Tandverkleuringen bij de hond

Het kan voorkomen dat een hond geen mooie witte tanden heeft maar dat de tand verkleurd is. Het kan aan één enkel tand voorkomen of aan meerdere tanden. Als oorzaak kun je denken aan een wisselprobleem, een ontwikkelingsstoornis, een trauma (ongeval/ongeluk), het gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de groei of aan een ziekte. Vooral hondenziekte is bekend dat het tandverkleuringen kan geven.

Tandverkleuring door hondenziekte.

Waardoor is de kleur anders ....

Er is kan een defect in het glazuur zitten waar kleurstof in is gekomen. Ook kan er een onvolledige tand aanwezig zijn. Door een ongeluk kan het zijn dat er een bloeding in het wortelkanaal ontstaat en dat de tand daarna eerst rozerood wordt (een pinktooth) en later verkleurt naar blauw/grijzig.

Af en toe zie je een kleurtje op het glazuur van de tanden. Dit kan echt hardnekkig zijn en er niet af  te krijgen met een gebitsbehandeling en polijsten. Zie hieronder een soort ijzerachtige aanslag op de tanden.

Een aanslag in en op het glazuur van de tanden bij een hond: oorzaak?

Bij de onderstaande jonge hond uit Roemenië brokkelde het glazuur steeds verder af. Dan is het advies om de blootliggende dentine te behandelen met een bonding.

In het dentine zitten kleine kanaaltjes die in het w0rtelkanaal uitkomen. Als je deze niet sealt met een bonding kan het echt pijnllijk zijn voor deze hond. De bonding moet wel na een paar maanden - paar jaar opnieuw aangebracht dienen te worden. En je weet bovendien niet hoeveel glazuur er nog meer gaat afbrokkelen. Alternatief is om de aangetaste gebitselementen te trekken. De oorzaak is een doorgemaakte systemische ziekte op jongere leeftijd.

 

Jonge hond met afbrokkelende glazuur laag ten gevolge van een eerder doorgemaakte systemische ziekte

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio