Glazuurbeschadigingen bij de hondcaries bij een kies van een hond. foto www.dierengebit.n

Op deze pagina beschrijven we diverse glazuurbeschadigingen:

- Cariës

- Turner tand

- Tand resorptie

Cariës ...

Caries of tandbederf is een proces waarbij de mineralen van het gebit in oplossing gaan en er uiteindelijk holtevorming (een gaatje) kan optreden. De volgende oorzaken spelen een rol bij het ontstaan van caries:

  • Voedsel dat zich ophoopt tussen de gebitselementen
  • Bacteriën die koolhydraten afbreken. Hierdoor ontstaat zuurvorming waardoor het glazuur van de tand kan worden aangetast
  • De vorming van de kauwvlakken
  • Onregelmatig oppervlak van het glazuur

Een haaktand van een hond met een gaatje ten gevolge van caries. foto www.dierengebit.nlCariës komt niet vaak voor...

Door het voedsel wat ze eten en de vorm van de kauwvlakken komt cariës bij de hond niet vaak voor. Als het optreedt is dat vaak in de molaren (grote kiezen) van boven- en onderkaak. Het ontstaat als een klein defect wat zich langzaam uit kan bereiden. Het proces kan het aangetaste element zo uithollen dat uiteindelijk een breuk in het element kan optreden. Als het wortelkanaal in het proces betrokken is kan dit leiden tot een wortelpuntabces.

Behandeling...

Omdat de elementen die het meest aangetast worden geen functionele rol spelen bij de voedselopname kan het aangetaste element bij uitgebreide laesies het best getrokken worden. Bij kleine laesies kan het gaatje nog gevuld worden.

Caries bij een haaktand ....

Bij deze hond was er caries ontstaan doordat het glazuur een onregelmatig oppervlakte had. De bacteriën liepen hierin vast en konden hun destructieve werk beginnen. Op de foto is te zien dat er een echt gaatje in de tand is. Het glazuur is weg en je kijkt op de dentine van de tand. Ook is het onregelmatige oppervlak goed te zien.

De tand wordt geetst bij deze hond.

Gaatje vullen ....

Als tandheelkundig dierenarts vullen we een dergelijk gaatje bij de hond. Eerst wordt de tand goed gereinigd. Hierna wordt het gat verder uitgeboord zodat alle verontreiniging weg is. Ook wordt het gat zo genaakt dat de vulling van composiet (= witte vulling) goed blijft zitten. Het gat wordt geëtst. Een primer wordt aangebracht en daarna een bonding. Deze worden uitgehard door middel van de blauwe lamp. Hierna wordt de eigenlijke vulling aangebracht in het gat. In het geval van deze hond werd de rest van de tand ook behandeld om het onregelmatige oppervlak vlak te maken. Met een polijstboor wordt daarna uiteindelijk het oppervlakte van de tand heel glad gemaakt.

Hieronder volgt de behandeling van dit gaatje en het onregelmatige tand oppervlak ....

Na het etsen wordt primer en bonding aangebracht.

Een witte vulling aangebracht.

De witte vulling wordt uitgehard onder invloed van blauw licht.

Na het aanbrengen wordt de tand gecontroleerd en glad gemaakt met een polijstboor.

Bij deze hond is het gaatje hersteld met een witte vulling.

Het begin en het eindresultaat ....

Hierbij is de tand voor en na de behandeling te zien.

Soms is de cariës zo erg dat de tand of kies niet meer te redden is. Deze moet dan getrokken worden.

Caries kan echt problemen geven bij honden, de enige oplossing is dan extractie

Turner tand of Turner's glazuur hypoplasie ....

Een andere oorzaak van glazuurdefecten is door een tandarts begin 1900 voor het eerst beschreven. Door trauma of een ontsteking kan de aanleg - vorming van glazuur beschadigd worden en dan kan een lokale verkleuring in het glazuur van de hoektand ontstaan. Een veel geziene oorzaak is een breuk van een melkhoektand en de wortelpunt ontsteking geeftd an aanleiding tot een turnertand.

Hieronder zie je een voorbeeld van een turnertand en het resultaat na de composiet behandeling.

Een turner tand bij de hond is een lokale glazuur beschadiging

Tandresorptie bij de hond ....

Een enkele keer zien we tandresorptie bij de hond. Ook hier is sprake van een glazuur defect, maar dan breid het zich uit onder het slijmvlies en lost de tand en kieswortels op. We zien tandresorptie veel bij katten en af en toe bij honden.

Bij de onderstaande hond is de tandresorptie heel erg, alle kiezen moesten worden getrokken.

tandresorptie bij de hond

 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio