Professionele gebitsreiniging - kat gebitsbehandeling

Als er tandsteen aanwezig is met gingivitis of nog erger parodontitis dan is de eerste gebitsbehandeling een professionele gebitsreiniging onder verdoving. Deze kan als het nodig is gevolgd worden door het trekken van een of meerdere kiezen.

Hieronder is een kat met tandsteen en lichte gingivitis (linker foto) te zien en een kat met veel tandsteen en ernstige parodontitis (rechter foto) te zien.

Tandsteen en gingivitis of tandsteen en parodontitis

Eerst wordt de kat een verdoving gegeven. Hierna worden de tanden en kiezen gereinigd met Hexarinse ® een vloeistof met chloorhexidine. Met het ultrasone scalen komt waternevel vrij en die kunnen bacteriën bevatten. Daarna worden de grootste brokstukken weggehaald met een speciale tandsteen tang.

Pocket dieptes meten en evt rontgenfoto's maken ....

We controleren de gingivale randen van de kiezen, door met een pocketsonde de overgang van kies en gingiva na te voelen. Als er verdachte holtes of andere onregelmatigheden in het glazuur te voelen is dan kan het zijn dat we een röntgenfoto van de kies willen maken. Dit om te zien of er een FORL aanwezig is.

Ultrasone scaler ....

Door gebruik te maken van hoog frequente trillingen worden de tanden en kiezen schoongetrild. Hier komt warmte bij vrij en daarom moet er water koeling gebruikt worden. Hierbij komt een waternevel vrij. Hierna wordt het gebit gepolijst of als dat nodig is worden er tanden of kiezen getrokken.

Tanden en kiezen worden schoongetrild met een ultrasone scaler

Polijsten ....

Nadat de tanden en kiezen schoon zijn gemaakt dan polijsten we de gebitselementen hierna. We hebben cupjes polijstmateriaal gevonden die apart in cupjes zijn verpakt. Zodat je voor elke kat een nieuw cupje kan gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van een lowspeedboor waarin een polijstboor geplaatst wordt. Deze draait rond en de hele fijne pasta schuurt het glazuur van de tand en de kies extra schoon en glad.

Eerst ultrasone scaler en daarna het gebit polijsten

Dit is niet voldoende ....

Binnen een paar weken is er alweer tandplak en tandsteen ontstaan, we adviseren dan ook met klem om het gebit te gaan poetsen en/of TD brokken van Hill's Pet Nutrition te geven om de kiezen schoon te houden.

Verzeker je kat van een gezond gebit: tanden poetsen !

 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio