Het normale gebit

De kat heeft een carnivoren (vleeseter) gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. Naast de scherpe klauwen spelen de sterke hoektanden een belangrijke rol bij het vangen en doden van de prooi. De grote knip kiezen worden gebruikt bij het verscheuren van de prooi.

De schedel van een kat in voor en zijaanzicht

Tandformule...

De soorten en aantallen van het gebit van de kat worden weergegeven in een zogenaamde tandformule. Voor de kat ziet deze er als volgt uit.

Er zijn 30 gebitselementen: 12 snijtanden, 4 haaktanden, 10 premolaren en 4 molaren.

Tandformule bij de kat www.dierengebit.nl

Nieuwe manier van tandbenoeming ....

Tegenwoordig geven we gebitselementen een nummer om aan te duiden om welke tand of kies het gaat. De vroegere rechtsboven P2 noemen we nu de 107. Zie op de kaart hieronder.....

De tanden en kiezen geven we een nummer zodat we weten om welke tand of kies het gaat

Ontwikkeling...

De ontwikkeling van het gebit van de kat begint al in de baarmoeder: de tandkiemen voor zowel het melk- als het blijvende gebit worden al voor de geboorte aangelegd. Net als de mens en de hond heeft ook de kat een melk- en een blijvend gebit.

 

Als dierentandarts voor kattten wilen we de katten tandheelkunde onder de aandacht brengen van eigenaren. Lees op deze en de volgende pagina's meer over katten en tandheelkunde bij de kat.

 

Een kitten dat net geboren is heeft geen tanden ...

Een kitten dat net geboren is heeft geen tanden

Kittens wanneer komen de tanden door ...

De kittens worden tandeloos geboren. De eerste elementen van het melkgebit komen 2-4 weken na de geboorte door. In het begin zijn er geen tanden of kiezen te zien (zie de foto hierboven).


Kitten van 10 dagen heeft nog geen zichtbare tanden. De tanden moeten nog door het slijmvlies heenkomen. Die van 4,5 week heeft al kleine groeiende tanden en kiezen. Foto Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht

Op welke leeftijd wisselt het melkgebit ...

Het melkgebit gaat wisselen en het blijvende gebit komt dan tevoorschijn. Hieronder beschrijven we wanneer de tanden en kiezen doorkomen en op welke leeftijd het melkgebit gaat wisselen.

 

Tand Doorbraaktijdstip Melkgebit Wisseltijdstip Blijvend gebit
Snijtanden 2 – 3 weken 3 – 4 maanden
Hoektanden 3 – 4 weken 5 – 6 maanden
Premolairen 3 – 6 weken 4 – 6 maanden
Molairen   5 – 6 maanden
Doorkomen van melk- en blijvend gebit (Dierenkliniek Wilhelminapark)

 

Op 12 weken beginnen de snijtanden te wisselen. Niet bij elk kitten zal dit op hetzelfde moment gebeuren, zie de 4 kittens hieronder.

kitten van 12 weken - 3 maanden snijtanden beginnen te wisselen

 

Het blijvende gebit begint zich verder te ontwikkelen op het moment dat de kaken gegroeid zijn; de elementen van het blijvende gebit zijn namelijk een stuk groter dan het melkgebit. Door de groei van de blijvende elementen worden de wortels van het melkgebit geresorbeerd (opgelost) en valt het melkgebit uiteindelijk uit.

 

Op een half jaar gaan de hoektanden wisselen. Bij de ene kat is dat al op 5,5 maand bij een ander pas op 6 maanden dat de blijvende hoektanden volledig zijn doorgekomen.

kitten van 6 maanden: de hoektanden wisselen

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio