Cavia kiezen niet in 1 lijn

Normaal staan de kiezen in een mooie rechte lijn. De boven en onderkaak kiezen schuren over elkaar en zorgen dat het oppervlakte van de kiezen vlak is. Af en toe zien we dat er een afwijking aanwezig is. De 4 kiezen staan niet in een rechte lijn maar er zit een stap in. In het Engels heet dit een stepmouth.

Kiezen staan niet in 1 lijn

We zullen dit verder toelichten ....

De kauwbeweging aan de kant van de afwijking is afwijkend - er zal een meer zijdelingse dan oor-achterwaartse beweging komen. Hierdoor ontstaat er ook een eenzijdige kaakgewrichts beweging belemmering en ontstaat er een omgekeerde v vorm in de boven snijtanden.Een eenzijdig kauw problem kan door awijkende kiezen worden veroorzaakt

De behandeling is om de kiezen in een rechte lijn te slijpen zodat de kiezen weer goed op elkaar kunnen afslijten. De boven en onder kiezen worden behandeld.

Als het eenmalig is dan behoeft er daarna geen behandeling meer te worden gegeven.


We hebben echter een cavia behandeld, Moshe, waarbij deze afwijking continue terugkwam. Moshe moest om de 4 a 5 weken onder verdoving om de kiezen weer kort te slijpen, indien er te lange periodes tussen het slijpen zat ontstond er ook een eenzijdige brug over de tong.

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio