Tanden poetsen bij de kat

Als kattendierenartsen adviseren wij het tanden poetsen (= mechanisch reinigen) van de tanden en kiezen bij de kat. Dit is nodig om het tandplak dat zich gevormd heeft te verwijderen en daardoor het ontstaan van tandsteen te voorkomen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er gingivitis of parodontitis ontstaat.Met een speciaal gaasje poetsen we de tanden van een kat

Hoe moeten de tanden gepoetst worden ....

Met behulp van een van een zacht verband gaasje om de vinger kan tandplak verwijderd worden. Tijdens het poetsen dient de buitenkant van de tanden en kiezen in de bovenkaak en met name de achterste kiezen goed gepoetst te worden. De binnenkant van de tanden en kiezen wordt door de tong schoongehouden. Twee a drie keer per week een gaasje langs de tanden en kiezen halen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak tegen te gaan. We adviseren echter om het elke dag te doen om te voorkomen dat u het vergeet.

Alleen een gaasje ....

U kunt het tanden poetsen met alleen een zacht verband gaasje. Indien u echter een scheutje Vet Aquadent of en beetje tandpasta met kipsmaak van C.E.T. op het gaasje aanbrengt dan gaat het poetsen nog effectiever. Hierdoor worden namelijk ook de bacteriën die tandplak veroorzaken aangepakt. De chloorhexidine en het xylitol voorkomen dat bacterien zich kunnen vermeerderen.

We adviseren om de tanden en kiezen mechanisch te reinigen met speciale poetsdoekjes en een scheutje Vet Aquadent!

Poetsdoekje met Vet Aquadent ...

Wij adviseren om Vet Aquadent op een speciaal poets doekje aan te brengen (zie foto rechts en hieronder). U kunt een scheutje Vet Aquadent op een gaasje aanbrengen, vervolgens poetst u de kiezen en tanden van uw kat. Het poetsen met een gaasje wordt door uw kat goed verdragen. U hoeft alleen de buitenkant van de tanden en poetsen te poetsen, de binnenzijde van de kiezen wordt gepoetst door de tong.

De hoeveelheid Xylitol die een kat binnenkrijgt is dermate klein dat deze verwaarloosbaar is.

Indien uw geïnteresseerd bent in deze nieuwe manier van poetsen dan kunt u een proef verpakking van Vet Aquadent en een paar speciale poets doekjes bij

ons in de kliniek komen ophalen. (zie foto hieronder)

Een proef verpakking Vet Aquadent met een paar speciale poets doekjes kunt u bij ons op komen halen!

Speciale poets doekjes ...

We adviseren om poets doekjes te gebruiken die de combinatie in zich hebben om zacht te zijn maar die ook een zeer goed opname niveau hebben. We gebruiken zelf poets doekjes van Hekasoft (10 cm lang en 5 cm breed). We wikkelen de doekjes om onze wijsvinger en poetsen daarna de tanden en kiezen van de kat. Poets alleen de buitenkant, de binnenkant wordt door de tong gepoetst.

 

Film over hoe de tanden gepoetst moeten worden ...

We hebben een filmpje gemaakt over hoe een kat de tanden te poetsen.  Klik hier als u het filmpje wilt zien op onze Youtube pagina WIlhelminaparkfilm ...

Begin al op jonge leeftijd met poetsen ...

We adviseren om al op jonge leeftijd te beginnen met het poetsen van de tanden bij het kitten. Als u op jonge leeftijd begint dan raakt de kat eraan gewend.

Controle...

Sommige katten laten het poetsen niet goed toe: dan adviseren wij t/d brokken van Hill's Pet Nutrition (zie de volgende bladzijde). Zeker bij katten met aanleg voor tandplak en tandsteen is een regelmatige controle door de dierenarts en een eventuele professionele gebit reiniging noodzakelijk. Tijdens de jaarlijkse checkup, waarbij de kat gevaccineerd wordt, controleren wij het gebit van de kat.

Voorkomen is beter dan genezen ....

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio