Tandenpoetsen hond februari is de maand van het gebit

Als tandheelkundige dierenartsen raden wij aan om bij uw hond de tanden te poetsen. Door het tandenpoetsen voorkomt u, dat tandplak en tandsteen ontstaat en dat het gebit aangetast  wordt. Doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen kan er tandplak ontstaan. Deze tandplak zal gaan mineraliseren en zo ontstaat tandsteen. Door deze vorming kan er een slijmvlies ontsteking ontstaan (gingivitis).

96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen: maar een paar procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!

tanden poetsen bij de hond: ondanks het aandringen poetsen maar weinig eigenaren het gebit van hun hond.

 

Tanden en kiezen verliezen ...
 
We willen u er op wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandplak en tandsteen kunt voorkomen. Het probleem van tandsteen is dat het slijmvlies bij de tanden en kiezen aangetast wordt en dat uw huisdier gebitselementen kan verliezen. Helaas is een behandeling onder sedatie dan de enige methode om het probleem weer te verhelpen.
 
 
Door tandproblemen ontstekingen elders in het lichaam krijgen ... 
Niet alleen kan uw hond of kat de tanden en kiezen verliezen. Een 2e gevolg die minder bekend is bij eigenaren, is dat bacteriën uit de mondholte elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven. Met name ontstekingen van de hartkleppen, nieren en lever zijn berucht. Uiteraard zijn dit zeer vervelende aandoeningen voor uw huisdier die beter voorkomen kunnen worden.

 


Tandenpoetsen al op jonge leeftijd beginnen ...
Het is belangrijk om uw pup vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan het tandenpoetsen. Als u bij uw hond begint met tandenpoetsen als ze tussen de 8 - 12 weken oud is dan zullen ze dit als een normale handeling beschouwen. In deze leeftijd zitten ze nog in de 1e socialisatiefase. Deze fase wordt gekenmerkt door nieuwsgierigheid en ze zullen het poetsen zonder angst tegemoet zien. Als u pas begint na 12 weken dan zit de pup in de 2e socialisatiefase en zal de pup deze handeling met angst tegemoet zien en het tandenpoetsen niet waarderen. 
Lees verder over deze socialisatiefasen ...
 
Welke tanden moet je poetsen?
Welke tanden moet je poetsen bij de hond? Klik op de foto voor meer detail!
Tandenpoetsen met een tandenborstel en tandpasta: help ik wil geen harde tandenborstel in mijn mond denk Fonzie de hond van Liesbeth haar ouders.Hoe gaat het tandenpoetsen bij de hond?
Tijdens het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden.
Poets elke dag: dan vergeet u het niet!
 
Echter minstens 1 a 2 keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. U hoeft de mond niet open te trekken, de lip op tillen is voldoende. De buitenkant van de tanden en kiezen van de onderkaak worden door de bovenkaakkiezen gepoetst en de binnenkant van de elementen worden door de tong gepoetst.
Waarmee kunt u poetsen?
Een tandenborstel, een vingertandenborstel of een gaasje die om de vinger is gewikkeld.
Een speciale tandenborstel van Virbac ...
de tandenpoetsen bij een hond met een tandenborstel
Een vingertandenborstel ...
Tandenpoetsen bij de hond met een vingertandenborstel.
Onze mening als tandheelkundige dierenartsen is:
dat het poetsen met een speciaal poetsdoekje gewikkeld om een vinger beter wordt geaccepteerd!

Tandenpoetsen van de hond met een gaasje om de vinger ...
Tanden poetsen van de hond met een gaasje om je vinger.
 
 
Gebruik een gaasje met Vet Aquadent ...We advsieren om de tanden en kiezen mechanisch te reinigen met speciale poetsdoekjes en een scheutje Vet Aquadent!
Wij adviseren om Vet Aquadent op een speciaal poetsdoekje aan te brengen (zie foto rechts en hieronder). U kunt een scheutje Vet Aquadent op een gaasje aanbrengen, vervolgens poetst u de kiezen en tanden van uw hond. Het poetsen met een gaasje wordt door uw hond goed verdragen. u hoeft alleen de buitenkant van de tanden en poetsen te poetsen, de binnenzijde van de kiezen wordt gepoetst door de tong.

De hoeveelheid Xylitol die een hond binnenkrijgt is dermate klein dat deze verwaarloosbaar is (lees verder over deze opmerking ...) Indien u geïnteresseerd bent in deze nieuwe manier van poetsen dan kunt u een proefverpakking van Vet Aquadent en een paar speciale poetsdoekjes bij ons in de kliniek komen ophalen. (zie foto hieronder) Een proefverpakking Vet Aquadent met een paar speciale poetsdoekjes kunt u bij ons op komen halen!

 

Speciale poetsdoekjes ...
We adviseren om poetsdoekjes te gebruiken die de combinatie in zich hebben om zacht te zijn maar die ook een zeer goed opnameniveau hebben. We gebruiken zelf poetsdoekjes van Hekasoft (10 cm lang en 5 cm breed). We wikkelen de doekjes om onze wijsvinger en poetsen daarna de tanden en kiezen van de hond. Poets alleen de buitenkant, de binnenkant wordt door de tong gepoetst.

Welke manier moet u kiezen?
Het maakt ons niet uit welke manier uw voorkeur heeft

ALS U MAAR HET GEBIT VAN UW HOND POETST !!


Voor doen  ...
U kunt bij onze dierenkliniek een demonstratie krijgen hoe u de de tanden van uw hond moet poetsen. Indien u hierin geïnteresseerd bent kunt u bij een van onze dierenartsen een afspraak maken. Ook tijdens de jaarlijkse controle zullen we aan het gebit aandacht besteden.

 

Controle ...
Sommige honden laten het poetsen niet goed toe. Zeker bij honden met een aanleg voor tandplak en tandsteen is een regelmatige controle door de dierenarts en een eventuele professionele gebitsreiniging dan noodzakelijk. Tijdens de jaarlijkse controle waarbij de vaccinatie gegeven wordt controleren we het gebit van uw hond. indien u wilt kunnen we ook een halfjaarlijkse gebitscontrole bij uw hond uitvoeren, net als uw tandarts bij uw eigen gebit elk haf jaar uitvoert.

 

Als poetsen niet lukt ...
Sommige honden laten het poetsen niet toe, dan is T/D* voer van Hills Pet Nutrition een goed alternatief. Eventueel in combinatie met kauwstrips,  zoals Veggiedent en/of Orozyme Bucco Fresh.

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio