Abces door een tand

Indien een cavia tand afbreekt of als een tand los zit door vitamine C tekort dan kunnen er bacteriën onder het slijmvlies terecht komen. De bacterie kan via de tandwortel die tot bijna aan de 3e kies in de onderkaak doorloopt zich naar achteren verplaatsen en ver naar achteren een abces veroorzaken. Het is meestal een ondertand die afbreekt, dit komt omdat de ondertanden bij een cavia langer zijn dan de boven tanden.

Scheve snijtand slijtage ....

Wat opvalt is dat het eigenlijk altijd de ondersnijtanden zijn die een ontsteking aan de tandwortel krijgen met als gevolg een abces. De cavia zal de pijnlijke tand ontzien en proberen om deze niet te gebruiken: je krijgt een scheve afslijting van de snijtanden. De kant waar het probleem zit zal een langere ondersnijtand krijgen dan de andere zijde.

Een ontstoken tand is pijnlijk en de cavia zal een scheve tandaflsijting krijgen

In het geval bij Bumper (zie hierboven) is er een pijnlijke rechterondersnijtand met een tandwortelontsteking. De cavia zal liever aan de zijde van de niet ontstoken tand bijten / kauwen en daarom is deze linkerkant lager doordat deze meer afslijt dan de rechter kant.

 

Een ontstoken tand is pijnlijk en de cavia zal een scheve tandaflsijting krijgen

Op de foto hierboven: Onderaan de rechter ondertand zie je pus aan de tandwortel bij het slijmvlies.

We maken röntgenfoto's om te zien of we de ontsteking in beeld kunnen brengen. Op de foto's hieronder is te zien dat er een ontsteking aan de rechterondersnijtand aanwezig is.

Op de röntgenfoto is een tandwortel ontsteking aan de rechter ondersnijtand te zien

We trekken de rechterondersnijtand.

Een ontstoken tand is pijnlijk en de cavia zal een scheve tandaflsijting krijgen

We hebben de snijtand getrokken en het abces geopend. We kwamen op het bot uit en er was een opening in de onderkaak, we hechten de holte open aan de huid. We hebben nu de tandkas geopend en kunnen deze met zalf nabehandelen. We gebruiken een dunne tuut op een spuit om de zalf in de kleine opening in te brengen. Het gat zal in 1-2 weken dicht groeien

We hebben de tand getrokken en het abces open gemaakt

Een cavia kan zich goed redden met 3 snijtanden. De eigenaar moet wel in de toekomst de snijtand lengte in de gaten houden.

We behandelen de cavia met zalf, een pijnstillend/ontstekingsremmend middel en een antibioticum.

Als zalf gebruiken we een antibioticum zalf met een corticosteroïd of een honingzalf. In dit geval moet het wel een dunne zalf zijn.

We hebben de tand getrokken en het abces open gemaakt we laten de eigenaar de holte met zalf opvullen

De snijtand loopt ver door in de onderkaak ....

De tand loopt ver door in de onderkaak ....

De tand is relatief erg lang en loopt ver door in de onderkaak

Soms zien we echt een oplossing van een snijtand zoals bij cavia Tibor hieornder. De tandwortel is opgelost en rondom de snijtand wortel is een botoplossing te zien.
 

Op de röntgenfoto's hieronder is dit goed te zien ....

Abces die ontstaan is door een tandwortel ontsteking

 

Abces die ontstaan is door een tandwortel ontsteking

De snijtand is volledig getrokken. We komen via het wegprepareren van het abces op het kaakbot uit en boren dit open.

Abces die ontstaan is door een tandwortel ontsteking

De eigenaar kan nu de holte dagelijks vullen met zalf. En we laten een pijnstiller/ontstekings remmend middel geven en een antibioticum.

Een abces door een tandwortelrest
Hieronder een afgebroken tand die later een abces achter de kaak veroorzaakte. De tandwortelrest was dusdanig aan het etteren dat er een ontsteking aanwezig bleef. Pas toen de tandwortelrest getrokken was door het kaakbot te openen kwam de ontsteking tot rust. helaas was de ontsteking dermate uit de hand gelopen dat de twee voorste kiezen verloren zijn geraakt.

De linkerondertand is afgebroken

Het restant van de wortelpunt van de afgebroken snijtand geeft een abces achteraan de onderkaak. Met een röntgenfoto is de tand gelokaliseerd, het kaakbot is geopend en het etterende restje tand is eruit gehaald.

Het restant van de afgebroken tand geeft een abces achteraan de kaak.

Helaas was de ontsteking dermate dat de twee voorste kiezen van de linkeronderkaak ook verloren zijn gegaan. In de onderkaak was een gat gevallen die de mond in verbinding met de huid van de onderkaak bracht. Tijdens het eten kwam er steeds eten in het gat en de kiezen van de bovenkaak bleven doorgroeien. We moesten Pietje daarom iedere 4 tot 6 weken onder verdoving brengen. Het gat schoonmaken en de kiezen van de bovenkaak inkorten. Hij kon wonderlijk genoeg met zijn ene ondersnijtand de twee bovensnijtanden redelijk goed op lengte houden.

Door de tandwortelontsteking raakten de twee voorste kiezen verloren.

Pietje is bijna een jaar zonder linker ondertand en twee voorste kiezen in goede doen in leven gebleven.

Pietje hield met 1 snijtand onder de twee bovensnijtanden op de juiste lengte

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio