Preventie van gebitsproblemen bij de hond

maand van het gebit, bij Dierenkliniek Wilhelminapark

Net als bij de mens is voorkomen van gebitsproblemen beter dan genezen!

De belangrijkste pijler bij preventie berust op het voorkomen of vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen. De dierenarts speelt hier een rol bij, maar de dagelijkse verzorging van het gebit door de eigenaar is veel belangrijker. 

Februari de maand van het gebit

De maand februari is door dierenartsen uitgeroepen tot de maand van de gebitsverzorging bij huisdieren (bij de hond en de kat). Gedurende deze maand brengen we het gebit van honden en katten extra onder de aandacht van de eigenaar.

We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplak en tandsteen kunt voorkomen.

80% van de honden ouder dan 3 jaar en 70% van de katten heeft gebitsproblemen

Vaak is een eigenaar zich wel bewust van het feit dat gebitsproblemen veel voorkomen, maar ze nemen nog te weinig actie om deze problemen te voorkomen.

Indien u geen preventieve maatregele neemt ontstaat er tandplak en tandsteen bij uw hond

96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen: maar een paar procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!

tanden poetsen bij de hond: ondanks het aandringen poetsen maar weinig eigenaren het gebit van hun hond.

Tanden en kiezen verliezen ....

We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplak en tandsteen kunt voorkomen. Het probleem van tandsteen is dat het slijmvlies bij de tanden en kiezen aangetast wordt en dat uw huisdier gebitselementen kan verliezen. Helaas is een behandeling onder sedatie dan de enige methode om het probleem weer te verhelpen.

 

Door tandproblemen ontstekingen elders in het lichaam krijgen

Niet alleen kan uw hond of kat de tanden en kiezen verliezen. Een 2e gevolg die minder bekend is bij eigenaren is dat bacteriën uit de mondholte elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven. Met name ontstekingen van de hartkleppen, nieren en lever zijn berucht. Uiteraard zijn dit zeer vervelende aandoeningen voor uw huisdier die beter voorkomen kunnen worden.

Met een paar simpele handelingen is tandbederf te voorkomen!

Verzeker uw hond of kat van een gezond gebit!

U kunt de tanden en kiezen reinigen door middel van voer, door mechanische reiniging of door een speciale waslaag. Het mechanisch reinigen houdt in: tanden poetsen of speciale tandheelkundige speeltjes. Het beste is een combinatie van voer en tandenpoetsen bij uw huisdier uit te voeren. Door dit met regelmaat uit te voeren verzekert u uw huisdier van een gezond gebit.

 

Wat kunt u voor een gezond gebit van uw huisdier doen?

 

  • Geef uw hond brokken als hoofdvoeding!
  • Tanden poetsen bij de hond. Mechanische reiniging door middel van tandenpoetsen is het beste! Maak er een routinehandeling van door elke dag te poetsen. Met een gaasje gaat dit vaak heel gemakkelijk.
  • Kauwstrips met C.E.T. of Veggiedent kauwstrips
  • Tandheelkundige speeltjes. Speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen, zoals de Dental Kong
  • Een bacteriegroei voorkomende behandeling, door middel van Oravet of Vet Aquadent
  • een algenpoeder tegen tandsteen door het eten: indien tanden poetsen niet gaat kunt u Orozyme Bucco-Fresh geven, dit verandert de samenstelling van het speeksel en gaat tandsteenvorming tegen.

Wij adviseren een combinatie van bovenstaande methodes!

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio