Het dwangvoeren van een cavia

Indien een cavia niet uit zichzelf eet dan moet er door middel van het toedienen van voeding gezorgd worden dat er toch eten in de mond komt en dat de cavia op die manier kan eten. Dit wordt ook dwangvoeren of dwangvoederen genoemd.

Er zijn vele redenen om niet te eten, dit wordt ook wel anorexie genoemd.

Dwangvoer moet vloeibaar zijn

Met een lepeltje is het moeilijk om eten in de mond in te brengen, we gebruiken daarom een spuitje om de vloeibare voeding in de mond te kunnen inbrengen. Gebruik alleen 1 ml of 2 ml en geen grotere spuitjes, dit kan de mond teveel open drukken.

Hoeveel dwangvoer per dag?

We adviseren om 3 a 4x daags 10-15 ml per cavia te geven. Weeg de cavia elke dag op een keukenweegschaal en als de cavia afvalt geef dan meer dwangvoeding!

Wat voor dwangvoer adviseren wij ....

Als dwangvoer adviseren wij als cavia dierenartsen een mengsel van Juvenile van Harrison Birdfoods ® en brokjes Science Selective Guinea Pig ® met water. Meng het poeder (Juvenile) en de brokjes met water totdat er een dikke pap is ontstaan, deze kunt u met een spuitje opzuigen en in de mond inbrengen. Pak met 1 hand de mond van cavia van achteren vast en druk de spuit langs de tanden in de mondholte. Breng voorzichtig de pap in de mond aan en laat de cavia steeds slikken zodat het weggeslikt kan worden.

Breng de spuit op de goede manier in ....

Loop daarna niet te tutten en zorg dat de spuit diep genoeg in de mond ingebracht wordt. Als je de spuit niet voorbij de tanden in de mond brengt dan loopt al het dwangvoeder weer uit de mond.

Niet tutten, zorg dat je de spuit goed in de mond inbrengt!

Gebruik een 1 of 2 ml spuitje dan voorkom je dat het kaakgewricht overrekt wordt!

Gebruik een 1 of 2 ml spuitje !

Gebruik een handdoek ...

Wikkel of wrap de cavia in een handdoek. Het zit dan beschermd en voelt zich veiliger. Ook kunt u de cavia beter vasthouden doordat het niet weg kan lopen, het zit vast in de handdoek.

Gebruik een handdoek en de juiste spuitjes (1 of 2 ml) om een cavia te dwangvoeren

Science Selective Guinea Pig brokjes met een pincet ....

Deze brokjes kunt u met wat water zachter maken door ze in het water te weken. De zacht gemaakte brokjes kunt u met een pincet in de mond ingeven. De zachtere brokjes kan de cavia dan zelf verder fijnmalen en met de tong verder naar binnen werken.

Cavia Science Selective brokjes mengen met Juvenile

Geef geweekte brokjes van Science Selective Guinea Pig

Als je water bij de cavia brokjes van Science Selective voegt dan worden ze zachter. De cavia kan dit vaak nog wel eten. We geven de cavia om aan te sterken dwangvoer en met water verweekte brokjes ....

Op de onderstaande film is te zien dat de cavia gelijk na de gebitsbehandeling weer gaat eten ....

 

 

We geven de cavia's bij ons in de kliniek ook zoveel mogelijk gras (uit onze tuin). We merken dat ze graag gras eten en op die manier weer aan het eten komen.

 

 

Weeg elke dag uw cavia ...

Daarbij is het verstandig om iedere dag de cavia te wegen zodat in de gaten gehouden kan worden of er voldoende gegeten wordt. Ook kan het vloeibare voedsel in een bakje aangeboden worden.

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio