Tandenpoetsen bij de kat door het eten van speciale brokken:

Sommige katten laten het poetsen niet goed toe en dan adviseren wij om speciale brokken te gaan gebruiken.

Een kat met tandsteen.Net als bij de mens is het voorkomen van gebitsproblemen beter dan genezen! De belangrijkste pijler bij preventie berust op het voorkomen of vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen. De dierenarts speelt hier een rol bij, maar de dagelijkse verzorging van het gebit door de eigenaar is veel belangrijker. Bij veel katten is het tandenpoetsen niet mogelijk, dan kan een speciale voer helpen om het gebit schoon te houden.

Voeding...

Voeding kan helpen bij de preventie van tandplak: een gebit dat kauwt blijft schoner. Zo geven harde droge brokken minder snel problemen dan zacht blikvoer. Ondanks dat blijven ook bij de harde brokjes toch nog voedselresten achter tussen de kiezen die tandplak kunnen veroorzaken.

T/D* voer ....

Er is sinds een aantal jaar een voer op de markt dat, wetenschappelijk bewezen, helpt de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan: t/d* voer van Hill's. Door de grootte en de vorm van de brok kan een kat deze brokken niet zonder kauwen doorslikken. Door de speciale samenstelling en het hoge vezelgehalte van de brok poetst deze brok als het ware de tanden tijdens het kauwen. U kunt bij ons in de dierenkliniek een gratis proefzakje ophalen.

T/D brokken van hIlls pet nutritiion

Voorkomen is beter dan genezen ....

Er is een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het voeren van een grote brok met mechanische reinigende werking bij katten met gingivitis.

De katten gevoerd met een grote brok (13 mm) met mechanisch reinigende eigenschappen (groep 3 = t/d* Hill's Pet Nutrition), hadden een significante vermindering in de vorming van gingivitis en tandsteen.

Wat is het meest effectief ....

In het verleden is er regelmatig onderzoek geweest om het ontstaan van gingivitis of parodontitis te voorkomen. Uit de onderzoeken kwam naar voren dat tanden poetsen het meest effectief was. In de praktijk bleek tandenpoetsen moeilijkheden op te leveren voor eigenaren van katten. Hiervoor zijn verschillende redenen te noemen: bijvoorbeeld dat de kat het tandenpoetsen niet toelaat of dat de eigenaar het niet volhoudt.

13 mm grote T/D brokken van Hills ....

Sinds een aantal jaren is er een nieuw type voer op de markt. Het gaat om een grote brok van 13 mm die een speciale structuur heeft en daardoor mechanisch reinigende eigenschappen. De brok heeft een netstructuur waardoor deze als het ware de tanden poetst. Deze brok is in een onderzoek nader bekeken.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Er is een studie gedaan om het effect van de nabehandeling met verschillende typen voer en tandenpoetsen te evalueren aansluitend aan een professionele gebitsreiniging. In dit onderzoek zijn 88 katten met gingivitis en tandsteen gedurende 6 maanden vervolgd. De katten werden verdeeld in 4 groepen.

De groepen zijn als volgt

  1. Voeding met kleine brok (8 mm) met mechanisch reinigende eigenschappen (= Oral Care).
  2. Voeding met kleine brok (8 mm) zonder mechanisch reinigende eigenschappen, met de instructie aan de eigenaar de tanden van de kat te poetsen (= Oral Care zonder speciale structuur = gewoon kattenvoer).
  3. voeren van een grote brok (13 mm) met mechanisch reinigende eigenschappen (= t/d* van Hill's Pet Nutrition).
  4. Controlegroep, deze kreeg hetzelfde als groep 2 zonder tandenpoetsen (= een soort gewone kattenbrok van 8 mm).

T/D brokken van Hills poetst op de volgende manier de tanden en kiezen.

Een speciale structuur van de brok ...

Door het aanbrengen van een speciale structuur in de kattenbrokken wordt dagelijks de plaque verwijderd en hierdoor de tandsteenvorming tegengegaan. Uit dit onderzoek blijkt dat de kattenbrok een gemiddelde doorsnede van 13 mm moet hebben opdat de brok ook daadwerkelijk wordt gekauwd en effectief zal zijn.

Het resultaat ....

Deze studie heeft aangetoond dat de brokken van voldoende grootte met mechanisch reinigende eigenschappen effectief zijn in het verminderen van zowel de mate van gingivitis als de hoeveelheid tandsteen. Aangezien de mate van gingivitis en de hoeveelheid tandsteen belangrijke parameters zijn om de mate van mondhygiene te beoordelen mag geconcludeerd worden dat deze brokken een positieve bijdrage leveren aan de algehele mondgezondheid.

De katten gevoerd met een grote brok met mechanisch reinigende eigenschappen (groep 3 = t/d* Hill's), hadden een significante vermindering in de vorming van gingivitis en tandsteen.

Indien u het onderzoek zelf wilt lezen in PDF (klik hier) ....

Tandenpoetsen bij de kat door het eten van speciale brokken: t/d kat van Hill's pet Nutrition

Ons advies ...

Indien u uw kat de tanden niet kunt poesten dan adviseren we u om uw kat T/D * brokken te voeren.

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio