Kaak en/of tandproblemen door een aanrijding of een val

Als een kat aangereden wordt of ergens van afvalt kan er van alles aan het gebit en de kaken beschadigd raken. Vaak zal de kat onder het bloed zitten. Het ziet er vreselijk uit, omdat het mond slijmvlies erg goed doorbloed is. Tanden kunnen los komen te zitten of uitvallen. Hoektanden kunnen afbreken. Er kan een gespleten gehemelte ontstaan. Bij harde klappen kan zelfs de kaak breken.

 Een aangereden kat...

Als voorbeeld zullen we deze kat nemen. De kat werd door de eigenaar gevonden toen hij onder het bloed binnen kwam lopen. Ze zijn snel naar onze dierenkliniek gekomen en daar bleek de kat in shock te zijn. Daarbij zat de bek onder het bloed, waren er snijtanden verdwenen en afgebroken, was het gehemelte gespleten en was de onderkaak gebroken.

Diverse problemen door een aanrijding aan de kop van een kat

De behandeling ....

De kat werd opgenomen en onder lichte sedatie gebracht om de pijn te verlichten. Nu kon er ook gekeken worden wat er precies aan de hand is. De bek werd schoongemaakt en er bleek dat er diverse snijtanden weg waren. Er waren gelukkig geen hoektanden afgebroken. Wel was er een breuk van de onderkaak aanwezig. De breuk was in de symphysis en dit was te voelen, de linker en rechter onderkaak zaten los ten opzichte van elkaar.

Cerclagedraad

Een cerlagedraad wordt om de beide kaak helften gelegd en vastgezet. De kat kreeg een pijnstiller en antibiotica en de shock werd met een vocht infuus hersteld.
De breuk in de onderkaka wordt met een cerclagedraad vastgezet

De kat kon naar huis met antibioticum en pijnstiller en het advies om gedurende een paar weken het eten dun te maken.

 4 weken later ....

 4 weken kwam de kat voor controle.

$ weken later is alles mooi aan elkaar gegroeid

 Het slijmvlies was mooi genezen en de kaak helften van de onderkaak zaten weer aan elkaar vast. Onder sedatie is de cerclagedraad weggehaald en kat is genezen.

Alles is weer goed

Gelukkig viel het bij deze kat reuze mee. Helaas kan een kat veel ergere problemen ondervinden van een val of een aanrijding.

 Afgebroken hoektand en kaakfractuur

Als een kat een afgebroken hoektand heeft dan adviseren we om een wortelkanaal behandeling uit te voeren icm met het vastzetten van de onderkaakshelften.  Je moet dan  niet even snel de toch al beschadigde kaak nog meer traumatiseren door de hoektand ook nog eens te trekken. Bij het trekken van een hoektand moet je een stuk van de onderkaak weghalen om de hoektand goed te kunnen trekken.

 

Eerst een overzicht, daaronder de detail foto's:

Kat pulpectomie en breuk in de onderkaak

 

Hieronder zullen we de behandeling in details bespreken

Kat met trauma aan de kaak: afgebroken hoektand en breuk in de symphisis

Er zit een breuk in de rechter onder hoektand en in de symphysis van de onderkaak = de verbinding tussen de linker en de rechter onderkaak helft.

Er is een breuk in de onderkaak en in een hoektand

Het plan is om de onderkaken aan elkaar te zetten met een cerclagedraad en daarna een wortelkanaalbehandeling op de afgebroken hoektand uit te voeren.

Een cerclagedraad wordt aangelegd om de onderkaak om de twee helften te stabiliseren

 Nu de onderkaken aan elkaar gezet zijn kunnen we beginnen met de wortelkanaalbehandeling. Eerst wordt de hoektand korter gemaakt tot de hoogte van het slijmvlies.  Daarna wordt met een extirpatie naald de pulpa (zenuw/bloedvat) uit de hoektand gehaald. We ruimen het wortelkanaal uit / schonen het op met hedstrom vijlen.Daarna wordt het wortelkanaal schoon gespoeld met bleekwater en uitgespoeld met fysiologisch zoutoplossing.

Wortelkanaalbehandeling bij een kat

 Met paperpoints wordt het wortelkanaal droog gemaakt, daarna kan het gevuld worden.

Met paperpoints wordt het wortelkanaal droog gemaakt

 Het wortelkanaal wordt gevuld met onder andere gutta percha en daarna wordt de bovenkant dicht gemaakt (overkapping) met composiet. Om het composiet of de witte vulling sterk te maken harden we het uit met een ultraviolet lamp.

Gutta percha in het wortelkanaal en daarna vullen, composiet vulling ter afdichting aanleggen

Het eindresultaat:

De onderkaaksbreuk en het wortelkanaal is behandeld

 6 weken later

Na 6 weken komt de kat ter controle, we geven ene verdoving en controleren de onderkaak en maken een röntgenfoto ter controle. Er is een beetje irritatie op de cerclagedraad, gelukkig heeft de kat er geen last van gehad.

Controle na 6 weken

 We maken een digitale röntgenfoto ter controle.

We maken een rontgenfoto ter controle

 Op de röntgenfoto is te zien dat alles rustig is, Er is geen probleem te zien bij de wortel van de onder hoektand.

Op de rontgenfoto ziet de onderkaak en de wortel van de hoektand er rustig uit

 De cerclagedraad is weggehaald en er is irritatie te zien op de plek waar de cerclagedraad gezeten heeft. Dit zal snel weer genezen!

De cerclagedraad is weggehaald

 Na het weghalen ziet alles er nog steeds goed uit op de röntgenfoto. Bij het navoelen is er ook geen bewegelijkheid meer tussen de twee onderkaakshelften, de symphysis is weer stevig.

Alles ziet er goed uit

Het eindresultaat:

Het eindresultaat kaka is vastgegroeid en wortelkanaalbehandeling is netjes

De onderkaak is weer vastgegroeid en de hoektand met de wortelkanaalbehandeling ziet er rustig uit.

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio