Afgebroken tanden bij een cavia

Indien er sprake is van trauma, hetzij een val van de cavia, of het bijten in de tralies. Dan kunnen er tanden afbreken. 

 

Afgebroken boven snijtanden door een val of ander ongeluk ....

Als de bovensnijtanden afbreken door een val, ergens hard op bijten of opeens trekken aan de tanden dan kan de kroon afbreken. De breuk zal vlak bij de slijmvlies overgang plaatsvinden. Op zich is dit niet erg, want de tanden zullen weer aangroeien. Het wortelkanaal wordt niet geraakt en er zal geen ontsteking van de wortelpunt ontstaan. Er kan bloed aanwezig zijn, maar dit trekt in een paar dagen weg. Ons advies is geef dan een pijnstiller-ontstekingsremmer zoals melocxicam en houd de groei van det anden in de gaten.

 

Tanden die erg makkelijk afbreken = door vitamine D tekort ....

Ook kunnen er slappe tanden aanwezig zijn die gemakkelijk afbreken. Dit kan ten gevolge van een vitamine D tekort zijn. Indien cavia's niet buiten komen en derhalve geen zonlicht zien dan kan er doordat er te weinig calcium in de tand komt slappe tanden ontstaan.

Een mooi voorbeeld was van de cavia van een eigenaar die in de zomer mee naar de camping ging en daar liep de cavia de hele dag buiten en waren er geen problemen met de tanden. In de winterperiode zat de cavia binnen en in die periode braken de tanden gemakkelijk af. Dit komt omdat er te weinig vitamine D in het lichaam zit, vitamine D zorgt ervoor dat het calcium opgenomen kan worden in botten en gebitselementen. Vanuit zonlicht kan een cavia vitamine D aanmaken, cavia's die niet buiten komen hebben te weinig vitamine D.

 

Een dergelijke cavia heeft een shot zonlicht nodig: we geven een injectie met vitamine D.

Of we rekenen aan de hand van het gewicht van de cavia, de hoeveelheid gram voer die de cavia eet en het soort voer (= hoeveelheid vitamine D per gram voer) hoeveel vitamine D de cavia binnen krijgt en hoeveel we moeten bijgeven.

 

afgebroken door vitamine D tekort

Als symptoom hiervan ontstaan er hobbelige tandoppervlaktes ....

Door het calcium tekort, of beter het niet opgenomen worden van calcium door de tanden ontstaat er een afwijkend tand oppervlakte. Normaal is het glad en wit van kleur. Door het vitamine D tekort wordt de tand hobbelig en brokkelig en is de kleur afwijkend.

De afgebroken tanden groeien weer aan ....

De tanden van de cavia groeien gedurende het gehele leven door en zullen indien ze afbreken weer aangroeien. Gelukkig gaat dit meestal zonder problemen en is er alleen een tijdelijk probleem. Zodra de tanden weer de juiste lengte hebben dan zullen ze weer op elkaar gaan afslijten. Mogelijk moet je even een periode dwangvoeder geven en de groente en het hooi in kleine stukjes aanbieden, want de cavia kan het eten niet zelf in kleine stukjes knagen.

Welke tand breekt?

Vaak zal de ondertand afbreken, deze is langer en daardoor eerder gevoelig voor een breuk dan de boventand.

Groeien de tanden altijd weer aan?

Helaas kan er ook een situatie optreden dat de afgebroken tand niet meer zal aangroeien. Zie hieronder.

 

Met de kiezen is er vaak niets mis, behandel de tanden ....

Afgebroken tand rechtsonder deze wordt getrokken

Nog een andere cavia met een afgebroken tand, weer rechtsonder ....

eencavia met een afgebroken tand rechtsonder, deze wordtgetrokken

De tand groeit niet aan, maar gelukkig kan de overgebleven ondertand de beide boven tanden op lengte houden

De ene tand onder houdt de boven tanden op de juiste lengte

Een afgebroken tand kan een abces veroorzaken ....

Soms zie je dat de tanden een abces veroorzaken. Lees verder over een abces door een tand ....

Er zijn drie mogelijkheden om doorgroeiende snijtanden bij de cavia te behandelen:

  1. knippen van de snijtanden
  2. slijpen van de snijtanden
  3. trekken van de snijtanden

De mogelijkheden zullen hierna elk afzonderlijk besproken worden.

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio