Gebitsslijtage bij de hond

Als de hond ouder wordt is het normaal dat er slijtage aan het gebit optreedt. Deze slijtage ontstaat door het langs elkaar schrapen van de tanden bij kauwen van eten, maar bijvoorbeeld ook door het kauwen op stokken en speeltjes, vooral het spelen met tennisballen is berucht om de slijtage die het geeft. De oorzaak van het afslijten is het zand dat op de voorwerpen zit. Het zand fungeert als schuurpapier als de tanden over de voorwerpen heen glijden.

Een afgesleten haaktand van een hond. Het wortelkanaal is nog dicht.
Benaming... 
De normale slijtage tgv van kauwen en bijten wordt attritie genoemd. Abnormale slijtage tgv kauwen of bijten op een "vreemd lichaam" wordt abrasie genoemd.
 
Het lichaam reageert op de slijtage door het aanmaken van dentine aan de bovenkant van de mergholte. Doordat er steeds een nieuw laagje binnenin de tand gevormd wordt voorkomen dat de wortel- of pulpaholte open komt te liggen. Als de slijtage sneller gaat dan de aangroei dan ontstaat er een open wortelkanaal, zie foto reeks verderop op deze pagina.
 
Behandeling...

Over het algemeen hoeft gebitsslijtage niet behandeld te worden. Wel kan geprobeerd worden het gedrag wat de slijtage veroorzaakt tegen te gaan. Gebruik bijvoorbeeld gladde ballen. Daar blijft minder zand aan kleven dan bij tennisballen. Als de slijtage sneller verloopt dan het lichaam het reparatieve dentine kan aanmaken kan de pulpaholte open komen te liggen. Deze kan dan geinfecteerd raken en dit kan tot ontstekingen van de kaak leiden. Gebitsbehandeling is dan wel noodzakelijk. Afhankelijk van de ernst van de aantasting kan de tand of kies getrokken worden of kan er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden.

 
Afgesleten hoektand met een verkleurd maar nog wel dicht wortelkanaal

Voorkom te snelle afslijting van het gebit !

Ernstig afgesleten tanden ...

Hieronder een hond waarbij de tanden en kiezen heel erg afgesleten zijn, klik op de foto voor uitleg. Bij deze hond was het wortelkanaal nog dicht en hoeft er geen behandeling te worden gegeven.

Een extreem afgesleten gebit bij een hond. Foto www.dierengebit.nl

Wortelkanaalbehandeling nodig ...

Bij deze hond is de slijtage te snel gegaan. De bovenhoektanden zijn dermate snel gesleten dat een beiderzijdse wortelkanaalbehandeling nodig was.

 
Hond met sterk afgesleten tanden, het wortelkanaal ligt helaas open
 
Beiderzijds is het wortelkanaal open in de boven hoektanden de 104 en de 204
 
Een wortelkanaalbehandeling
 
 

Probeer te voorkomen dat het zover komt !

 
 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio