Haken op de kiezen bij een cavia

Echte haken van kiezen zoals we die bij een konijn zien zien we niet bij een cavia. Bij het konijn komen haken voor op de onderkaak kiezen die een wond in de tong veroorzaken. Dergelijke wonden aan de tong zien we bij cavia's niet. Er zal eerder een brug van de onderkaak kiezen worden gevormd.

Bij bovenkaak kiezen kunnen wel net als bij het konijn haken ontstaan die in het wangslijmvlies steken en daar een wond veroorzaken doordat ze langs het slijmvlies schuren.

Cavia haak op de kies van de bovenkaak met slijmvlies wond

Oorzaak ....
Haken bij cavia kiezen worden niet door standsveranderingen van de kiezen veroorzaakt zoals bij het konijn, maar door pijnlijke kiezen of tanden en/of kaakgewrichtsproblemen. Hierdoor ontstaat een afwijkende kauwbeweging en slijtage patroon. De kiezen gaan niet in de voorwaartse richting over elkaar, maar ze bewegen zijdelings. Door deze afwijkende slijtage slijten de kiezen niet goed en zullen er haken op de onderkaak- of de bovenkaak kiezen ontstaan.

Cavia haak op de kies van de onderkaak

 

Op de kiezen van de onderkaak ontstaan haken maar die geven geen tongwonden maar vormen een brug over de tong.
Haken op de kiezen steken niet in de tong, maar vormen een brug over de tong
 

Ook aan de bovenkaak zien we haken op de kiezen ontstaan, dit kunnen kleine haken zijn achteraan de kiezenrij of zelfs op alle kiezen van de bovenkaak.

Cavia haken op alle kiezen van de bovenkaak

Er kunnen ook grote haken ontstaan op de kiezen van de bovenkaak.

Grote haak op een kies van de bovenkaak

 

 

Bij de bovenkaak kiezen zie je wel snel problemen ontstaan, zie foto hieronder en onze pagina over een abces door kiesproblemen ....

Haken op de bovenkaak kiezen kunnen wangslijmvlies beschadiging en daardoor abcessen veroorzaken

Er zijn ook meng beelden met een brug en haken te zien:

Een brug over de tong en haken op de bovenkaak kiezen

Op de achterste kiezen van de onderkaak zien we eerst haken en als deze langer de kauwbeweging onvoldoende uitvoeren en de kiezen niet volledig op elkaar afslijten ontstaan vleugels op de achterste kiezen van de onderkaak.

Cavia haak op de kies van de onderkaak en een grotere haak we noemen dit ene vleugel

Lees verder over vleugels op de kiezen bij een cavia op de volgende pagina ....

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio