Tandplak bij de kat

Tandplak komt veel voor bij katten, omdat eigenaren niet snel geneigd zijn om de tanden en kiezen te poetsen. Gelukkig zijn er steeds meer brokken die een tandenpoetsende werking hebben, echter tanden poetsen blijft de beste manier om het ontstaan van tandplak en daarna tandsteen te voorkomen.

Tandplak kan gingivitis of nog veel erger veroorzaken

Wat is tandplak ....

Tandplak is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën. Tandplakvorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is. De vorm en aanleg van de gebitselementen speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen.

Is tandplak nou zo erg ....

Het lijkt niet erg, maar tandplak kan een gingivitis of erger een parodontitis veroorzaken. Als het nog erger wordt kan er gingivitis-pharyngitis-stomatitis ontstaan en bij deze twee laatste aandoeningen is er wel degelijk een probleem .....

Kat met tandvleesproblemen, gingivitis door tandplak.

Reversibel ....

Door bacteriën ontstaat een ontsteking in het tandvlees (= gingivitis). Tot dit moment is het proces nog reversibel: als het gebit professioneel gereinigd wordt dan kan het tandvlees zich nog geheel herstellen. Daarna is het adies om de tanden te poetsen door middel van daadwerkelijk poetsen en het gebruik van tanden poetsende brokken.

Irreversibel ....

Een kat met erge parodontitis, het tandvlees is erg ver terug getrokken

Helaas moeten de kiezen bij de foto's hierboven getrokken worden, het probleem is onomkeerbaar!

Te laat ontdekt ....

Als een tandvleesontsteking te laat ontdekt wordt kan deze zich gemakkelijk tot de diepere delen uitbreiden. We spreken dan van een parodontitis. Er is dan weefsel- en botafbraak (=osteomyelitis) en het terugtrekken van het tandvlees waardoor de wortels bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen de tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak en kunnen ze uitvallen. Een parodontitis is irreversibel, dat betekent niet meer terug te draaien. Het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.

Voorkomen is veel beter dan genezen!

Preventie ....

Preventie van tandplakvorming is dus uitermate belangrijk. Het is lastig om het gebit van katten te poetsen. Als uw kat het toelaat is het echter de beste methode om tandplak en tandsteen te voorkomen. Indien u het gebit van uw kat niet kunt poetsen is t/d* van Hill's een alternatief. Zie voor meer informatie hierover onder het kopje: Preventie & voer.

Door preventief te werken voorkomt u ook dat u kat forl's of FCGS krijgt, zie pagina's hierna.

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio