Tumoren aan de schedel bij een cavia

Tumoren bij een cavia zijn zeldzaam ....
Indien er een bult aan de schedel gezien wordt bij een cavia is het in de meeste gevallen een abces. We zijn in de afgelopen tientallen jaren enkele tumoren aan de onderkaak of de bovenkaak bij een cavia tegen gekomen. Het is belangrijk om een onderscheid te maken of een bult aan de schedel een abces of een tumor is.

Als de bult onder verdoving wordt aangeprikt met een dunnen naald en er komt pus tevoorschijn, dan is er een abces aanwezig. Als er weefsel in de naald komt dan is er een tumor aanwezig.

NB: een cavia heeft in tegenstelling tot een konijn dunne vloeibare pus in een abces.

 

We gaan een paar voorbeelden laten zien van de tumoren die we zijn tegen gekomen.

Lymfoom in de buurt van het oog ....

Wat opvalt is dat we een (maligne) lymfoom onder of achter het oog zien. Zie hieronder bij Knabbel. Als we onder verdoving de bult aanprikken dan komt er geen pus tevoorschijn. We hebben een gedeelte weggehaald en ingestuurd voor onderzoek. Er kwam een maligne lymfoom uit als uitslag. Een lymfoom is aanwezig in een lymfknoop.

Cavia Knabbel met een maligne lymfoom

Bij Sabi was een dikte onder het oog. Aan de snijtanden is te zien dat er een omgekeerde V in de bovensnijtanden aanwezig is. Dit wijst op een eenzijdige kaakgewricht belemmering. Er is ook een kleine haak op de 4e kies van de linker bovenkaak te zien.

Cavia Sabi met een lymfoom

Op de dentale röntgenfoto's is er geen afwijkingen aan de kiezen te zien.

Cavia Sabi met een lymfoom

Cavia Sabi met een lymfoom

Als de cavia nog goed zelf eet en er geen last van heeft dan is het nog niet nodig om aan inlsapen te denken. Maar als de kauwbeging echt belemmerd wordt zoals hieronder dan is inslapen de enige keuze.

Aardbei kan niet goed kauwen ....

Bij cavia Aardbei kwamen we een apart probleem tegen. Op de film hieronder is te zien dat Aardbei grote moeite heeft met eten. Zelfs zachte stukjes komkommer kan hij niet opeten en laat deze weer uit de bek vallen.

 

 

De tanden zijn bij Aardbei sterk afwijkend qua slijtage. Ze zijn te lang en scheef afgesleten. Aan de kiezen is te zien dat er een asymmetrische brug over de tong is en dat er een vleugel aan de binnenzijde van de 4e kies van de onderkaak en een haak op de 4e kies van de bovenkaak aanwezig is. Dit wijst op een eenzijdige kaakgewricht belemmering (of unilateral locking TMJ) aan de linkerkant. Het linker kaakgewricht zit als het ware op slot en kan niet de sterke kauwbeweging van voor naar achteren bewegen. De kauwbeging aan die zijde is alleen zijdelings met als gevolg een asymmetrische brug over de tong en haken en vleugels op de kiezen.

Cavia aardbei met een afwijkende kauwbeweging

Op de röntgenfoto valt iets bijzonders op. Er is een calcificatie in de buurt van het linkerkaakgewricht.

Als je op de röntgenfoto klikt dan komt de uitleg - toelichting op de röntgenfoto's in beeld.

Cavia aardbei met een afwijking bij het kaakgewricht

  Klik op de foto voor uitleg ....

 

We maken nog een VD foto - een röntgenfoto in rugligging met 120 graden om de schedel beter uit te projecteren.

Klik weer op de röntgenfoto voor uitleg - toelichting.

Cavia aardbei met een afwijking bij het kaakgewricht

  Klik op de foto voor uitleg ....

 

We hebben Aardbei moeten laten inslapen omdat hij niet meer kon eten. De dikte in de schedel bij het kaakgewricht zat de kauwbwegeing dermate in de weg dat het niet meer ging. Uit het pathologisch onderzoek kwam een diagnose van de tumor: het was een chondrosarcoom.

Cavia aardbei met een afwijkende kauwbeweging

Tumor aan de onderkaak ....

Bij cavia Guineverre was er een enorme verdikking aan de onderkaak te zien.

Cavia guineverre met ene grote tumor aan de onderkaak

Op de röntgnfoto is er geen afwijking aan de tanden of kiezen te zien, er is wel een enorm grote bult te zien onder de onderkaak.

Cavia guineverre met ene grote tumor aan de onderkaak

Omdat we de bult niet konden weghalen en Guineverre niet goed meer kan eten hebben we haar laten inslapen en materiaal voor onderzoek ingestuurd. Bij Guineverre was er ook een chondrosarcoom.

Cavia guineverre met ene grote tumor aan de onderkaak

Bij Cesar was er ook een enorme dikte aan de onderkaak te zien.

Cavia Cesar met een grote tumor aan de onderkaak

We hebben Cesar helaas moeten laten inslapen omdat het niet meer ging.

Cavia Cesar met een grote tumor aan de onderkaak

Wat te doen als er een tumor aanwezig is ....

Gelukkig is het niet altijd nodig om een cavia met een tumor gelijk in te laten slapen. We beoordelen per geval wat we er aan kunnen doen. Als een cavia nog goed eet en levendig en actief is dan is er geen reden om op dat moment aan inslapen te denken. En zeker niet als een tumor volledig weg te halen is zoals bij Bob.

Cavia Bob met een tumor op de neus

Op de dentale röntgenfoto's die extra- en intraoraal zijn genomen zijn geen afwijkingen aan de tand- of kieswortels te zien.

Cavia Bob met een tumor op de neus

Op de röntgenfoto hebben we een naald in de dikte gestoken en deze zit naast de schedel.

Cavia Bob met een tumor op de neus

We hebben de bult volledig weg kunnen halen. De bult is ingestuurd met de vraagstelling of er sprake was van een lymfoom. De uitslag was een sarcoom.

Cavia Bob met een tumor op de neus

Samenvattend tumoren aan de schedel bij een cavia ....

Als er een bult - verdikking aan de schedel bij een cavia aanwezig is, dan is de kans groot dat het een tumor is. Onder verdoving zullen we de bult aanprikken om te zien of er pus aanwezig is of niet. En röntgenfoto's maken of er afwijkingen aan het bot of het gebit aanwezig is.

Mocht er een tumor aanwezig zijn dan zullen we beoordelen os er wel of geen kwaliteit van leven is. Of er dus wel of geen behandeling mogelijk is.

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio