Een afgebroken snijtand kan ook een wortelkanaalbehandeling ondergaan

 Vullen of trekken als een snijtand is afgebroken .... 

Afgebroken snijtand bij een volwassen hond. Foto www.dierengebit.nl

Indien een snijtand afbreekt (zie foto hiernaast) is er de keus om de tand te trekken of te vullen. Het trekken of extraheren is goedkoper dan het vullen, maar het nadeel is dat (in dit geval) één van de zes snijtanden uit de rij wordt gehaald en dat de andere vijf ook los kunnen raken en eruit vallen. Indien je een wortelkanaalbehandeling uitvoert blijft de wortel van de snijtand behouden en is de stevigheid van de snijtandenrij behouden en is de kans veel kleiner dat de andere tanden losraken en eruit vallen.

Een pulpectomie is een wortelkanaalbehandeling waarbij de zenuw en de bloedvaten uit het wortelkanaal gehaald worden. De tand of kies is daarna niet meer levend (vitaal), maar zal wel behouden blijven. De tand is uitgeruimd (opgeschoond), gevuld en afgedicht en zal hierdoor geen problemen meer geven.

Wanneer...
Pulpectomie wordt gebruikt bij fracturen of een breuken van tanden bij volwassen honden waarbij de tanden uitgegroeid zijn, de cortex of wand dik gegroeid is en de wortelpunt gesloten is (zie voor verdere uitleg bij pulpotomie). Ook wordt deze behandeling vooral gebruikt bij oudere breuken.

Hoe gaat de behandeling...Humane wortelkanaalruimer of vijl in het wortelkanaal van de snijtand bij een hond. Foto www.dierengebit.nl
De hond zal  onder sedatie gebracht worden voor de behandeling. Hij of zij krijgt een pijnstiller en een antibioticum- injectie.

De afgebroken tand wordt glad geslepen met een boor zodat de scherpe punten van de breuk weg zijn. Er wordt een ingang naar het wortelkanaal (de mergholte) gemaakt.  Met behulp van een extirpatienaald of barbed wire naald (prikkeldraadnaald) wordt de zenuw uit de tand getrokken. Met hedström vijlen wordt de mergholte verder uitgeruimd en schoongemaakt. Al het ontstoken weefsel wordt uit de tand geraspt.

Controle door röntgenfoto's
Tijdens de behandeling maken we tijdens iedere stap rontgenfoto's om te controleren of de behandeling goed gaat.

Een digitale rontgenverslag van een wortelkanaalbehandeling of pulpectomie van een afgebroken snijtand van een hond.

De tand wordt dichtgemaakt
Nadat de tand schoon is wordt deze gevuld en daarna wordt er een witte vulling of composiet vulling aangebracht.

Een pulpectomie van een snijtand bij een hond

De afgebroken snijtand wordt behandeld, we maken het wortelkanaal schoon en vullen het wortelkanaal op en we gebruiken een composiet vulling als overkapping.

 

Pulpectomie van een snijtand bij een hond

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio