelijker een kies of tandprobleem in beeld brengen dan een röntgenapparaat dat wij normaal gebruiken voor buik en borstholte röntgenfoto's: de Agfa CR15. Het detail is veel groter bij onze dentale röntgenfoto's dan bij de gewone röntgen omdat er er meer lijnen per mm lopen om detail vast te leggen.

Tandwortelontsteking geeft abces achter de onderkaak ....
Een afgebroken tand kan een abces vooraan de onderkaak, maar vaker achteraan de onderkaak veroorzaken. De tand van een cavia loopt tot halverwege de onderkaak naar achteren tot wel aan de 2e kies in de onderkaak. Zie röntgenfoto hieronder. De bacteriën volgen de weg van de minste weerstand en veroorzaken achter de onderkaak voor een abces.

Abces door de tand zie je vaak achter de onderkaak

Een afwijkende tand of kieswortel ....

Als er een abces achter het oog aanwezig is dan kunnen we met dentale röntgenfoto's in beeld brengen of er een afwijkende tand of kieswortel aanwezig is.

Met een loepbril en een endoscoop gaan we op zoek naar afwijkende kiezen. Ook voelen we de kiezen na of deze los zitten of dat er dielen van de kies los zitten.

Het oog bij cavia Rick puilt uit - de oorzaak is de afwijkende 3e kies van de bovenkaak - dit is ook op de rontgenfoto gped te zien

 

Op de röntgenfoto's hieronder is te zien dat de 3e kies van de rechter bovenkaak een abces veroorzaakte achter het oog.

Het oog bij cavia Rick puilt uit - de oorzaak is de afwijkende 3e kies van de bovenkaak - dit is ook op de rontgenfoto gped te zien

Met een loepbril en een endoscoop gaan we op zoek naar afwijkende kiezen. Ook voelen we de kiezen na of deze los zitten of dat er dielen van de kies los zitten. Op de foto's hieronder is een afwijkende 4e kies van de rechteronderkaak te zien en er is pus naast deze kies te zien!

Met een loepbril en een endoscoop zoeken we naar afwijkende kiezen

Er is een abces aan de rechteronderkaak die veroozaakt wordt door een kies.

Met een loepbril en een endoscoop zoeken we naar afwijkende kiezen

 

We hebben enkele oorzaken toegelicht - op de volgende pagina's zullen we verder in gaan op de behandeling en de nabehandeling van abcessen bij de cavia.

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio