Hond preventie
Alles over het voorkomen van gebitsproblemen bij de hond
Preventie van gebitsproblemen bij de hond
Net als bij de mens is voorkomen van gebitsproblemen beter dan genezen!
De belangrijkste pijler bij preventie berust op het voorkomen of vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen. De dierenarts speelt hier een rol bij, maar de dagelijkse verzorging van het gebit door de eigenaar is veel belangrijker.
Februari de maand van het gebit
De maand februari is door dierenartsen uitgeroepen tot de maand van de gebitsverzorging bij huisdieren (bij de hond en de kat). Gedurende deze maand brengen we het gebit van honden en katten extra onder de aandacht van de eigenaar.
We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplak en tandsteen kunt voorkomen.
80% van de honden ouder dan 3 jaar en 70% van de katten heeft gebitsproblemen
Vaak is een eigenaar zich wel bewust van het feit dat gebitsproblemen veel voorkomen, maar ze nemen nog te weinig actie om deze problemen te voorkomen.
96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen: maar een paar procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!
Tanden en kiezen verliezen ....
We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplak en tandsteen kunt voorkomen. Het probleem van tandsteen is dat het slijmvlies bij de tanden en kiezen aangetast wordt en dat uw huisdier gebitselementen kan verliezen. Helaas is een behandeling onder sedatie dan de enige methode om het probleem weer te verhelpen.
Door tandproblemen ontstekingen elders in het lichaam krijgen
Niet alleen kan uw hond of kat de tanden en kiezen verliezen. Een 2e gevolg die minder bekend is bij eigenaren is dat bacteriën uit de mondholte elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven. Met name ontstekingen van de hartkleppen, nieren en lever zijn berucht. Uiteraard zijn dit zeer vervelende aandoeningen voor uw huisdier die beter voorkomen kunnen worden.
Met een paar simpele handelingen is tandbederf te voorkomen!
Verzeker uw hond of kat van een gezond gebit!
U kunt de tanden en kiezen reinigen door middel van voer, door mechanische reiniging of door een speciale waslaag. Het mechanisch reinigen houdt in: tanden poetsen of speciale tandheelkundige speeltjes. Het beste is een combinatie van voer en tandenpoetsen bij uw huisdier uit te voeren. Door dit met regelmaat uit te voeren verzekert u uw huisdier van een gezond gebit.
Wat kunt u voor een gezond gebit van uw huisdier doen?
- Geef uw hond brokken als hoofdvoeding!
- Tanden poetsen bij de hond. Mechanische reiniging door middel van tandenpoetsen is het beste! Maak er een routinehandeling van door elke dag te poetsen. Met een gaasje gaat dit vaak heel gemakkelijk.
- Kauwstrips met C.E.T. of Veggiedent kauwstrips
- Tandheelkundige speeltjes. Speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen, zoals de Dental Kong
- Een bacteriegroei voorkomende behandeling, door middel van Oravet of Vet Aquadent
- een algenpoeder tegen tandsteen door het eten: indien tanden poetsen niet gaat kunt u Orozyme Bucco-Fresh geven, dit verandert de samenstelling van het speeksel en gaat tandsteenvorming tegen.
Wij adviseren een combinatie van bovenstaande methodes!
![]() |
![]() |
Tandenpoetsen hond 
Als tandheelkundige dierenartsen raden wij aan om bij uw hond de tanden te poetsen. Door het tandenpoetsen voorkomt u, dat tandplak en tandsteen ontstaat en dat het gebit aangetast wordt. Doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen kan er tandplak ontstaan. Deze tandplak zal gaan mineraliseren en zo ontstaat tandsteen. Door deze vorming kan er een slijmvlies ontsteking ontstaan (gingivitis).
96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen: maar een paar procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!
Het is belangrijk om uw pup vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het tandenpoetsen. Als u bij uw hond begint met tandenpoetsen als ze tussen de 8 - 12 weken oud is dan zullen ze dit als een normale handeling beschouwen. In deze leeftijd zitten ze nog in de 1e socialisatiefase. Deze fase wordt gekenmerkt door nieuwsgierigheid en ze zullen het poetsen zonder angst tegemoet zien. Als u pas begint na 12 weken dan zit de pup in de 2e socialisatiefase en zal de pup deze handeling met angst tegemoet zien en het tandenpoetsen niet waarderen. Lees verder over deze socialisatiefasen ...
De hoeveelheid Xylitol die een hond binnenkrijgt is dermate klein dat deze verwaarloosbaar is (lees verder over deze opmerking ...) Indien u geïnteresseerd bent in deze nieuwe manier van poetsen dan kunt u een proefverpakking van Vet Aquadent en een paar speciale poetsdoekjes bij ons in de kliniek komen ophalen. (zie foto hieronder)
Welke manier moet u kiezen?
ALS U MAAR HET GEBIT VAN UW HOND POETST !!
Voor doen ...
U kunt bij onze dierenkliniek een demonstratie krijgen hoe u de de tanden van uw hond moet poetsen. Indien u hierin geïnteresseerd bent kunt u bij een van onze dierenartsen een afspraak maken. Ook tijdens de jaarlijkse controle zullen we aan het gebit aandacht besteden.
Controle ...
Sommige honden laten het poetsen niet goed toe. Zeker bij honden met een aanleg voor tandplak en tandsteen is een regelmatige controle door de dierenarts en een eventuele professionele gebitsreiniging dan noodzakelijk. Tijdens de jaarlijkse controle waarbij de vaccinatie gegeven wordt controleren we het gebit van uw hond. indien u wilt kunnen we ook een halfjaarlijkse gebitscontrole bij uw hond uitvoeren, net als uw tandarts bij uw eigen gebit elk haf jaar uitvoert.
Als poetsen niet lukt ...
Sommige honden laten het poetsen niet toe, dan is T/D* voer van Hills Pet Nutrition een goed alternatief. Eventueel in combinatie met kauwstrips, zoals Veggiedent en/of Orozyme Bucco Fresh.
![]() |
![]() |
Door voeding tanden poetsen
Voeding...
Voeding kan helpen bij de preventie van tandplak: een gebit dat kauwt blijft schoner. Zo geven harde droge brokken minder snel problemen dan zacht blikvoer. Ondanks dat blijven ook bij de harde brokjes toch nog voedselresten achter tussen de kiezen die tandplak kunnen veroorzaken
- gingivitis
- tandplak / tandsteen
- slechte / onfrisse adem
Er is inmiddels sinds een aantal jaar een voer op de markt dat wetenschappelijk bewezen helpt de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan: t/d* voer van Hill's. Het is 1 van de weinige hondenvoeders die door de VOHC geaccepteerd wordt.
De brokken bevatten geen minerale schuurmiddelen of actieve chemicaliën. Door het verlaagde eiwitgehalte beperkt het de vorming van tandplak. Door een verlaagd calciumgehalte beperkt het de mineralisatie van tandplak tot tandsteen. Ook zit er een superieure antioxydant formule in. Dit vermindert de oxydatieve celbeschadiging en beperkt mede het ontstaan en de vooruitgang van slijmvliesontstekingen.
De gewone t/d* brokken zijn speciaal geschikt voor honden groter dan 7 kilogram.
Sommige honden laten het poetsen niet goed toe, dan is t/d* voer van Hill's een goed alternatief. Eventueel in combinatie met kauwstrips of Vet Aquadent. Let op: bij een schoongebit zal de werking optimaal zijn, als een hond al tandsteen heeft is het advies deze eerst professioneel (onder sedatie) te laten schoonmaken en polijsten.
Tandreinigende tussendoortjes
Kauwstrips bij de hond
De kauwstrips maken deel uit van het dagelijkse verzorgingsschema van het gebit van de hond, waarvan het tandenpoetsen een ander onderdeel is. Geef daarom één kauwstrip op de dagen dat de tanden van de hond niet worden gepoetst. Als voorbeeld zijn er C.E.T. kauwstrips van Virbac of Dentasticks.
U kunt de kauwstrips gebruiken op de dagen dat u niet aan poetsen toekomt!
De kauwstrips van Virbac voor honden hebben een mechanische en polijstende werking. Het gepatenteerde C.E.T. Dual Enzyme System stimuleert de bacteriedodende eigenschappen van speeksel. De ruwe textuur van de strips reinigt de tanden door tandplak en voedselresten te verwijderen. De kauwstrips voor honden zijn gebaseerd op kipsmaak.
Samenstelling
C.E.T. Dual Enzyme System (glucose-oxydase en lactoperoxydase), kaliumthiocyanaat, runderhuid, zeezout, kipsmaak, dextrose, plantaardige eiwitten en biergist.
Tandheelkundige speeltjes


