Tandplak bij de hond

Tandplak en tandsteen bij de hond. Plaatje Hill's Pet Nutrition aangepast door www.dierengebit.nlTandplak is een veel voorkomende aandoening. Tandplak is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën.

Tandplakvorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de natuurlijke reiniging minder is. De vorm en aanleg van de gebitselementen speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen.

Afweer...

Door de ophoping van bacteriën ontstaat een ontsteking in het tandvlees (gingivitis). Tot dit moment is het proces nog reversibel: als het gebit professioneel gereinigd wordt, en daarmee de ontsteking wordt weggenomen, dan kan het tandvlees zich nog geheel herstellen.

 

Tandplak, tandsteen en ginigivitis bij een hond

Tandplak kun je zo wegvegen, tandsteen zit vast. Een ontstoken tandslijmvlies (gingivitis) is reversibel. Als je het gebit behandeld en gaat poetsen dan kan het weer gezond tandvlees worden.

 

Tandplak en tandsteen bij een hond

Verzeker uw hond van een gezond gebit door middel van voeding en tanden poetsen!

Indien het nodig is maken we het gebit van uw hond onder verdoving schoon.

Onder verdoving halen we het tandplak en het tandsteen weg

Voorkom daarna problemen: poets de tanden bij uw hond ....

U krijgt daarna wel het dringende of beter dwingende advies mee om te voorkomen dat de tandplak en tandsteen terugkomt. We laten de hond ook na 2 weken terugkomen om het gebit te controleren, maar nog belangrijker om het tandenpoetsen te oefenen en te benadrukken.

Te laat ontdekt...

Als een tandvleesontsteking te laat ontdekt wordt kan deze zich gemakkelijk tot de diepere delen uitbreiden. We spreken dan van een parodontitis. Dit kan leiden tot weefsel- en botafbraak en het terugtrekken van het tandvlees waardoor de wortels bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen de tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak en kunnen ze uitvallen. Een parodontitis is irreversibel, dat betekent niet meer terug te draaien. Het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.

Bij de hond op de foto's hieronder hebben we het gebit schoongemaakt. Helaas waren diverse kiezen dermate ondermijnd door de parodontitis dat we deze hebben  moeten trekken.

tandsteen behandeling waarbij ook kiezen getrokken zijn

Preventie...

Preventie van tandplakvorming is dus uitermate belangrijk. Zie voor meer informatie hierover onder het kopje "Preventie & voer".

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio