Slijmvliesproblemen bij de kat

We zien vaak problemen bij de kat aan het slijmvlies. Variërend van gingivitis tot parodontitis door tandplak en tandsteen. Als de ontsteking verder de mond in trekt dan noemen we het een gingivitis-stomatitis-pharyngitis complex. Tegenwoordig heet het FCGS = Feline Chronic Gingivitis Stomatitis oftewel langdurige ontsteking van het mondslijmvlies.

 

Slijmvliesontstekingen kunnen ontstaan door virus infecties zoals kattenaids, leucose, calicivirus of een herpesvirus infectie. Ook kunnen bacteriën zorgen voor een slijmvliesontsteking.

 

Allergie of tumor. ook komen er slijmvliesproblemen voor door een allergische reactie of door een tumor voor. Bij jonge katten zien we een juvenile gingivitis of juveniele gingivitis, vooral bij Maine Coons van 4-8 maanden zien we deze afwijking.

 

De tumor kan gelokaliseerd zijn, vooral bij katten komt een plaveiselcelcarcinoom voor die heel lokaal, maar deze kan ook erg uitgebreid kan zijn. Ook is er een zeer uitgebreide ontsteking van het mondslijmvlies door een feline sarcoid.

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio