Gebitsbehandeling bij een cavia

Als een cavia een te lange kies of meerdere te lange kiezen heeft dan zal dit behandeld moeten worden. We korten de kiezen in en zorgen dat de kiezen in een juiste hoek ten opzichte van elkaar komen zodat ze weer goed op elkaar kunnen slijten. Deze gebitsbehandeling bij de cavia moet onder sedatie, anders kun je een kaakgewrichtsprobleem krijgen ....We hebben een loepbril van Examvision om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen uitvoeren

Onder sedatie - verdoving - narcose - roesje  .....
De cavia moet voor de behandeling onder sedatie!

We raden sterk af om even kiezen korter te maken zonder verdoving!

De kiezen kunnen dan namelijk niet goed behandeld worden en je loopt het grote risico dat de kaakgewrichten beschadigd worden. We gebruiken voor onze verdoving een narcose op maat, soms alleen injectie anesthesie met dexmedetomidine en ketamine, vaak icm een gasnarcose. Als een cavia echt slecht is qua conditie dan gebruiken we alleen alleen een gasnarcose. Sowieso loopt een cavia met een gebitsprobleem een extra risisco als het sterk vermagerd is, echter door onze ervaring kunnen we dit risico heel klein houden.

We hebben in 2019 meer dan 600 cavia's aan het gebit behandeld, sommige meer dan 10 keer, en we kunnen zeggen dat onze injectieanesthesie icm gasnarcose een hele veilige manier van verdoven is voor een cavia.

De cavia wordt na de gebitsbehandeling wakker in één van onze verwarmde zuurstof manden en ze krijgen een injectie met atipamezole om de verdoving tegen te gaan om de cavia zo snel mogelijk wakker te laten worden. Normaliter gaat een dier aan de anesthesie dood in de recovery en als we deze recovery zo optimaal en kort mogelijk laten zijn dan kunnen we het verdovingsrisico zo klein mogelijk te maken.

Lees verder over deze verdoving op maat ....

Voor de behandeling maken we gebruik van een sterk vergrotende loepbril van Examvision ....

En een endoscoop van Dr. Fritz of Dr. Storz om het resultaat te controleren van het slijpen.

Het inkorten van de kiezen ....
Het inkorten zal gebeuren door de kiezen in model te slijpen met een speciale tandheelkundige boor op een lowspeed tandheelkundige unit.

De kiezen worden en in de juiste hoek en het model geslepen. De kroon is het gedeelte van de kies die boven het slijmvlies uitsteekt. We streven om de kiezen in te korten net boven het slijmvlies met een occlusaal kauwoppervlak in een hoek van 30 graden geslepen.

De Kiezen kunnen tot aan het slijmvlies ingekort worden, we noemen dit radicaal inkorten.

De kies bestaat uit glazuur en dentine in diverse laagjes. De levende pulpa of wortels zit ver onder het slijmvlies bij de wortelpunt. Je komt hier nooit in de buurt. De kiezen groeien weer aan en de bedoeling is dat deze dan weer goed op elkaar gaan afslijten zodat de lengte weer goed wordt.
De kiezen worden ingekort en in model gebracht met een speciale tandheelkundige boor

Zie op de film hieronder hoe we de kiezen slijpen bij een cavia.

En als de kiezen heel erg ver doorgegroeid zijn?

Regelmatig zien we dat de kiezen dermate lang zijn dat je deze niet kunt inkorten met slijpen. We gebruiken dan een speciale tandheelkundige kniptang van Schweigert ®. Zie op de foto hieronder dat je deze te lange kiezen niet zomaar even weg slijpt!

Op de foto hieronder zie je de te lange kiezen bij een cavia - rechtsboven zie je hoe de kiezen er normaal uitzien - er is een occlusaal kauwoppervlak met een hoek van 30 graden. We hebben de kiezen eerst met een kniptang ingekort en daarna in de juiste hoek in model geslepen met onze dentale tandheelkundige unit.

Cavia veel te lange kiezen record in 2014

Waarom mag je kiezen knippen en tanden niet ....
In tegenstelling tot de tanden zijn de kiezen uit meerdere lagen van glazuur en dentine in de lengte richting opgebouwd. Dit zorgt voor een stevige kies die goed te knippen is. Als je de kies knipt kun je echt partjes kies in gedeeltes weghalen. De tanden daarentegen bestaan uit een buis met een

glazuurlaag aan de voorzijde en een zachtere tand aan de achterzijde. Met knippen kan deze gemakkelijk breken en problemen veroorzaken.

Cavia kiezen kun je knippen maar de tanden niet

 

Op de foto hieronder zie je een erg lange haak op de 1e kies van de bovenkaak. We hebben deze kies geknipt.

 

Cavia te lange kies knippen - knip kies voor kies

 

Een film hoe we de kiezen bij een cavia knippen: knip kies voor kies!

 

 

Om de kiezen in te korten gebruiken we een combinatie van knippen en slijpen.

Cavia kiezen inkorten dor knippen en slijpen

Een enkele hele hele lange kies ....

Je hebt records en records, op de foto hieronder is bij cavia Boas een veel te lange kies in de mond van een cavia te zien. Deze kies is afgeknipt en in model geslepen.

 

Bij deze kies is een hele lange kies te zien


De nabehandeling ....
De cavia moet snel weer aan het eten komen. Als de behandelde cavia niet diezelfde avond uit zichzelf eet dan moet het worden gedwangvoederd. We laten dwangvoederen met een mengsel van Juvenile ® + Science Selective Guinea Pig ® + water, lees verder over dwangvoeren ....

ook laten we verweekte brokjes geven tot de cavia weer uit zichzelf goed eet.


Gedurende 2 tot 4 weken laten we een meloxicam pijnstiller geven om de cavia zo snel mogelijk weer aan het eten te krijgen.


Indien nodig krijgt de cavia ook een anabool steroïd om de spieren van de kaak te versterken en op die manier wordt de slijtage van de kiezen bevorderd.

 

En we adviseren om een cavia elke dag extra vitamine c te geven, als er eengebitsprobleemis dan twee keer daags 40-80 mg en als er geen gebitsprobleem meer is en de cavia eet goed 1x daags 40-80 mg/kg.

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________


Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

Lees verder over deze cascade volgens EU model

 

Joomla SEF URLs by Artio