Kat hoektand extractie

Helaas is het af en toe nodig om een (blijvende) hoektand bij een kat te trekken. De oorzaken kunnen een fractuur, een forl of een verkeerde stand zijn. Of er is een ontsteking langs de tandwortel die zorgt dat een hoektand los zit.

Een losse hoektand is zo te trekken

En een andere oorzaak is een onvolledige extractie waarbij alleen de kroon (zichtbare hoektand boven het slijmvlies) weggehaald is en de wortel is nog aanwezig in de kaak.

Dit klinkt gek maar helaas komt dit regelmatig voor. Het is echt moeiijk om een hoektand bij een kat volledig te trekken zonder dat de kaak wordt gebroken. De truc is om het slijmvlies te openen (door een flaptechniek) en daarna het bot langs de wortel weg te nemen, daarna kun je de hoektand relatief makkelijk weghalen met een minimale kans dat de kaak zal breken. Vooral de onderkaak is gevoelig voor een breuk.

 

Een hoektand van een kat is aangetast en dient getrokken te worden

Apparatuur

We gebruiken specialistisch tandheelkundig materiaal om de hoektand bij een kat te trekken. Varierend van een tandheelkundige unit, gasanesthesie, een master piezon surgery apparaat (om het bot weg te nemen), speciale levatoren en luxatoeren die zeer smal / dun zijn en vooral heel veel geduld tijdens het extraheren.

Speciaal tandheelkundig instrumentarium

 

De piezosurgery wordt gebrukt door tandartsen en implantologen om bot weg te nemen. We gebruiken het vooral om de tanden en kiezen bij huisdieren te trekken.

Het bot wordt weggehaald met piezosurgery

Als de hoektand rondom los is gemaakt maken we het nog losser

De hoektand is getrokken

Het slijjmllies is gehecht

De onderhoektanden zijn getrokken, maar het is niet gelukt ...

Bij deze kat is geprobeerd om de hoektanden te trekken, maar helaas is het niet goed gegaan, de wortels zitten nog in de onderkaak, alleen de kronen zijn weg gegaan. De kroon is het zichtbare gedeelte boven het slijmvlies. Een hoektand is net een ijsberg, het grootste gedeelte is niet zichtbaar en zit onder het slijmvlies, dit maakt de extractie ook echt moeilijk. Je kunt, zeker bij de onderkaak, niet heel veel kracht zetten want de onderkaak kan gemakkelijk breken. We aen het bot naast de wortels weg met de piezosurgery en dan is het trekken opeens veel gemakkelijker, want je hebt als het ware de fndering weggehaald.

De onderhoektanden zijn niet volledig getrokken

Hieronder is te zien dat de worrtels van de hoektanden zijn getrokken.

De wortels van de hoektanden zijn getrokken

Op de rontgenfoto is goed te zien dat de wortels volledig weggehaald zijn.

Voor en na xfoto's om te zien of alles is weggehaald

De hoektanden van de bovenkaak

Bij deze kat zijn beide hoektanden van de bovenkaak afgebroken en hebben een open wortelkanaal.

Beide hoektanden bij deze kat zijn afgebroken

Deze moeten worden behandeld: trekken of vullen ....

Als een hoektand een probleem geeft dan is er de optie om deze een wortelkanaal behandeling te geven of om deze te trekken ....

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio