Afgebroken hoektand extractie

Als een hoektand afgebroken is dan kan er een dicht of een open wortelkanaal zijn. Als het wortelkanaal dicht is dan halen we alleen de scherpe punten van de breuk weg, we boren de hoektand als het ware stomp.

Een afgebroken hoektand bij een hond met een dicht wortelkanaal

Als het wortelkanaal open is dan kan er gekozen worden voor een wortelkanaalbehandeling of een extractie. Een extractie is het trekken van de hoektand.

Wanneer kies je voor vullen of trekken ....

Afhankelijk van het soort breuk, de mate van ontsteking bij dewortelpunt, de leeftijd van de hond en de wens van de eigenaar kies je als dierenarts voor het gedeeltelijk vullen (= pulpotomie), het volledig vullen (= pulpectomie) van het wortelkanaal of het eruithalen van de hoektand. Voor de wortelkanaalbehandeling kijk op de volgende pagina's.

Bij een gecompiceerde breuk ....

Indien er een gecompliceerde breuk aanwezig is, waarbij het breukvlak tot onder het slijmvlies doorloopt dan is het advies om de hoektand te trekken. Een wortelkanaalbehandeling heeft dan geen zin. Bij deze hond was er een afgebroken hoektand van de bovenkaak waarbij de heoktand in meerdere schillen was afgebroken. Het wortelkanaal lag open en de enige moglijkheid om de hond te behandelen was het trekken van de tand.

Bij de 204, de linker bovenhoektand was een gecompliceerde breuk aanwezig

Afgebroken hoektand bij een hond

Er wordt een tandheelkundige röntgenfoto gemaakt

Besloten wordt om de hoektand te trekken. Er wordt een slijmvliesflaptechniek gebruikt. Het slijmvlies wordt ingesneden, daarna wordt het slijmvlies van het bot losgeprepareerd. Langs de contouren van de wortel wordt het bot weggeboord en daarna kan het eigenlijke trekken beginnen.

Het slijmvlies wordt losgemaakt van het bot

De hoektand komt er in dit geval in delen uit.

De hoektand is eruit, er is nog een losse schil in de tandkas te zien.

Hierna wordt de flap groter gemaakt, want het slijmvlies moet over het gat van de hoektand gehecht worden. Het is belangrijk dat je het slijmvlies vasthecht zonder dat er spanning op staat.

De flap wordt groter gemaakt zodat deze over het gat past, en het eindresultaat

Trekken of vullen ....

Je trekt niet zomaar even een hoektand. Deze zit met een gote lange wortel in de kaak vast. En het is een heel werk om de hoektand eruit te halen. Er moet bot worden weggeboord en de extractie dient voorzichtig te gebeuren. De onderkaak kan breken als je te ruw werkt. Er kan in de bovenkaak een gat naar de neusholte ontstaan, als je een verkeerde extractie techniek gebruikt. Qua tijd ben je bijna even lang bezig. Onze voorkeur gaat vaak eerder naar het vullen uit dan naar het eruit halen van een hoektand bij een hond.

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio