Preventie van gebitsproblemen bij de kat

Een kat met tandsteen. Tandsteen is gemineraliseerde tandplak. Indien dit niet behandeld wordt gaat tandsteen gingivitis of zelfs parodontitis veroorzaken. Net als bij de mens is het voorkomen van gebitsproblemen beter dan genezen! De belangrijkste pijler bij preventie berust op het voorkomen of vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen. De dierenarts speelt hier een rol bij, maar de dagelijkse verzorging van het gebit door de eigenaar is veel belangrijker.

Voeding ....

Voeding kan helpen bij de preventie van tandplak: een gebit dat kauwt blijft schoner. Zo geven harde droge brokken minder snel problemen dan zacht blikvoer. Ondanks dat blijven ook bij de harde brokjes toch nog voedselresten achter tussen de kiezen die tandplak kunnen veroorzaken.

Waarom tanden poetsen bij een kat ...

Om te voorkomen dat tandplak tandsteen wordt, hierna kan gingivitis ontstaan waarna parodontitis ontstaat. Als dit is ontstaan kan de tand/kes dermate aangetast worden dat dit gebitselement uitvalt.Door het tandsteen is het tandslijmvlies teruggetrokken. Indien dit niet behandeld gaat worden verliest deze kat de kies. Tandnepoetsen bij een kat met een speciaal mondgaasje

Tandenpoetsen bij een kat ...

De beste manier om het gebit van een kat schoon te houden is door de tanden poetsen.

Als katten dierenartsen die zich toegelegd hebben op tandheelkunde bij katten, adviseren wij het mechanisch reinigen (=tanden poetsen) van het gebit om tandplak te verwijderen en daardoor tandsteen te voorkomen.

Speciale poets doekjes ....

We adviseren om poets doekjes te gebruiken die de combinatie in zich hebben om zacht te zijn maar die ook een zeer goed opname niveau hebben. We gebruiken zelf poetsdoekjes van Hekasoft (10 cm lang en 5 cm breed). We wikkelen de doekjes om onze wijsvinger en poetsen daarna de tanden en kiezen van de hond. Poets alleen de buitnenkant, de binnenkant wordt door de tong gepoetst. Ook zijn er speciale tandenborstels voor katten ontwikkeld, maar daarmee gaat het poetsen moeilijker dan met de gaasjes.

Hoe moet u poetsen ...

We advsieren om de tanden en kiezen mechanisch te reinigen met speciale poetsdoekjes en een scheutje Vet Aquadent!

Hoe te poetsen ....

Tijdens het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden. Twee a drie keer per week 1x langs de tanden en kiezen halen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak tegen te gaan

Vet Aquadent op het gaasje ....

Wij adviseren om Vet Aquadent op het poetsdoekje aan te brengen. U kunt een scheutje Vet Aquadent op een gaasje aanbrengen, vervolgens poetst u de kiezen en tanden van uw kat. Het poetsen met een gaasje wordt door uw hond goed verdragen. u hoeft alleen de buitenkant van de tanden en poetsen te poetsen, de binnenzijde van de kiezen wordt gepoetst door de tong

T/D* voer ....

Indien de kat niet toelaat dat er gepoetst wordt dan kunt u speciale brokken voeren. Er is sinds een aantal jaar een voer op de markt dat, wetenschappelijk bewezen, helpt de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan: t/d* voer van Hill's. Door de grootte en de vorm van de brok kan een kat deze brokken niet zonder kauwen doorslikken. Door de speciale samenstelling en het hoge vezelgehalte van de brok poetst deze brok als het ware de tanden tijdens het kauwen. U kunt bij ons in de dierenkliniek gratis proefzakjes afhalen.

Schematisch wordt aangegeven hoe de td brok de tanden en kiezen poetst

Dentisept ....

Indien er ernstige gingivitis (tandvleesontsteking) of zelfs parodontitis (= teruggetrokken tandvlees) is ontstaan dan kunnen we een behandeling met Dentisept inzetten. Na een professionele gebitsbehandeling moet de eigenaar Dentisept op het tandvlees aanbrengen. We adviseren om de Dentisept altijd in combinatie met tandenpoetsen of speciale brokken te gebruiken.

Als het poetsen echt niet lukt ....

Sommige katten laten het poetsen niet goed toe. Dan is het algenpoeder Orozyme Bucco-Fresh een goed middel on te gebruiken. Dit algenpoeder verandert de samenstelling van het speeksel waardoor de vorming van tandsteen wordt tegen gegaan.

 

Zeker bij katten met aanleg voor tandplak en tandsteen is een regelmatige controle door de dierenarts en een eventuele professionele gebitsreiniging noodzakelijk. Tijdens de jaarlijkse checkup, waarbij de kat gevaccineerd wordt, controleren wij altijd het gebit van de kat.

Voorkomen is beter dan genezen !

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio