Caviavoeding ...Cavia vitamine c tablet van 40 mg

 

  Als dierenartsen adviseren wij als voeding voor de cavia:
 • Hooi: onbeperkt
 • Caviavoer: 20 - 40 gram per dag verdelen over 2x daags
 • Groente
 • Vitamine C (uit voer + 1 tablet van 40 - 70 mg per cavia per dag)

 

 

Een cavia moet veel hooi eten, dit is goed voor het gebit en de darmwerking

Hooi ...

Het belangrijkste onderdeel van de voeding is hooi, een cavia moet het veel hooi of gras eten. Neem minimaal 10 cm lang gras anders is het te eiwitrijk. Een oude boerenregel is: pas de koeien op het weiland als het gras een boerenvuist hoog is (=10 cm).

Hooi is gedroogd gras en je zult altijd zien dat dit lang gras is, hetgeen inhoud dat er minder blad aan zit en meer stengels. Deze stengels zijn juist vezelrijk en minder eiwitrijk.

Herbivoor...

Een cavia is een herbivoor (= een planteneter). Het heeft een zeer lang spijsverteringskanaal. Het is belangrijk dat een cavia veel vezels eet. Dit zorgt voor voldoende afslijting van het gebit, een bron van energie en voedingsstoffen en vooral het behoudt van de darm bewegingen (= peristaltiek). Cavia's hebben net als konijnen continue doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal knagen en kauwen om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten.

Cavia's eten graag groentes, ze zullen opgewekt geluiden maken als de koelkast open gemaakt wordt

Groente ...

Een cavia zal groente ook lekker vinden. Laat het er aan wennen en geef niet te grote hoeveelheden. Indien er teveel gegeven wordt kan er diarree of gasvorming ontstaan. In groente zit vitamine C en dit is belangrijk, want cavia's kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en ook niet opslaan. Je kan bijvoorbeeld paprika, andijvie, witlof, wortel en appel geven aan je cavia. We adviseren om vooral harde groentes zoals winterpeen te geven, hierop moet een cavia extra kauwen.

Op de volgende pagina laten we zien hoeveel vitamine C er in de diverse groentes zitten ....

Caviavoer ...

Geef caviavoer, waarin extra vitamine C is toegevoegd, en niet het voer dat geschikt is voor andere knaagdieren of konijnen, omdat een cavia extra vitamine C nodig heeft ten opzichte van deze andere dieren. Caviavoer bestaat uit gemengd voer of uit brokjes/enkelvoudig voer. Er zijn vele cavia voeders in de handel, ze bevatten allemaal meer of minder vitamine C, zie afbeelding hieronder. Op de volgende pagina zullen we uitleggen waarom we een caviavoer met een gehalte van minstens 800 mg vitamine C per kg voer of meer adviseren.

Er zijn diverse soorten caviavoeren in de handel met wisselende hoeveelheden vitamine C erin

Hoeveel cavia voer moet je een cavia geven?

Een cavia van 1 kg mag ongeveer 10 - 15 gram caviavoer (gemengd of biks) per dag eten. Van teveel cavia voer zullen cavia's te dik worden en kunnen er blaas- of nierstenen ontstaan, doordat de cavia teveel calcium via het caviavoer binnen krijgt.

Welk voer adviseren wij als cavia dierenartsen?

We adviseren om een caviavoer te nemen met minimaal 800 gram vitamine C per kg voer. Het mag gemengd of biks zijn als je er maar voor zorgt dat de cavia 20 - 40 gram per kg cavia krijgt en dat alles opgegeten wordt, verdeel deze hoeveelheid in 2x daags 5 - 7,5 gram.

Waarom caviavoer beperken?

Iedereen weet dat paarden maar beperkt biks mogen krijgen, omdat er anders maagdarmproblemen (= koliek) kunnen ontstaan.

Als je meer over trommelzucht of gaskoliek wilt lezen, lees verder op onze pagina over tympanie bij de cavia ....

Bij cavia's en konijnen wordt helaas vaak onbeperkt caviavoer of groenvoer gegeven. Met als gevolg maagdarm problemen en daarbij ook te dikke dieren!

Elke dag 1 tablet vitamine C

We adviseren om elke dag een tablet vitamine C van 40-70 mg te geven, op de volgende pagina zullen we uitleggen waarom we dit adviseren ....

En ander lekkers dan?

Ook mag de cavia fruit eten, denk er wel aan dat suikerrijk fruit niet goed is. Een stukje appel kan natuurlijk wel. Een cavia mag ook wel eens een korstje brood krijgen, echter altijd met mate.

WEEG ELKE WEEK JE CAVIA !

Onder de aandacht brengen: weeg elke week je cavia ...

De gezondheid van een cavia wordt in sterke mate weerspiegeld in zijn/haar gewicht. Het is daarom belangrijk je cavia wekelijks te wegen. Indien je cavia een paar honderd gram afvalt is dit een slecht teken. Het is een eerste aanwijzing dat er iets aan de hand is met je cavia en we raden aan om dan bij je dierenarts langs te gaan om je cavia te laten nakijken.

Anorexie

Er zijn vele redenen om niet te eten, dit wordt ook wel anorexie genoemd.

De gezondheid van een cavia wordt in sterke mate weerspiegeld in zijn/haar gewicht. Het is daarom belangrijk je cavia wekelijks te wegen. Indien je cavia een paar honderd gram afvalt is dit een slecht teken. Het is een eerste aanwijzing dat er iets aan de hand is met je cavia en we raden aan om dan bij je dierenarts langs te gaan om je cavia te laten nakijken.

Redenen om niet te willen eten

 • Verkeerd of bedorven voer
 • Pijn / ongemak
 • stress / voerverandering / verandering van omgeving
 • Blaasstenen / nierstenen
 • Cysteuze ovaria
 • Baarmoederproblemen
 • Geboorteproblemen of verlengde dracht(= Dystocia)
 • Melkkliertumoren
 • Huidtumoren
 • Hitteslag / oververhitting
 • Huidproblemen mijten
 • Gebitsproblemen
 • Vitamine C tekort (door oude cavia brokjes - het vitamine c is weg - advies: geef en tablet van 40 - 70 mg)
 • Vitamine D tekort (door te weinig zonlicht en / of te weinig cavia brokken)

 

Tanden die erg makkelijk afbreken = door vitamine D tekort ....

Ook kunnen er slappe tanden aanwezig zijn die gemakkelijk afbreken. Dit kan ten gevolge van een vitamine D tekort zijn. Indien cavia's niet buiten komen en derhalve geen zonlicht zien dan kan er doordat er te weinig calcium in de tand komt slappe tanden ontstaan.

Een mooi voorbeeld was van de cavia van een eigenaar die in de zomer mee naar de camping ging en daar liep de cavia de hele dag buiten en waren er geen problemen met de tanden. In de winterperiode zat de cavia binnen en in die periode braken de tanden gemakkelijk af. Dit komt omdat er te weinig vitamine D in het lichaam zit, vitamine D zorgt ervoor dat het calcium opgenomen kan worden in botten en gebitselementen. Vanuit zonlicht kan een cavia vitamine D aanmaken, cavia's die niet buiten komen hebben te weinig vitamine D.

 

Een dergelijke cavia heeft een shot zonlicht nodig: we geven een injectie met vitamine D.

Of we rekenen aan de hand van het gewicht van de cavia, de hoeveelheid gram voer die de cavia eet en het soort voer (= hoeveelheid vitamine D per gram voer) hoeveel vitamine D de cavia binnen krijgt en hoeveel we moeten bijgeven.

 

Een richtlijn voor de vitamine D is:  vitamine D geven om de tanden en kiezen te versterken: 1x daags 1 druppel per kg geven op wat eten druppelen en zo geven.

Bij een drogist halen: Kids vitamine D van Davitamon voor 0 - 4 jaar.

Gebruik de variant op waterbasis met 10 µg in 10 druppels 1 druppel is 1 µg. 10 druppels is 400 IE of IU - 1 druppel is 40 IE.
Druppels op waterbasis / Aquosum

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio