Afwijkende kiezen bij een cavia - gespleten kiezen

Bij een cavia kunnen verschillende afwijkingen aan de kiezen gevonden worden. In dit geval laten we een gespleten kies zien. Bij het eerste voorbeeld zit er een strootje tussen de kiezen vast. De cavia was moeilijker aan het eten en was gek aan het doen met de bek. Bij de cavia die we er na laten zien was er duidelijk sprake van pijn bij het eten en op de röntgenfoto is goed te zien wat het probleem is.

 

We kijken met de bekinspectie met behulp van een loepbril en met een video-endoscoop de kiezen goed na of er afwijkingen zien. Ook maken we gebruik van dentale digitale röntgenfoto's met een CR7 van Durr dental om de kies structuur te bekijken en kunnen dan zien of er afwijkingen aan de kieswortel zijn.

 

Normale tanden maar er is een kies probleem ....
Bij deze cavia is een normale lengte en slijtage van de tanden te zien.

Bij de bekinspectie zien we dat de linker kiezenrij niet mooi aaneengesloten ligt, er is een spleetje tussen de 1e en 2e kies linksonder.

Vergelijk eens de rechter en linkerkiezenrij van de onderkaak met elkaar.

Bij deze cavia is een spleetje tussen de kiezen te zien

Duidelijk is een spleetje tussen de 1e en de 2e kies te zien. Er zit een stukje voedsel in en dit veroorzaakt het gekke bek gedrag bij deze cavia, er looopt steeds een stuk voer zoals hooi of een ander hard voedslestukje in vast en blijft er dan vast zitten.

Met onze endoscoop kunnen we dit goed in beeld brengen in de mond en met de dentale röntgenfoto's gaan we kijken of er hier een klein kort spleetjje is of dat er een diepe pocket naast de kies aanwezig is.

Bij deze cavia is een spleetje tussen de kiezen te zien

Als behandeling kiezen we bij Rozy om de 1e kies heel kort weg te slijpen en dan de 2e kies schuin weg te slijpen. We doen dit ook bij de 1e en 2e kies van de bovenkaak. Nu wachten we af hoe de kiezen gaan uitgroeien en of de 1e en 2e kies dan weer strak tegen elkaar aan staan.

 

 

Gespleten kies ....
Bij de cavia hieronder zijn normale tandne te zien qua lengte en slijtage.

Als we de kiezen in beeld brengen dan is te zien dat er aan de rechterkant 5 kiezen zijn en dat er aan de linkerkant 4 kiezen te zien zijn.

De 4e kies van derechteronderkaak is gespleten.

Bij deze cavia is een spleetje in de 4e kies te zien

In het midden is een spleet te zien. Deze spleet looopt niet geheel door, we hebben de spleet wegeslepen tot we weer een massieve kieskroon in beeld hebben.

Bij deze cavia is een spleetje in de 4e kies te zien


Bij cavia beertje is een gespleten voorste deel van de 4e kies van de linkeronderkaak te zien.

Bij Beertje is een los stuk kies in de kies voraan te zien

Het voorste deel van de 4e onderkaakskies is afwijkend.

Bij deze cavia is een afwijking in het voorste deel van de 4e kies te zien

Er zijn dus veel verschillende uitings vormen van een gespleten kies.

 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio