Tandsteen bij de kat

Tandsteen ontstaat wanneer er onder invloed van speeksel verkalkingen optreden in tandplak. Overal waar tandplak aanwezig is kan tandsteen ontstaan, maar tandsteen ontstaat vooral op die plaatsen waar speekselklieren uitmonden in de bek (dwz. bij de grote kiezen en aan de achterkant van de ondersnijtanden).

 

Katten met tandsteen in diverse mate

 

Verzamelplaats...

Tandsteen op zich is niet schadelijk maar door het ruwe oppervlak is het een ideale plaats voor bacteriën waardoor er een verhoogde kans op gingivitis en parodontitis ontstaat. (zie voor meer informatie over gingivitis en parodontitis bij tandplak en slijmvliezen).

Kat met tandsteen kan gingivitis veroorzaken of zelfs parodontitis

Bij een kat waarbij het gebit is schoongemaakt zie je dat het tandvlees van de haaktand is teruggetrokken = parodontitis

Bij een beetje tandsteen wordt het tandsteen weggehaald, dit kunnen we uitvoeren zonder verdoving

Kat gebitsbehandeling...

Eenmaal gevormd tandsteen is niet met chemische middelen weer op te lossen: deze zouden namelijk ook de tanden oplossen! Tandsteen moet door middel van mechanische reiniging weggehaald worden. Tijdens de jaarlijkse check up (en vaccinatie) van u kat kijken we uw kat en ook het gebit na. We zullen met behulp van een tandkrabber of kleine tandsteentang het tandsteen van het gebit verwijderen. Indien uw kat dit tenminste toelaat.

Als dit niet kan dan verdoven we uw kat en voeren een professionele gebitsreiniging uit.

Ultrasone reiniging onder sedatie...

Het kan nodig zijn dat we u kat onder sedatie een gebitsbehandeling moeten geven. Bijvoorbeeld als er heel veel tandsteen zit of als het karakter van de kat het niet toelaat dat het tandsteen met de tandkrabber weggehaald wordt. Het gebit wordt dan eerst met een tang van de grootste brokken tandsteen ontdaan.

Als er tandsteen is worden eerst de grootste brokken met een tang weggehaald

Hierna wordt door middel van een ultrasoon tandreinigingsapparaat het gebit schoongetrild van al het tandsteen dat nog aanwezig is.

Kat tanden schooonmaken met ultrasoon tril apparaat

Alle gebitselementen worden geïnspecteerd of er geen verdere behandeling nodig is, hierbij kun je denken aan een extractie. Als het gebit is schoongemaakt wordt het oppervlak van de tanden en kiezen glad gepolijst met een speciale polijstboor en pasta.

Preventie...

Na het reinigen (hand of met ultrasoon) is het van belang te voorkomen dat het terugkomt. Dit gebeurt het beste door mechanisch reinigen = tandenpoetsen of t/d* voer van Hill's. Door het ontstaan van tandplak te bestrijden kan de vorming van tandsteen worden voorkomen. Zie voor meer informatie hierover bij het kopje "Preventie & voer".

 

Voorkomen is beter dan genezen!
 
Door preventief te werken voorkomt u ook dat u kat gingivitis, parodontitis, FORL's of FCGS krijgt, zie de pagina's hierna.
 
Tandsteen geeft gingivitis of parodontitis
 
 

 

Joomla SEF URLs by Artio