Abces door kieswortelresten

Als een abces regelmatig terugkomt dan moet er aan een kieswortelabces gedacht worden. ook als er een abces aanwezig is zonder dat er kiezen op die plek in de mond te zien zijn dan moet er aaan een kieswortelabces gedacht worden.

Diagnose ....

Door op het abces te drukken kan er gekeken worden of er pus in de mondholte naar boven komt. Bij een kieswortelrestabces is dat meestal niet het geval, Het slijmvlies heeft zich gesloten boven de kies. We maken röntgenfoto's om e zien waar het abces vandaan komt en hoe we de oorzaak, de kieswortelrest, weg kunnen nemen.

Kieswortel rest oorzaak recidiverend abces ....

Kieswortelrest in beeld gebracht met rontgenfoto

Therapie ....

We moeten de kieswortelrest bijna altijd van buitenaf door d ekaak heen benaderen omdat de kies niet vanuit de mondholte te zien is. Ook is de kieswortelrest vaak heel diep, dus vak bij de kaak gelegen. We maken de kaak open op de plek waar deze naar buiten wordt gedrukt door het abces.

Kieswortelresten weghalen

Een ander voorbeeld van kieswortelrest abcessen ....

kiesresten in de onderkaak veroorzaken een abces

Een afwijkende kies onder het slijmvlies ....

Bij dit konijn ziet het gebit er dramatisch uit. Op de foto is te zien dat de 2 voorste kiezen afwezig zijn en dat de 3e kies misvormd is. De 2 achterste kiezen zien er nog normaal uit.

Er is een afwijkende kies rechtsonder

Omdat de kies niet te zien is in de bek, wordt de kies op de plek van het abces geopend en wordt de afwijkende kies van buitenaf getrokken. De huid wordt geopend tot op het bot. Het bot wordt met een speciale botfrees opengeboord. Daarna worden botresten weggeknabbeld met een rongeur. De kiesrest wordt met een luxator losgemaakt en daarna getrokken. Duidelijk is de afwijkende vorm van de kies te zien. Het abces wordt opengehecht.

De kieswortelstukjes worden van buitenaf getrokken door dierenarts E.J. de Boer

Het konijn is volledig genezen.

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio