Hond preventie

Alles over het voorkomen van gebitsproblemen bij de hond

Preventie van gebitsproblemen bij de hond

maand van het gebit, bij Dierenkliniek Wilhelminapark

Net als bij de mens is voorkomen van gebitsproblemen beter dan genezen!

De belangrijkste pijler bij preventie berust op het voorkomen of vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen. De dierenarts speelt hier een rol bij, maar de dagelijkse verzorging van het gebit door de eigenaar is veel belangrijker. 

Februari de maand van het gebit

De maand februari is door dierenartsen uitgeroepen tot de maand van de gebitsverzorging bij huisdieren (bij de hond en de kat). Gedurende deze maand brengen we het gebit van honden en katten extra onder de aandacht van de eigenaar.

We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplak en tandsteen kunt voorkomen.

80% van de honden ouder dan 3 jaar en 70% van de katten heeft gebitsproblemen

Vaak is een eigenaar zich wel bewust van het feit dat gebitsproblemen veel voorkomen, maar ze nemen nog te weinig actie om deze problemen te voorkomen.

Indien u geen preventieve maatregele neemt ontstaat er tandplak en tandsteen bij uw hond

96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen: maar een paar procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!

tanden poetsen bij de hond: ondanks het aandringen poetsen maar weinig eigenaren het gebit van hun hond.

Tanden en kiezen verliezen ....

We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplak en tandsteen kunt voorkomen. Het probleem van tandsteen is dat het slijmvlies bij de tanden en kiezen aangetast wordt en dat uw huisdier gebitselementen kan verliezen. Helaas is een behandeling onder sedatie dan de enige methode om het probleem weer te verhelpen.

 

Door tandproblemen ontstekingen elders in het lichaam krijgen

Niet alleen kan uw hond of kat de tanden en kiezen verliezen. Een 2e gevolg die minder bekend is bij eigenaren is dat bacteriën uit de mondholte elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven. Met name ontstekingen van de hartkleppen, nieren en lever zijn berucht. Uiteraard zijn dit zeer vervelende aandoeningen voor uw huisdier die beter voorkomen kunnen worden.

Met een paar simpele handelingen is tandbederf te voorkomen!

Verzeker uw hond of kat van een gezond gebit!

U kunt de tanden en kiezen reinigen door middel van voer, door mechanische reiniging of door een speciale waslaag. Het mechanisch reinigen houdt in: tanden poetsen of speciale tandheelkundige speeltjes. Het beste is een combinatie van voer en tandenpoetsen bij uw huisdier uit te voeren. Door dit met regelmaat uit te voeren verzekert u uw huisdier van een gezond gebit.

 

Wat kunt u voor een gezond gebit van uw huisdier doen?

 

  • Geef uw hond brokken als hoofdvoeding!
  • Tanden poetsen bij de hond. Mechanische reiniging door middel van tandenpoetsen is het beste! Maak er een routinehandeling van door elke dag te poetsen. Met een gaasje gaat dit vaak heel gemakkelijk.
  • Kauwstrips met C.E.T. of Veggiedent kauwstrips
  • Tandheelkundige speeltjes. Speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen, zoals de Dental Kong
  • Een bacteriegroei voorkomende behandeling, door middel van Oravet of Vet Aquadent
  • een algenpoeder tegen tandsteen door het eten: indien tanden poetsen niet gaat kunt u Orozyme Bucco-Fresh geven, dit verandert de samenstelling van het speeksel en gaat tandsteenvorming tegen.

Wij adviseren een combinatie van bovenstaande methodes!

 

 

 

 

Tandenpoetsen hond februari is de maand van het gebit

Als tandheelkundige dierenartsen raden wij aan om bij uw hond de tanden te poetsen. Door het tandenpoetsen voorkomt u, dat tandplak en tandsteen ontstaat en dat het gebit aangetast  wordt. Doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen kan er tandplak ontstaan. Deze tandplak zal gaan mineraliseren en zo ontstaat tandsteen. Door deze vorming kan er een slijmvlies ontsteking ontstaan (gingivitis).

96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen: maar een paar procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!

tanden poetsen bij de hond: ondanks het aandringen poetsen maar weinig eigenaren het gebit van hun hond.

 

Tanden en kiezen verliezen ...
 
We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplak en tandsteen kunt voorkomen. Het probleem van tandsteen is dat het slijmvlies bij de tanden en kiezen aangetast wordt en dat uw huisdier gebitselementen kan verliezen. Helaas is een behandeling onder sedatie dan de enige methode om het probleem weer te verhelpen.
 
 
Door tandproblemen ontstekingen elders in het lichaam krijgen ... 
Niet alleen kan uw hond of kat de tanden en kiezen verliezen. Een 2e gevolg die minder bekend is bij eigenaren, is dat bacteriën uit de mondholte elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven. Met name ontstekingen van de hartkleppen, nieren en lever zijn berucht. Uiteraard zijn dit zeer vervelende aandoeningen voor uw huisdier die beter voorkomen kunnen worden.

 


Tandenpoetsen al op jonge leeftijd beginnen ...
Het is belangrijk om uw pup vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het tandenpoetsen. Als u bij uw hond begint met tandenpoetsen als ze tussen de 8 - 12 weken oud is dan zullen ze dit als een normale handeling beschouwen. In deze leeftijd zitten ze nog in de 1e socialisatiefase. Deze fase wordt gekenmerkt door nieuwsgierigheid en ze zullen het poetsen zonder angst tegemoet zien. Als u pas begint na 12 weken dan zit de pup in de 2e socialisatiefase en zal de pup deze handeling met angst tegemoet zien en het tandenpoetsen niet waarderen. 
Lees verder over deze socialisatiefasen ...
 
Welke tanden moet je poetsen?
Welke tanden moet je poetsen bij de hond? Klik op de foto voor meer detail!
Tandenpoetsen met een tandenborstel en tandpasta: help ik wil geen harde tandenborstel in mijn mond denk Fonzie de hond van Liesbeth haar ouders.Hoe gaat het tandenpoetsen bij de hond?
Tijdens het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden.
Poets elke dag: dan vergeet u het niet!
 
Echter minstens 1 a 2 keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. U hoeft de mond niet open te trekken, de lip op tillen is voldoende. De buitenkant van de tanden en kiezen van de onderkaak worden door de bovenkaakkiezen gepoetst en de binnenkant van de elementen worden door de tong gepoetst.
Waarmee kunt u poetsen?
Een tandenborstel, een vingertandenborstel of een gaasje die om de vinger is gewikkeld.
Een speciale tandenborstel van Virbac ...
de tandenpoetsen bij een hond met een tandenborstel
Een vingertandenborstel ...
Tandenpoetsen bij de hond met een vingertandenborstel.
Onze mening als tandheelkundige dierenartsen is:
dat het poetsen met een speciaal poetsdoekje gewikkeld om een vinger beter wordt geaccepteerd!

Tandenpoetsen van de hond met een gaasje om de vinger ...
Tanden poetsen van de hond met een gaasje om je vinger.
 
 
Gebruik een gaasje met Vet Aquadent ...We advsieren om de tanden en kiezen mechanisch te reinigen met speciale poetsdoekjes en een scheutje Vet Aquadent!
Wij adviseren om Vet Aquadent op een speciaal poetsdoekje aan te brengen (zie foto rechts en hieronder). U kunt een scheutje Vet Aquadent op een gaasje aanbrengen, vervolgens poetst u de kiezen en tanden van uw hond. Het poetsen met een gaasje wordt door uw hond goed verdragen. u hoeft alleen de buitenkant van de tanden en poetsen te poetsen, de binnenzijde van de kiezen wordt gepoetst door de tong.

De hoeveelheid Xylitol die een hond binnenkrijgt is dermate klein dat deze verwaarloosbaar is (lees verder over deze opmerking ...) Indien u geïnteresseerd bent in deze nieuwe manier van poetsen dan kunt u een proefverpakking van Vet Aquadent en een paar speciale poetsdoekjes bij ons in de kliniek komen ophalen. (zie foto hieronder) Een proefverpakking Vet Aquadent met een paar speciale poetsdoekjes kunt u bij ons op komen halen!

 

Speciale poetsdoekjes ...
We adviseren om poetsdoekjes te gebruiken die de combinatie in zich hebben om zacht te zijn maar die ook een zeer goed opnameniveau hebben. We gebruiken zelf poetsdoekjes van Hekasoft (10 cm lang en 5 cm breed). We wikkelen de doekjes om onze wijsvinger en poetsen daarna de tanden en kiezen van de hond. Poets alleen de buitenkant, de binnenkant wordt door de tong gepoetst.

Welke manier moet u kiezen?
Het maakt ons niet uit welke manier uw voorkeur heeft

ALS U MAAR HET GEBIT VAN UW HOND POETST !!


Voor doen  ...
U kunt bij onze dierenkliniek een demonstratie krijgen hoe u de de tanden van uw hond moet poetsen. Indien u hierin geïnteresseerd bent kunt u bij een van onze dierenartsen een afspraak maken. Ook tijdens de jaarlijkse controle zullen we aan het gebit aandacht besteden.

 

Controle ...
Sommige honden laten het poetsen niet goed toe. Zeker bij honden met een aanleg voor tandplak en tandsteen is een regelmatige controle door de dierenarts en een eventuele professionele gebitsreiniging dan noodzakelijk. Tijdens de jaarlijkse controle waarbij de vaccinatie gegeven wordt controleren we het gebit van uw hond. indien u wilt kunnen we ook een halfjaarlijkse gebitscontrole bij uw hond uitvoeren, net als uw tandarts bij uw eigen gebit elk haf jaar uitvoert.

 

Als poetsen niet lukt ...
Sommige honden laten het poetsen niet toe, dan is T/D* voer van Hills Pet Nutrition een goed alternatief. Eventueel in combinatie met kauwstrips,  zoals Veggiedent en/of Orozyme Bucco Fresh.

 

 

 

 

Door voeding tanden poetsen

Hill's t/d voer voor honden helpt de tanden van een hond poetsenVoeding...
Voeding kan helpen bij de preventie van tandplak: een gebit dat kauwt blijft schoner. Zo geven harde droge brokken minder snel problemen dan zacht blikvoer. Ondanks dat blijven ook bij de harde brokjes toch nog voedselresten achter tussen de kiezen die tandplak kunnen veroorzaken

Speciaal voer om tanden te poetsen ...
Er zijn steeds meer voerfabrikanten die het gebit van de hond belangrijk vinden. Op de meeste zakken voer zult u hierover opmerkingen tegenkomen. Bijvoorbeeld: speciaal voor het gebit, goed voor het gebit, etc. Dit klopt gedeeltelijk, want brokken hebben gelukkig altijd een lichte tandreinigende werking. Er is ook een speciaal voer dat zeer geschikt is om de tanden van uw hond te poetsen. Namelijk T/D* van Hill's Pet Nutrition. Dit voer heeft als indicatie om te geven, het voorkomen van:
  • gingivitis
  • tandplak / tandsteen
  • slechte / onfrisse adem
T/D* voer van Hill's Pet Nutrition ...
Er is inmiddels sinds een aantal jaar een voer op de markt dat wetenschappelijk bewezen helpt de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan: t/d* voer van Hill's. Het is 1 van de weinige hondenvoeders die door de VOHC geaccepteerd wordt.
Hoe werkt deze brok ...
Door de grote en vorm van de brok kan een hond deze brokken niet zonder kauwen doorslikken. De speciale vezelmatrix gaat verkruimelen tegen. De brok omgeeft de tand voordat het breekt en de vezels vegen het tandoppervlak schoon.

Schematisch wordt aangegeven hoe de td brok de tanden en kiezen poetst

De brokken bevatten geen minerale schuurmiddelen of actieve chemicaliën. Door het verlaagde eiwitgehalte beperkt het de vorming van tandplak. Door een verlaagd calciumgehalte beperkt het de mineralisatie van tandplak tot tandsteen. Ook zit er een superieure antioxydant formule in. Dit vermindert de oxydatieve celbeschadiging en beperkt mede het ontstaan en de vooruitgang van slijmvliesontstekingen.

1 voor 1 ...
Sommige honden eten de brokken uit de bak 1 voor 1, net alsof ze een hondenkoekje eten.  Dit is normaal en acceptabel gedrag van de hond, want er moet echt even op de brok gekauwd worden. Andere honden schrokken de brokkken naar binnen en kauwen er niet op, dit zal het gebit niet ten goede komen. Als een hond op de brok kauwt dan poetst het zijn gebit. Hill's T/D* brokken zijn dermate groot dat het de hond dwingt om op de brokken te kauwen.
Let op: Voeg geen water aan de tandheelkundige brokken toe: dit vermindert de effectieve reiniging van de brokken.
T/D hond is er in diverse groottes.
Voor elke hond is er een maat brokken ...
De gewone t/d* brokken zijn speciaal geschikt voor honden groter dan 7 kilogram.
Speciaal voor kleinere hondjes zijn er t/d* minibrokjes ontwikkeld.
Als poetsen niet lukt...
Sommige honden laten het poetsen niet goed toe, dan is t/d* voer van Hill's een goed alternatief. Eventueel in combinatie met kauwstrips of Vet Aquadent. Let op: bij een schoongebit  zal de werking optimaal zijn, als een hond al tandsteen heeft is het advies deze eerst professioneel (onder sedatie) te laten schoonmaken en polijsten.

 

 

 

 

Tandreinigende tussendoortjesSmakelijke C.E.T. kauwstrips van Virbac worden door honden goed geaccepteerd

Kauwstrips bij de hond

De kauwstrips maken deel uit van het dagelijkse verzorgingsschema van het gebit van de hond, waarvan het tandenpoetsen een ander onderdeel is. Geef daarom één kauwstrip op de dagen dat de tanden van de hond niet worden gepoetst. Als voorbeeld zijn er C.E.T. kauwstrips van Virbac of Dentasticks.

U kunt de kauwstrips gebruiken op de dagen dat u niet aan poetsen toekomt!

Eigenschappen
De kauwstrips van Virbac voor honden hebben een mechanische en polijstende werking. Het gepatenteerde C.E.T. Dual Enzyme System stimuleert de bacteriedodende eigenschappen van speeksel. De ruwe textuur van de strips reinigt de tanden door tandplak en voedselresten te verwijderen. De kauwstrips voor honden zijn gebaseerd op kipsmaak.

Samenstelling

C.E.T. Dual Enzyme System (glucose-oxydase en lactoperoxydase), kaliumthiocyanaat, runderhuid, zeezout, kipsmaak, dextrose, plantaardige eiwitten en biergist.

Hoe te gebruiken?
Eenmaal gevormd tandsteen zal niet door de kauwstrip of door tandenpoetsen verwijderd worden. Zorg dat u begint met poetsen en de kauwstrips op het moment dat het gebit van uw hond nog schoon is.
 
 

 

 

Tandheelkundige speeltjes

 

 

Er zijn speciale speeltjes voor honden die helpen om het gebit gezond te houden. Ze verwijderen de tandplak doordat de hond op het speciale rubber kauwt en vegen hierbij de tanden schoon. Ook zorgen ze dat de hond een gezond en stevig tandslijmvlies behoudt doordat het slijmvlies tijdens het kauwen gemasseerd wordt. Een goed voorbeeld is de Dental Kong.
Pas op met tennisballen
Tennisballen (en andere ballen) zijn erg geliefd bij honden. Er kleeft echter een gevaar aan dit soort ballen. Er kan namelijk zand aan de bal kleven, doordat deze nat zijn geworden van het speeksel van de hond. Dit zand werkt als schuurpapier. Zodra de hond deze bal vaak in de mond heeft zal het de tanden doen afslijten. Dit afslijten kan zelfs zo hard gaan dat het wortelkanaal open raakt en er een wortelkanaalbehandeling gegeven moet worden. Ook met stokken waaraan zand vastkleeft is dit gevaar aanwezig. Kijk regelmatig het gebit van uw hond na en indien u ziet dat de tanden afslijten zorg dat de hond ander speelgoed krijgt of minder vaak de bal in de bek heeft. Ook zijn er van bijvoorbeeld het merk Kong ballen die een glad oppervlak hebben waaraan het zand minder makkelijk vastkleeft.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dental Kong
We hebben diverse modellen van de Dental Kong in onze dierenkliniek. Er zijn bijvoorbeeld Dental Sticks voor puppies of dental goodie bones met een flostouw (wij hebben de namen niet verzonnen). Ook voor oudere honden zijn er diverse maten Dental Sticks. Er is speciale tandheelkundige pasta die je in de groeven kunt aanbrengen. De honden vinden de smaak lekker en de pasta helpt de kiezen te poetsen.
 
Dit zijn speeltjes en deze vervangen het poetsen niet!
Deze speeltjes zijn leuk voor de hond, maar zullen nooit het poetsen van de tanden door het eten van brokken en het echte tandenpoetsen vervangen. U moet het zien als een aanvulling op het voer en het tandenpoetsen.
 
 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio