Snijtanden slijpen bij de cavia

We adviseren om bij een cavia niet de snijtanden te knippen maar om ze met een hoge snelheidsboor op een tandheelkundige unit de tanden op de juiste lengte te slijpen. We proberen altijd eerst om het slijpen zonder verdoving uit te voeren, mocht de cavia zich hier niet in kunnen vinden dan gebruiken we een verdoving.

Slijpen met een boor zonder sedatie ....De normale lengte van de snijtanden van een cavia

Het slijpen van de snijtanden wordt zonder sedatie gedaan bij een cavia die in een handdoek is gewikkeld.

Belangrijk: Kort de tand niet te ver in, dan kan de cavia er niet meer mee eten, zorg dat de lengte van de boven tanden op 0,6 - 0,9 cm en de onder tanden op 1 - 1,2 cm uit komt.

Slijpen met een boor onder sedatie ....

Indien de cavia het niet toe laat of er is een tand- en kiesbehandeling nodig dan wordt de behandeling onder sedatie (=verdoving) gedaan. Omdat de verdoving op gewicht moet worden gegeven wordt de cavia eerst gewogen. Omdat we een lage dosering gebruiken is het verdovingsrisico heel klein (vergelijkbaar met die bij de hond of kat).

Indien er 1 ondertand is afgebroken dan kan deze de 2 overgebleven boventanden goed houden

We hebben een film gemaakt over het slijpen ....

De cavia wordt in een handdoek gewikkeld en daarna worden de snijtanden weggeslepen.

 

Trauma...

Deze methode is speciaal geschikt wanneer er een afwijkende stand is ten gevolge van trauma. De overgebleven tand (die wel doorgroeit maar niet meer kan afslijten op de tegenoverliggende tand) kan dan tijdelijk ingekort worden totdat de getraumatiseerde tand weer op normale lengte is.

Hieronder is een cavia te zien waarbij de ene ondertand de twee boventanden kan afslijten op de juiste lengte, af en toe moeten we de tanden toch op de juiste lengte afslijpen, de eigenaar moet de tanden om de paar dagen checken.

1 ondertand houdt de 2 boventanden op de goede lengte

De ondertand is langer dan de boventand, daarom breekt een ondertand vaak sneller dan een boventand.

Indien er een kies of kaakgewrichtsprobleem aanwezig is moet er meer worden gedaan, zoals kiezen inkorten en dit kan alleen onder verdoving!.

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio