Tandsteen bij de hond - hond gebitsbehandeling

Tandsteen ontstaat wanneer er onder invloed van speeksel verkalkingen optreden in tandplak. Overal waar tandplak aanwezig is, kan tandsteen ontstaan, maar tandsteen ontstaat vooral op die plaatsen waar speekselklieren uitmonden in de bek. (dat wil zeggen bij de grote kiezen en aan de achterkant van de ondersnijtanden).

Verzamelplaats ....

Tandsteen op zich is niet schadelijk maar door het ruwe oppervlak is het een ideale plaats voor bacteriën waardoor er een verhoogde kans op gingivitis en parodontitis ontstaat. Dan is er botverval en is het proces onomkeerbaar.

Hieronder diverse stadia van tandsteen bij een hond: de regel is des te meer tandsteen er aanwezig is des te groter is het probleem aan het mondslijmvlies, bot en vooral de stank.

Honden met tandsteen in verschillende mate

Hond professionele gebitsbehandeling onder verdoving ....

Eenmaal gevormd tandsteen is niet met chemische middelen weer op te lossen: deze zouden namelijk ook de tanden oplossen! Mechanische reiniging onder verdoving is dan ook de aangewezen therapie bij tandsteen. We noemen dit een professionele gebitsreiniging.

Gasanesthesie

We gebruiken eerst een lichte verdoving dat de hond gaat slapen. Als de hond slaapt dan nemen we het op en leggen we het op een warmtemat en sluiten de hond aan op de gasanesthesie. Door een tube in de luchtpijp te schuiven kan er zuurstof en isofluraan worden ingeademd en is de hond zo veilig mogelijk onder verdoving. Ook zorgt de tube dat de luchtpijp dicht is om de tube heen zodat er geen koelwater naar de longen kan lekken.

Hoe gaat de gebitsbehandeling in zijn werk ....

Eerst brengen we chloorhexidine aan op de tanden en kiezen die we gaan schoonmaken.

Voor de gebitsbehandeling brengen we chloorhexidine op het gebit aan

We voelen eerst met een pocketsonde alle pockets tussen de slijmvliesranden en de gebitselementen na om te zien of er alleen gingivitis is of dat er ook praodontitis is. Als er parodontitis is is er sprake van teruggetrokken slijmvlies en evntueel botverval. Er is zelfs kans dat er dermate groot verlies van weefsel is dat de tand of kies getrokken dient te worden.

We kijken de pocket dieptes aan bij de tanden en kiezen

Met behulp van een speciale tang halen we eerst de ergste brokken tandsteen weg.

Met ene tang halen we de grootste brokken tandsteen weg bij de hond

Ultrasone reiniger om het gebit schoon te maken.

Daarna maken we het gebit verder schoon met behulp van een ultrasoon tandenreinigingsapparaat. Door hoog frequente trillingen trilt het de tanden schoon, het koelwater spoelt gelijk de tand schoon en koelt het tril apparaat.

Met behulp van een ultrasone scaler wordt de tandplak en het tandsteen van de tanden en kiezen afgehaald.

Foto's voor en na het tandsteen weghalen

Bij de hond hieronder hebben we ook kiezen moeten trekken. Er was erg veel tandsteen en daardoor ook parodontitis en teruggetrokken bot.

Foto's voor en na de gebitsbehandeling, bij deze hond zijn ook kiezen getrokken

Nadat de tanden schoon zijn polijsten we ze ....

Nadat het gebit schoon is polijsten we het gebit zodat oppervlak het superglad wordt. Door het schoonmaken van het gebit ontstaan kleine krasjes op het glazuur, door het polijsten maak je het glazuur weer glad.

Nadat het gebit schoon is polijsten we het gebit zodat oppervlak het superglad wordt

Recovery ....

Als we klaar zijn met de behandeling en de hond weer hebben schoongemaakt, dan koppelen we de gasanesthesie af en komt de hond in onze verwarmde opname met zuurstof om weer bij te komen.

Na de gebitsbehandeling ....

Als uw hond weer goed wakker is dan kan het die middag weer naar huis. Als er kiezen getrokken zijn of er was een erg vies gebit met parodontitis dan krijgt uw hond antibioticum en pijnstller mee naar huis en speciaal voer voor de eerste dag.

Na 2 weken laten we u terug komen om het gebit na te kijken en het poetsen samen met u door te nemen.

U krijgt daarna wel het dringende of dwingende advies mee om te voorkomen dat de tandplak en tandsteen terugkomt. We laten de hond ook na 2 weken terugkomen om het gebit te controleren, maar nog belangrijker om het tandenpoetsen te oefenen en te benadrukken.

Preventie...

Preventie van tandplakvorming is dus uitermate belangrijk. Zie voor meer informatie hierover onder het kopje "Preventie & voer".

Je hebt tandsteen en hele erge tandsteen: door de parodontitis onder het tandsteen ontstaat botverlies en daardoor vallen tanden en kiezen uit. Voorkom dat het zover komt ....

hele erge tandstene bij de hond met verlies van tanden en kiezen

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio