Een tand die uit meerdere delen bestaat

Bij deze cavia is een linker ondertand die bestaat uit meerdere delen. De wortel (= gedeelte onder het slijmvlies) en de kroon (= het gedeelte erboven) bestaat niet uit 1 stuk. De linker ondertand is ook dikker dan de rechter ondertand. Deze tand slijt niet goed en er was daardoor een brug over van de kiezen over de tong. De tand moest om de paar weken ingekort worden. Er werd gekozen voor een blijvende oplossing, namelijk het trekken van die afwijkende tand. De ervaring is dat een cavia met 1 ondertand de 2 boventanden goed op lengte kan houden.

De tanden zijn te lang en de linker ondertand bestaat uit meerdere delen

Op de rontgenfoto is te zien dat de wortel uit meerdere delen bestaat

De diverse delen werden 1 voor 1 ingekort, daarna werden de wortels getrokken

De tand of beter de tanden werden getrokken, in diverse gedeeltes. De uiteindelijke wortelkiem was afgebroken, maar kon uiteindelijk in zijn geheel worden verwijderd.

De uiteindelijke tandwortelrest werd getrokken

De getrokken tand was erg afwijkend

De getrokken delen zijn in elkaar geschoven en bij elkaar gelegd. Er was zelfs in de tand een andere tand aan het groeien. De uiteindelijke wortelpunt bestond uit 1 deel. De oorzaak is te zoeken in een genetisch probleem, de vader van deze cavia had ook een zelfde problematische tand.

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio