Bekinspectie bij de cavia

Het is belangrijk om bij een cavia die niet of slecht eet of die gewicht verliest om in de bek te kijken hoe het gebit eruit ziet.

Wikkel de cavia in een handdoek...

Om de cavia rustig te houden adviseren we om de cavia in een handdoek te wikkelen. Om in de bek te kijken adviseren we om met een kleine wangsperder (linkse foto's) of een otoscoop met spreider (rechtse foto) de bek na te kijken.

Gebruik wangsperders om de bek van een cavia te bekijken en te behandelen

 

Otoscopen voor een bekinspectie ....

We hebben diverse otoscopen die we kunnen adviseren om te gebruiken bij de bekinspectie bij een konijn.
De Welch Allyn Nasal Speculum is onze favoriet. Deze is helaas ook niet meer te koop - de productie en verkoop is gestopt.
We raden nu dierenartsen de Killian Nasal Speculum aan als die nog geen goede beksperder voor een kiesinspectie hebben.
 

Otoscopen die we gebruiken voor een bekinspectie om de kiezen bij een konijn na te kijken

 

Update 2022.

We hebben via Eickemeyer een alternatief kunnen regelen om in de mond bij konijnen en knaagdieren te kijken: de Bi-Valve neusspeculum.

Deze is vergelikjbara met de nasal speculum van Welch Allyn.

 

 

Bi Valve neusspeculum die we gebruiken voor een bekinspectie om de kiezen bij een konijn na te kijken

 

 

BEKSPERDER   BEKSPERDER   BEKSPERDER   BEKSPERDER   BEKSPERDER BEKSPERDER   BEKSPERDER

 

GEBRUIK NOOIT EEN BEKSPERDER ZONDER VERDOVING!
Als je een wakkere (= onverdoofde) cavia een beksperder op de tanden zet dan is het gevaar dat een cavia er hard op gaat bijten en daardoor zijn kaakgewricht luxeert.

Gebruik nooit een beksperder bij een cavia zonder verdoving dit geeft kaakgewrichtsproblemen

De bek van de cavia zit altijd vol

Je kunt niet zomaar even de kiezen van een cavia bekijken, deze zit namelijk altijd vol eten. De cavia ademt door de neus waardoor deze geen problemen met ademhalen heeft als de bek vol zit.

De bek van de cavia zit altijd vol, je kunt er niet zomaar in kijken, je ziet dan alleen maar voedsel

Spoel de bek uit

Een simpel en doeltreffend trucje is om met wat water in een spuitje de mond schoon te spoelen zodat je al het voedsel uit de mond spoelt en een goed overzicht hebt.

Spoel de bek van de cavia met water schoon om de kiezen goed te bekijken

Bekinspectie film

We hebben een film gemaakt hoe we in de bek van een cavia kijken. Wikkel de cavia in een handdoek, spoel de bek uit en daarna plaatsen we een wangsperder in de bek van de cavia en kijken we hoe de kiezen eruit zien.

Bij deze cavia zijn er afwijkende snijtanden te zien en er is een grote brug over de tong te zien .... 

 

 

En we hebben in 2019 een nieuwe otoscoop met neusspeculum gekocht waarmee je de kiezen mooi in beeld kunt krijgen. Het is de Welch Allyn met neusspeculum.

 

 

Normale kiezen

Als de kiezen goed zijn dan zie je de kiezen onder en boven 2 - 3 mm boven het slijmvlies uitsteken. De kiezen van de onderkaak laten de tong vrij zodat die goed kan bewegen. De kiezen staan in één lijn en de kiezen van de bovenkaak en de onderkaak staan in een hoek van 30° ten opzichte van elkaar.

De kiezen staan in een hoek van 30 graden en steken 2-3 mm boven het slijmvlies uit

Brug over de tong ...

Hieronder zijn diverse cavia's met een brugvorming van de voorste kiezen van de onderkaak over de tong heen.

Cavia's met een brug over de tong van de 1e premolaren (kiezen) van de onderkaak

Scheve kiezen tgv een kaakluxatie

We zien helaas vaak cavia's met scheef afgesleten kiezen. De cavia's hebben hun kaakgewricht beschadigd door aan de tralies te hangen, op een te hard stuk voer of een ander hard voorwerp te bijten of door onverdoofd een beksperder op de tanden gezet te hebben gekregen.

Scheef afgesleten kiezen door een kaakluxatie

Geen rij kiezen in één lijn

Soms zien we dat er geen mooie rechte kiezenrij aanwezig is. De kiezenrij vormt een zogenaamde stap. Op de foto hieronder zijn de twee achterste kiezen hoger dan de voorste twee kiezen.

Soms zie je bij cavia's dat de kiezenniet in 1 lijn staan, er zit een zogenaamde stap in de kiezenrij

En nu echt wat anders: een corpus alienum

Af en toe zien we echt wat bijzonders, bijvoorbeeld een stuk hout in de mond die voor problemen zorgt. De cavia hieronder werd aangeboden met de klacht dat hij minder goed at, dit kun je je wel voorstellen als je ziet wat er vast zat in de mond!

Iets heel bijzonders een stok in de mond bij deze cavia!

Als we het echt goed willen zien, verdoven we de cavia en kijken met een loepbril. Deze geeft een enorme vergroting en dan kun je de kiezen goed nakijken.

Met een speciale loepbril van Examvision kunnen we de bek extra goed nakijken

Individuele kiezen worden beoordeeld .....

We kijken de kiezen na met een loepbril en met een endoscoop in de mond of ze een normaal kauwoppervlak hebben wat betreft glazuur patroon, lengte en breedte van de kiezen. We kijken of er haken of vleugels op de kiezen aanwezig zijn. En we beoordelen de tong en de wang of er wonden te zien zijn.

En we kijken de kiezen na of er afwijkende kiezen qua kleur, vorm en structuur zijn In principe moeten alle kiezen in een rij (van 4 kiezen) er hetzelfde uitzien. Als er verbrede kiezen zijn dan kan er sprake zijn van een reuskies of macrodont.

Cavia kiezen in detail nakijken hoe het glazuur oppervlak eruit ziet tov de andere kiezen

 

Op de volgende pagina's kunt u verder lezen wat de redenen zijn voor een brugvorming van de kiezen over de tong en de scheef afgesleten kiezen. Ook zal de stok in de mond aan bod komen...

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio