Snijtanden trekken bij de cavia:

Het trekken van de snijtanden bij de cavia zal veel minder vaak voorkomen dan bij het konijn. De cavia heeft niet zoals een konijn een erfelijke te lange onderkaak of verkregen tand standafwijking door calcium tekort.

Wanneer dan wel trekken ...

De tanden van een cavia worden alleen getrokken indien dit noodzakelijk is doordat er een ontstoken tand is en deze niet meer uitgroeit of dat er een abcesvorming is ontstaan door een tandbreuk. Ook zien we regelmatig verdikte tanden en deze trekken we ook als de verdikte tand een probleem geeft.

En zonder tanden dan ...

Een cavia kan minder goed dan een konijn leven zonder snijtanden. Als het kan trekken we maar ėėn of twee tanden, maar dan zo dat er altijd wel 1 tand boven en onder aanwezig blijft. Vaak kan een cavia met bijvoorbeeld twee tanden in de bovenkaak de ene tand in de onderkaak op de juiste lengte houden.

De tanden zijn niet zomaar even te trekken: de lengte van de tanden in de boven- en onderkaak zijn erg lang, het is lastig om deze zomaar even te trekken.

De lengte van de tanden van de boven en de onderkaak

Tand trekken omdat deze last geeft ....

Bij de volgende cavia hebben we de linker ondertand getrokken omdat deze verdikt was en de cavia had last met eten.

Linker ondertand is verdikt en de cavia heeft er last van

De linkerondertand is dubbel zo dik als de rechter tand

 

De kiezen vormen een symmetrische brug omdat er minder goed gegeten kan worden

Symmetrische brug over de tong van de kiezen

Voorbereiding...

Voor de extractie dient de cavia eerst onder sedatie te worden gebracht. Omdat de verdoving op gewicht moet worden gegeven wordt de cavia eerst gewogen.Omdat we een lage dosering gebruiken is het verdovingsrisico klein en vergelijkbaar met die bij het konijn. Met pijnstilling en antibioticum beginnen we al voor de operatie. Ook krijgt de cavia een injectie met glucose en fysiologische zoutoplossing.

De operatie...

De operatie geschied als volgt: de wortel van de snijtand wordt losgemaakt van de lamellen die tussen het slijmvlies van de tand en de tandkas zitten. Hiervoor gebruiken we een speciale 1 mm brede elevator van het merk Luxator. Deze zijn speciaal voor het gebruik bij knaagdieren gemaakt.

De afwijkende tand wordt rondom losgemaakt

Pas als de tand helemaal is losgemaakt kan deze getrokken worden.

De snijtanden hebben een hele lange wortel en het is de kunst om ze te trekken zonder dat er een stuk van de wortel afbreekt. Als de wortel breekt groeit de snijtand namelijk weer aan, of kan er een abces ontstaan op de wortelpuntrest.

Het eindresultaat na het trekken van de tand

Nog een andere cavia met een afwijkende rechter snijtand ....

Bij deze cavia was er een verdikte rechter ondersnijtand die ook echt last geeft.

Rechter verdikte onder snijtand

Deze tand zit iets los en geeft de cavia dermate last dat er een asymmetrische brug ontstaat, er zijn haken ontstaan aan de rechter onder kiezen.

Asymmetrische brug over de tong tgv een afwijkende tand

Op de röntgen foto is de verdikte tand goed te zien

Er is een verdikte tand te zien op de rontgenfoto

We gaan de tand trekken

Tand wordt afgeslepen en daarna rondom losgemaakt

Controleer of de tand volledig getrokken is.

Controleer of de tand volledig getrokken is

Controle röntgenfoto. Daarop is te zien dat de tandkas leeg is de tand is volledig getrokken.

De tandkas van de getrokken tand is volledig leeg

Recovery...

Het bijkomen of de recovery is een belangrijk onderdeel van de verdoving. We plaatsen de cavia in een zuurstofkooi met zuurstof en warmte en de cavia krijgt een middel dat de verdoving tegen gaat. Zodra de cavia rechtop zit gaat deze naar een verwarmde opname kooi.

Recovery in warmte met zuurstof

Het eind resultaat:

Na de tand extractie

Nazorg...

De cavia moet goed blijven eten. Omdat ze na de operatie voor een aantal dagen pijnstilling mee krijgen is dit meestal geen probleem. Een enkele keer zien we dat een cavia niet goed wil eten. In zo'n geval moet de cavia een aantal dagen gedwangvoederd moet worden. Hiervoor gebruiken we een mengsel van Juvenile en geweekte brokjes science selective guinea pig en met een spuitje is dit gemakkelijk toe te dienen. 

De eigenaar moet elke week kijken of de tanden niet te lang worden, soms moeten de tanden af en toe weer korter worden geslepen, als ze onvoldoende op elkaar afslijten.

 

Sinds eind 2015 maken we intra orale röntgenfoto's

We kunnen met een dunne kleine röntgenfoto intra orale - foto's in de mond maken om de kies wortels goed in beeld te krijgen. Wat dan opvalt is dat een tandwortel ontstoken kan zijn zonder dat je dit aan de buitenkant - aan het slijmvlies kan zien.

Bij de foto's van Teun hieronder zie je dat de rechter snijtand van de onderkaak een afwijkende tand wortel heeft.

Cavia Teun heeft ene afwijkende rechter snijtand van de onderkaak

We hebben de rechter onder snijtand getrokken en Teun doet het goed met zijn drie overgebleven snijtanden ....

 

We hebben de rechter onder snijtand getrokken

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio