Overrekking of "luxatie" van het kaakgewricht:

 

Bij de cavia kan het voorkomen dat een van de kaakgewrichten niet goed meer werkt. De bindweefsel lamellen zijn opgerekt en het kaakgewricht werkt niet meer zoals het zou moeten, omdat er een zogenaamde overrekking of "luxatie" aanwezig is. Er is een TMJ "luxatie"

Het valt de eigenaar op dat de cavia minder goed eet en aan het afvallen is, ook kan er een speekselvloed ontstaanmet een hele natte kin en hals. We kijken de cavia na en dan vooral het gebit. Aan de hand van de tanden en kiezen kunnen we zien waar de oorzaak zit.

Een overrekking of "luxatie" geeft specifieke afwijkingen aan de tanden en kiezen ....

 

- Tandas: is schuin (maar soms recht)

- Tandlengte boven snijtanden: normaal of verlengd (normaal 0,6 - 0,9 cm)

- Tandlengte onder snijtanden:  te lang > 1,2 cm (normaal 1 - 1,2 cm)

- Frontale slijtage: is schuin

- Zijdelingse slijtage: abnormaal = onvoldoende slijtage.

- Kiezen van de bovenkaak: te lange kiezen en eventueel verbrede kiezen en haken naar de wang toe

- Kiezen van de onderkaak: er is een asymmetrische brug van de kiezen over de tong.
   => links en rechts zijn gelijk afwijkend qua vorm en lengte.

 

De onderkaak zit dan niet meer stabiel in het kaakgewricht en de kant waar het probleem zit hangt vaak lager dan de andere kant. Dit heeft tot gevolg dat er een scheve tandas en slijtage van de tanden van voren gezien en een afwijkende slijtage van opzij gezien. Er zijn vaak te lange tanden aanwezig. Ook zie je grote afwijkingen in de lengte aan de kiezen, deze kunnen onder en/of boven veel langer zijn dan normaal. en er zijn afwijkende kiezen te zien. We noemen dit verlengde kiezen of elongation in het Engels.

Scheve tabndas, scheve afslijting, te lange tanden en afwijkende kiezen door een kaakgwerichtsprobleem

 

Zie hieronder: Tandstand is afwijkend = onder voor de boven, tandas is scheef, te lange onder snijtanden, sterk afwijkende kiezen.

Sterk afwijkende tanden en kiezen

Er kan een schuine frontale slijtage zijn zonder echt een scheve tandas, maar de kieslengte is zeer afwijkend. Als je sterk afwijkende bovenkaakskiezen hebt qua lengte denk dan aan een TMJ overrekking. Zie echt afwijkende kiezen hieronder = linksboven zijn de kiezen veel langer dan rechtsboven.

Afwijkende tanden en een te lange kies linksboven

 

Oorzaken ....
Gberuik nooit een starre beksperder bij een cavia die niet een verdoving heeftgekregen!!!Het kaakgewricht kan uit de kom raken door OP EEN DRINKFLES TE BIJTEN, een ongeluk zoals vallen, onderling vechten, ergens tegen aan botsen, aan de tralies blijven hangen of door zonder verdoving de kiezen bij de cavia proberen te knippen door een starre bekklem in de bek aan te brenegen. Vooral dit laatste raden we sterk af als de cavia niet onder verdoving is!

NIET DOEN / NIET DOEN / NIET DOEN !!!!

 

Gebruik geen starre beksperder bij een onverdoofde cavia, het zal tot kaakgewricht problemen leiden.

De cavia zal zich verzetten en op de klemmen in de mond gaan bijten, dit werkt als een hefboom en daardoor raakt de kaak uit de kom. Mogelijk is tekort aan vitamine C ook een oorzaak voor een slapper kaakgewricht.

Welke beksperder gebruiken wij?

We gebruiken een verende beksperder onder verdoving, zie de foto's hieronder.

We gebruiken verende bek- en wangsperders

 

Symptomen ....
Een cavia die een kaakprobleem heeft zal plotseling niet goed meer kunnen eten. De kaken schuiven heen en weer in het gewricht en dat gaat nu niet goed. De onderkaak hangt als het ware los. De cavia is geïnteresseerd in eten echter zal niet kunnen eten. De cavia zal vermageren. De snijtanden en kiezen zullen scheef afslijten.

 

Cavia kaakgewricht luxatie


Een kaakgewricht wordt opgerekt of overrekt ....
Bij een kaakluxatie is een van de kaakgewrichten losser dan de andere kant, het kapsel wordt opgerekt of overrekt.

Op de röntgenfoto hieronder is te zien dat er een kaakgewricht afwijking is, het is een zogenaamde skyline opname, de röntgenstraal is van de neus tot het achterhoofd geschoten.

Op een rontgenfoto proberen we een kaakgewricht afwijking in beeld te brengen

 

De behandeling van een kaakgewricht probleem ....
Het kaakgewricht is te klein om te opereren. We behandelen de tanden en kiezen en geven de cavia een pijnstiller en een anabool steroïde injectie. De cavia zal een periode gedwangvoederd moeten worden. Ook zal de behandeling na 4 en 6 weken opnieuw gedaan moeten worden. Net zolang tot alles weer hersteld is.

Helaas zal het niet kaakgewricht niet altijd volledig herstellen en er zijn cavia's die elke 4 tot 6 weken opnieuw behandeld moeten worden.

Nieuws 2015: We hebben een nieuwe behandeling => We laten de cavia's met dit probleem een chiropractische behandeling ondergaan. De dierenarts chiropracter gaat de kaakgewrichten behandelen en vooral het kaakgewricht dat opgerekt is om het herstel te bevorderen.

 

TMJ overrekking door een abces ....

Soms kan er een overrekking ten gevolge van een abces naast het kaakgewricht ontstaan.

 

TMJ overrekking bij een cavia door een abces

In echt erge gevallen kan de onderkaak zelfs voor de bovenkaak komen vast te zitten, omdat de ondersnijtanden voor de bovensnijtanden staan. Hierdoor kan de onderkaak niet meer naar achteren getrokken kan worden. Dit is de belangrijkste component van de propalineale kauwbeweging van een cavia en er zal echt een eet / slijtage probleem aan de tanden en kiezen ontstaan.

 

Als een kaakgewricht overrekt is en er is ook nog eens het geval dat de ondersnijtanden vastlopen op de boven snijtanden dan is dit extra problematisch, lees verder op de volgende pagina ....

Een cavia met een kaakgewricht overreking of luxatie

Als de kaken niet goed kunnen bewegen dan ontstaat er een afwijkende slijtage. Als de afwijkende kaakbeweging (zijdelings ipv voor-achterwaarts) lang aanwezig is dan ontstaat er een verbrede en te grote kies. Het grote probleem is dat dit irreversibel is, dit kan niet meer genezen. Voorkom dus dat dit gaat ontstaan en behandel zo snel als mogelijk een gebitsporbleem bij een cavia.

 

Hieronder een cavia met een verbrede kies:

Als het probleem langer ontstaat ontstaan er te brede kiezen

Op de foto hierboven zie je dat de kiezen van het kiesoppervlakte de normale glazuurrichels heeft en dat de 2e kies tussen de rode lijnen sterk verdikt is.

Als dierenarts moeten we proberen te voorkomen dat deze verbrede kiezen ontstaan door op tijd de gebitsbehandeling te starten.

 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio