Hond inleiding

Inleiding hondengebit

In de volgende pagina's zullen we het normale en het afwijkende gebit van de hond belichten. Eerst beginnen we met de oorsprong van de hond.

De grijze wolf, voorouder van de moderne hond.

De grijze wolf, voorouder van de moderne hond.

De voorouders van de moderne hond zijn zo'n 37-38 miljoen jaar geleden ontstaan. Ongeveer 1,5 miljoen jaar geleden ontstond daaruit de wolf, zoals wij die nu nog kennen. De eerste aantoonbare domesticatie van de wolf is 15.000 - 10.000 jaar geleden begonnen. Waarschijnlijk werd de tamme wolf gebruikt als waakhond, als herdershond en voor de jacht. De grijze wolf wordt dan ook gezien als de voorvader van de moderne hond.
 

Selectie...

Vanaf toen werden er ook eisen gesteld aan het gedrag en het uiterlijk van de wolf en begon men te selecteren op bepaalde eigenschappen. Hieruit is de moderne hond in al zijn soorten en variëteiten ontstaan. Ook nu nog bepaalt de mens voor een groot deel het uiterlijk en de gedrag eigenschappen van de hond.

Gevolgen...

Deze diversiteit van rassen heeft ook zijn invloed gehad op het gebit van de hond. Met name bij afwijkende schedelvormen (hele korte of juist hele lange schedels) komt de ontwikkeling van het gebit in het gedrang.

Kijk voor de grote variatie in schedelvorm op de foto's hieronder .....

Sinds de wolf zijn de rashonden gefokt op uiterlijke kenmerken en zijn de schedelvormen zeer divers geworden

 

 

Joomla SEF URLs by Artio