Cavia voer

Caviavoertablet vitamine c van 40 mg

 

Als dierenartsen adviseren wij als voeding voor de cavia:

 

 • Hooi: onbeperkt
 • Caviavoer: 20 - 40 gram per kg per dag verdelen over 2x daags
 • Groente
 • Vitamine C (uit voer + 1 tablet van 40 - 70 mg per cavia per dag)

 

 

We zullen dit op de volgende pagina's toelichten.

 

Een cavia moet per dag net zoveel hooi eten als ze zelf groot zijn .....

 

Een cavia moet heel veel hooi eten

 

 

 

 

 

Caviavoeding ...Cavia vitamine c tablet van 40 mg

 

  Als dierenartsen adviseren wij als voeding voor de cavia:
 • Hooi: onbeperkt
 • Caviavoer: 20 - 40 gram per dag verdelen over 2x daags
 • Groente
 • Vitamine C (uit voer + 1 tablet van 40 - 70 mg per cavia per dag)

 

 

Een cavia moet veel hooi eten, dit is goed voor het gebit en de darmwerking

Hooi ...

Het belangrijkste onderdeel van de voeding is hooi, een cavia moet het veel hooi of gras eten. Neem minimaal 10 cm lang gras anders is het te eiwitrijk. Een oude boerenregel is: pas de koeien op het weiland als het gras een boerenvuist hoog is (=10 cm).

Hooi is gedroogd gras en je zult altijd zien dat dit lang gras is, hetgeen inhoud dat er minder blad aan zit en meer stengels. Deze stengels zijn juist vezelrijk en minder eiwitrijk.

Herbivoor...

Een cavia is een herbivoor (= een planteneter). Het heeft een zeer lang spijsverteringskanaal. Het is belangrijk dat een cavia veel vezels eet. Dit zorgt voor voldoende afslijting van het gebit, een bron van energie en voedingsstoffen en vooral het behoudt van de darm bewegingen (= peristaltiek). Cavia's hebben net als konijnen continue doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal knagen en kauwen om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten.

Cavia's eten graag groentes, ze zullen opgewekt geluiden maken als de koelkast open gemaakt wordt

Groente ...

Een cavia zal groente ook lekker vinden. Laat het er aan wennen en geef niet te grote hoeveelheden. Indien er teveel gegeven wordt kan er diarree of gasvorming ontstaan. In groente zit vitamine C en dit is belangrijk, want cavia's kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en ook niet opslaan. Je kan bijvoorbeeld paprika, andijvie, witlof, wortel en appel geven aan je cavia. We adviseren om vooral harde groentes zoals winterpeen te geven, hierop moet een cavia extra kauwen.

Op de volgende pagina laten we zien hoeveel vitamine C er in de diverse groentes zitten ....

Caviavoer ...

Geef caviavoer, waarin extra vitamine C is toegevoegd, en niet het voer dat geschikt is voor andere knaagdieren of konijnen, omdat een cavia extra vitamine C nodig heeft ten opzichte van deze andere dieren. Caviavoer bestaat uit gemengd voer of uit brokjes/enkelvoudig voer. Er zijn vele cavia voeders in de handel, ze bevatten allemaal meer of minder vitamine C, zie afbeelding hieronder. Op de volgende pagina zullen we uitleggen waarom we een caviavoer met een gehalte van minstens 800 mg vitamine C per kg voer of meer adviseren.

Er zijn diverse soorten caviavoeren in de handel met wisselende hoeveelheden vitamine C erin

Hoeveel cavia voer moet je een cavia geven?

Een cavia van 1 kg mag ongeveer 10 - 15 gram caviavoer (gemengd of biks) per dag eten. Van teveel cavia voer zullen cavia's te dik worden en kunnen er blaas- of nierstenen ontstaan, doordat de cavia teveel calcium via het caviavoer binnen krijgt.

Welk voer adviseren wij als cavia dierenartsen?

We adviseren om een caviavoer te nemen met minimaal 800 gram vitamine C per kg voer. Het mag gemengd of biks zijn als je er maar voor zorgt dat de cavia 20 - 40 gram per kg cavia krijgt en dat alles opgegeten wordt, verdeel deze hoeveelheid in 2x daags 5 - 7,5 gram.

Waarom caviavoer beperken?

Iedereen weet dat paarden maar beperkt biks mogen krijgen, omdat er anders maagdarmproblemen (= koliek) kunnen ontstaan.

Als je meer over trommelzucht of gaskoliek wilt lezen, lees verder op onze pagina over tympanie bij de cavia ....

Bij cavia's en konijnen wordt helaas vaak onbeperkt caviavoer of groenvoer gegeven. Met als gevolg maagdarm problemen en daarbij ook te dikke dieren!

Elke dag 1 tablet vitamine C

We adviseren om elke dag een tablet vitamine C van 40-70 mg te geven, op de volgende pagina zullen we uitleggen waarom we dit adviseren ....

En ander lekkers dan?

Ook mag de cavia fruit eten, denk er wel aan dat suikerrijk fruit niet goed is. Een stukje appel kan natuurlijk wel. Een cavia mag ook wel eens een korstje brood krijgen, echter altijd met mate.

WEEG ELKE WEEK JE CAVIA !

Onder de aandacht brengen: weeg elke week je cavia ...

De gezondheid van een cavia wordt in sterke mate weerspiegeld in zijn/haar gewicht. Het is daarom belangrijk je cavia wekelijks te wegen. Indien je cavia een paar honderd gram afvalt is dit een slecht teken. Het is een eerste aanwijzing dat er iets aan de hand is met je cavia en we raden aan om dan bij je dierenarts langs te gaan om je cavia te laten nakijken.

Anorexie

Er zijn vele redenen om niet te eten, dit wordt ook wel anorexie genoemd.

De gezondheid van een cavia wordt in sterke mate weerspiegeld in zijn/haar gewicht. Het is daarom belangrijk je cavia wekelijks te wegen. Indien je cavia een paar honderd gram afvalt is dit een slecht teken. Het is een eerste aanwijzing dat er iets aan de hand is met je cavia en we raden aan om dan bij je dierenarts langs te gaan om je cavia te laten nakijken.

Redenen om niet te willen eten

 • Verkeerd of bedorven voer
 • Pijn / ongemak
 • stress / voerverandering / verandering van omgeving
 • Blaasstenen / nierstenen
 • Cysteuze ovaria
 • Baarmoederproblemen
 • Geboorteproblemen of verlengde dracht(= Dystocia)
 • Melkkliertumoren
 • Huidtumoren
 • Hitteslag / oververhitting
 • Huidproblemen mijten
 • Gebitsproblemen
 • Vitamine C tekort (door oude cavia brokjes - het vitamine c is weg - advies: geef en tablet van 40 - 70 mg)
 • Vitamine D tekort (door te weinig zonlicht en / of te weinig cavia brokken)

 

Tanden die erg makkelijk afbreken = door vitamine D tekort ....

Ook kunnen er slappe tanden aanwezig zijn die gemakkelijk afbreken. Dit kan ten gevolge van een vitamine D tekort zijn. Indien cavia's niet buiten komen en derhalve geen zonlicht zien dan kan er doordat er te weinig calcium in de tand komt slappe tanden ontstaan.

Een mooi voorbeeld was van de cavia van een eigenaar die in de zomer mee naar de camping ging en daar liep de cavia de hele dag buiten en waren er geen problemen met de tanden. In de winterperiode zat de cavia binnen en in die periode braken de tanden gemakkelijk af. Dit komt omdat er te weinig vitamine D in het lichaam zit, vitamine D zorgt ervoor dat het calcium opgenomen kan worden in botten en gebitselementen. Vanuit zonlicht kan een cavia vitamine D aanmaken, cavia's die niet buiten komen hebben te weinig vitamine D.

 

Een dergelijke cavia heeft een shot zonlicht nodig: we geven een injectie met vitamine D.

Of we rekenen aan de hand van het gewicht van de cavia, de hoeveelheid gram voer die de cavia eet en het soort voer (= hoeveelheid vitamine D per gram voer) hoeveel vitamine D de cavia binnen krijgt en hoeveel we moeten bijgeven.

 

Een richtlijn voor de vitamine D is:  vitamine D geven om de tanden en kiezen te versterken: 1x daags 1 druppel per kg geven op wat eten druppelen en zo geven.

Bij een drogist halen: Kids vitamine D van Davitamon voor 0 - 4 jaar.

Gebruik de variant op waterbasis met 10 µg in 10 druppels 1 druppel is 1 µg. 10 druppels is 400 IE of IU - 1 druppel is 40 IE.
Druppels op waterbasis / Aquosum

 

 

 

 

 

Het dwangvoeren van een cavia

Indien een cavia niet uit zichzelf eet dan moet er door middel van het toedienen van voeding gezorgd worden dat er toch eten in de mond komt en dat de cavia op die manier kan eten. Dit wordt ook dwangvoeren of dwangvoederen genoemd.

Er zijn vele redenen om niet te eten, dit wordt ook wel anorexie genoemd.

Dwangvoer moet vloeibaar zijn

Met een lepeltje is het moeilijk om eten in de mond in te brengen, we gebruiken daarom een spuitje om de vloeibare voeding in de mond te kunnen inbrengen. Gebruik alleen 1 ml of 2 ml en geen grotere spuitjes, dit kan de mond teveel open drukken.

Hoeveel dwangvoer per dag?

We adviseren om 3 a 4x daags 10-15 ml per cavia te geven. Weeg de cavia elke dag op een keukenweegschaal en als de cavia afvalt geef dan meer dwangvoeding!

Wat voor dwangvoer adviseren wij ....

Als dwangvoer adviseren wij als cavia dierenartsen een mengsel van Juvenile van Harrison Birdfoods ® en brokjes Science Selective Guinea Pig ® met water. Meng het poeder (Juvenile) en de brokjes met water totdat er een dikke pap is ontstaan, deze kunt u met een spuitje opzuigen en in de mond inbrengen. Pak met 1 hand de mond van cavia van achteren vast en druk de spuit langs de tanden in de mondholte. Breng voorzichtig de pap in de mond aan en laat de cavia steeds slikken zodat het weggeslikt kan worden.

Breng de spuit op de goede manier in ....

Loop daarna niet te tutten en zorg dat de spuit diep genoeg in de mond ingebracht wordt. Als je de spuit niet voorbij de tanden in de mond brengt dan loopt al het dwangvoeder weer uit de mond.

Niet tutten, zorg dat je de spuit goed in de mond inbrengt!

Gebruik een 1 of 2 ml spuitje dan voorkom je dat het kaakgewricht overrekt wordt!

Gebruik een 1 of 2 ml spuitje !

Gebruik een handdoek ...

Wikkel of wrap de cavia in een handdoek. Het zit dan beschermd en voelt zich veiliger. Ook kunt u de cavia beter vasthouden doordat het niet weg kan lopen, het zit vast in de handdoek.

Gebruik een handdoek en de juiste spuitjes (1 of 2 ml) om een cavia te dwangvoeren

Science Selective Guinea Pig brokjes met een pincet ....

Deze brokjes kunt u met wat water zachter maken door ze in het water te weken. De zacht gemaakte brokjes kunt u met een pincet in de mond ingeven. De zachtere brokjes kan de cavia dan zelf verder fijnmalen en met de tong verder naar binnen werken.

Cavia Science Selective brokjes mengen met Juvenile

Geef geweekte brokjes van Science Selective Guinea Pig

Als je water bij de cavia brokjes van Science Selective voegt dan worden ze zachter. De cavia kan dit vaak nog wel eten. We geven de cavia om aan te sterken dwangvoer en met water verweekte brokjes ....

Op de onderstaande film is te zien dat de cavia gelijk na de gebitsbehandeling weer gaat eten ....

 

 

We geven de cavia's bij ons in de kliniek ook zoveel mogelijk gras (uit onze tuin). We merken dat ze graag gras eten en op die manier weer aan het eten komen.

 

 

Weeg elke dag uw cavia ...

Daarbij is het verstandig om iedere dag de cavia te wegen zodat in de gaten gehouden kan worden of er voldoende gegeten wordt. Ook kan het vloeibare voedsel in een bakje aangeboden worden.

 

 

 

 

 

Vitamine C

Geef een cavia 1 tablet vitamine c per dag (van 50-60 mg)

Voor een cavia is het erg belangrijk om

elke dag vitamine C te krijgen.

Vitamine C zit in caviavoer en groente, echter niet voldoende !

We adviseren daarom als cavia dierenartsen:
Geef je cavia elke dag een tablet van 40 - 70 mg vitamine C

 

Als dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht vinden we dat een gezonde cavia 40 - 70 mg vitamine C per dag nodig heeft. Op deze pagina zullen we uitleggen waarom we dit adviseren ....

Een cavia kan vitamine C niet aanmaken ....

Een cavia kan net als een mens zelf geen vitamine C aanmaken. Hierdoor is de cavia afhankelijk van de voeding vor zijn vitamine C voorziening. Daarom zit er in caviavoer ook meer vitamine C dan in ander knaagdieren of konijnenvoer.

Een cavia breekt vitamine C veel sneller af dan een mens

Een cavia kan geen vitamine C opslaan ....

Een cavia kan geen vitamine C opslaan, het is daarom belangrijk dat er elke dag een hoeveelheid vitamine C opgenomen wordt. Een cavia breekt sneller vitamine C af dan een mens, zie het plaatje hiernaast.

Indien er geen of te weinig vitamine C binnen opgenomen wordt dan zullen er binnen 10 dagen al problemen ontstaan, zoals bloedingen in gewrichten en spieren, je krijgt dan pijnlijke knie en elleboog gewrichten, maar ook pijnlijke kaakgewrichten, hierdoor wil de cavia niet meer eten.Lees verderop hier meer over ....

Vitamine C behoefte...

Tijdens onze diergenesskundige studie leerden we als student, dat een cavia een dagelijkse behoefte aan vitamine C heeft van 10-15 mg/kg.

Bij periodes van ziekte, stress, dracht en dergelijke is de behoefte 30 mg/kg LG. Langharige cavia’s hebben ook een hogere vitamine C behoefte.

Wij vinden dit als cavia dierenartsen van Dierenkliniek Wilhelminapark echter onvoldoende !!

Naar ons idee moet er minstens 40 tot 80 mg vitamine C per dag aan een cavia worden gegeven.

De cavia zal via het caviavoer vitamine C binnen krijgen en er zit ook vitamine C in groente. Echter deze voeding alleen is onvoldoende om de vitamine C behoefte te dekken. Op het moment dat een voer wordt gemaakt zit er de hoeveelheid in die op de zak staat. Echter het vitamine C wordt snel afgebroken door oxidatie.

De juiste bewaar methode is: in het donker, luchtdicht en droog.

En dan nog zal het vitamine C gehalte binnen een paar maanden zeer snel dalen. Koop daarom ook kleine zakjes voer en geen grote zakken waar je maanden mee doet.

We adviseren om een voer te nemen, kleine zakken, met een gehalte van minstens 800 mg vitamine C per 1 kg voer.

We rekenen het voor:

Een caviavoer met 800 mg vit C per kg

Een cavia eet vaak 10 - 15 gram caviavoer per dag met daarin 800 mg vit C per kg voer = 0,8 mg vit C per 1 gram voer.

 

De cavia krijgt met dit voer als het 10 - 15 gram voer eet 8 - 12 mg vitamine C binnen. Echter enkele weken na productie van het voer is het vitamine C gehalte in het voer al gedaald. De cavia krijgt dan dus nog minder vitamine C  binnen!

Het meeste vitamine C vind je in Hope Farms caviavoer, dit bevat 3500 mg vit C per kg

Bij Hope farms geven ze aan dat een cavia 30 - 45 gram per dag eet, de cavia krijgt dan respectievelijk 105 mg of 157,5 mg vitamine C binnen krijgen (als de cavia werkelijk 30 of 45 gram per dag eet!). Echter op het advies van Hope Farm staat dat er 3 maanden na productie al vitamine C bijgevoerd moet worden omdat het vitamine C gehalte in het voer snel afneemt!

Er zijn diverse soorten caviavoer met allen een verschillende hoeveelheid vitamine C

En de vitamine C in groentes dan ....

In groentes zoals paprika zit ook vitamine C.

Op de foto hieronder is te zien hoeveel vitamine C er in welke groente zit. In Rode en gele paprika zit het meeste vitamine C, 2 stukjes paprika zijn goed voor 20 - 25 mg vitamine C.

Hoeveel mg vitamine C zit er in de diverse groentes?

Een combinatie van groente en een goed caviavoer (met minimaal 800 mg vitamine C per kg) dat nog geen 3 maanden oud is, is een goede methode om cavia's van voldoende vitamine C te voorzien.

Maar pas op: vaak schiet de aangeboden vitamine C al snel onder de gewenste hoeveelheid!

Lees hieronder over de gevolgen van te weinig vitamine C ....

Kan een cavia teveel vitamine C binnen krijgen?

Cavia's krijgen niet snel teveel vitamine C binnen. Als de cavia teveel binnen krijgt plassen ze het weer uit. Vitamine C kan niet opgeslagen worden en het wordt snel afgebroken. Veel sneller dan bij de mens. Van een mens is bekend dat er pas problemen ontstaan bij een langdurige (weken-maanden) 30 voudige vitamine C dosering.Voor een cavia zou dit dan neerkomen op 10 - 15 mg vitamine C behoefte keer 30 x over doseren = 300 tot 450 mg. Deze dosering haal je dus niet met caviavoer + groente + vitamine C 50 - 60 mg C tablet.En daarbij breekt een cavia de vitamine C sneller af dan de mens en is de 30 voudige overdosering dus waarschijnlijk nog hoger bij de cavia.

Cavia vitamine c tablet van 40 mg
 • 10 - 15 gram cavia voer
 • Heel veel hooi
 • Groentes
 • 1 tablet vitamine C van 40 of 70 mg.

 

Scheurbuik of tekort aan vitamine C is al lang bekend ...

Cavia's die een vitamine C tekort (= hypovitaminose C of scheurbuik) hebben kunnen een scala aan klachten vertonen, in het Engels wordt deze toestand als scurvy beschreven.

 

In Nederland werd al in het Diergeneeskundig Memorandum in 1970 over deze toestand geschreven.

 

Al in 1970 leerden wij als dierenartsen al dat een cavia vitamine C nodig heeft

Vitamine C tekort ziekte verschijnselen:

 

 • Anorexia (te weinig of slecht eten), sterke vermagering en apathie door bloedarmoede en spierzwakte
 • Bloedingen in weefsels (met name in slijmvliezen zoals in de mond en gewrichten)
 • Gewrichtsproblemen: de gewrichten worden heel pijnlijk en ze kunnen daardoor moeilijk lopen.
 • Slechte groei van jonge dieren en slechte wond genezing.

In eerste instantie eet de cavia niet omdat het kaakgewricht pijnlijk is en is e rnog geen afwijking ana het gebit te zien, wel kun je pijnlijke knie en ellebooggewrichten ontdekken

 

Vooral kaakgewrichtsproblemen zorgen dat de cavia niet wil eten.

In eerste instantie zal de cavia niet willen eten en zijn er nog geen afwijkingen aan het gebit te zien.

 

Later ontstaat de typische brug over de tong:

Typische brug van de eerste kiezen van de onderkaak over de tong

Als het probleem langer bestaat dan zal er de typische afwijkende slijtage van de voorste kiezen van de onderkaak te zien zijn.

Dit is de zogenaamde brugvorming van de voorste premolare kiezen over de tong.

Deze ontstaat doordat de kaakgewrichten pijn doen en de kaakspieren verslappen, hierdoor wordt de kauwbeweging afwijkend. Er zal een afwijkend slijtage optreden aan de kiezen en aan de tanden.

Lees hierover op onze uitgebreide pagina over kiesproblemen tgv vitamine C tekort ...

Door het niet kunnen eten zal de cavia sterk vermageren.
Ook kan de tong niet goed bewegen en zal de cavia speeksel niet weg kunnen slikken en een natte kin krijgen. De cavia op de foto hieronder was daarvoor meer dan 1000 gram zwaar!

Door vitamine C tekort is een afwijkende slijtage aan de tanden te zien en een brugvorming van de voorste kiezen over de tong

En vloeibare vitamine C dan ....

Er zijn vitamine C druppels te koop. Dit wordt ook snel afgebroken en de werkzaamheid is snel minder. De vitamine C zal als het door het drinkwater gemengd wordt binnen een paar uur afgebroken zijn, want de metalen tuit van een drinkfles zorgt voor een nog snellere afbraak van het vitamine C.

Een cavia met problemen door vitamine C tekort is genezen

Het is een uitgebreide pagina geworden over vitamine C,
maar we vinden dit het belangrijkste onderdeel van de voeding!

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio