Slijmvlies in de mond

Normaal tandvlees

Het tandvlees van de hond ziet er normaal gaaf en roze van kleur uit. Pigmentvlekken, bruin of zwart, hebben geen betekenis en zijn ook normaal. Indien het slijmvlies er echter rood en geïrriteerd uitziet is er sprake van een ontsteking. Er kunnen zelfs gaten in het slijmvlies vallen. Ook kunnen er woekeringen in de bek van honden ontstaan, daarover kunt u lezen verderop bij tumoren.

Normaal roze slijmvlies bij de hond. Plaatje Hill's Pet Nutrtion.

Gingivitis of tandvlees ontsteking...

Gingivitis en parodontitis bij de hond. Plaatje Hill's Pet Nutrition.
 

Hond stinkt uit de mond...

Deze ontsteking verspreidt een onaangename geur waardoor de hond erg uit de bek kan stinken. Als gevolg van de ontsteking kan het tandvlees zich terugtrekken waardoor de tandhals en wortels zichtbaar worden.

Gingivitis ...

Bij gingivitis is het tandvlees gezwollen, rood en bloedt het gemakkelijk. De ontsteking is nu nog omkeerbaar. Als de ontsteking blijft bestaan dan kan het tandvlees zich terugtrekken waardoor de tandhals en wortels zichtbaar worden. Wanneer de ontsteking zo uitgebreid is dat ook het onderliggende bot ontstoken raakt en er bot verval ontstaat is er sprake van een parodontitis. Deze ontsteking verspreidt een onaangename geur waardoor de hond erg uit de bek kan stinken. Parodontitis is onomkeerbaar, hetgeen weg is komt niet meer terug ....

Slijmvlies bultje boven de kies ten gevolge van een kiesworteloplossing

Parodontitis...

Wanneer de ontsteking zo uitgebreid is dat ook het onderliggende bot ontstoken raakt is er sprake van een parodontitis. Het tandsteen moet onder verdoving met een professionele gebitsbehandeling weggehaald worden, daarna wordt er Dentisept aangebracht. Het is zeer belangrijk om na deze behandeling het gebit te poetsen, vooral op deze plaatsen waar parodontitis is. ook laten we op die plaatsen dagelijks Dentisept op aanbrengen.

Ernstige gingivitis bij de hond: breng dentisept erop aan

Ontsteking van het wangslijmvlies...

Als gevolg van tandsteen kan het slijmvlies van de wang ontstoken raken. Dit gebeurt met name ter hoogte van de hoektand en de grote scheurkies van de bovenkaak waar vaak het tandsteen zit.

ontsteking in het wangslijmvlies

Volledige ontsteking in de mond ....

Soms zien we dat het gehel wangslijmvlies en het parodontium rood verkleurd is ten gevolge van een ontsteking. Dan geven we een antibioticum en ontstekingsremmende middelen nadat we het gebit hebben schoongemaakt. Alleen tanden poetsen is dan niet genoeg ....

Op de foto's hieronder is het gebit te zien: ontstoken, rood, pijnlijk in eerste instantie en een paar weken later. Tanden poetsen lukt niet maar de ontsteking is wel weg en is weggebleven!

Een volledig ontstoken mondslijmvlies ten gevolge van een bacteriƫle infectie

 
 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio