Oorzaken van een kaakabces bij het konijn

Helaas zien we vaak konijnen met abcessen. Deze abcessen kunnen ontstaan doordat er  wonden in de huid ontstaan, door bijvoorbeeld trauma of bijtwonden. Een andere oorzaak is door wondjes in het slijmvlies door voeding die scherp is en door het slijmvlies heen prikt.

Abcessen door verkeerde voeding!

Indien een konijn alleen de lekkere stukjes in het gemengde voer eet en niet de biks dier er tussen zit en daarbij geen hooi eet dan krijgt het konijn te weinig calcium binnen (zie onze pagina over de voeding bij het konijn). Door het eten van het calcium arme eten in combinatie met te weinig vitamine D opname (= zonlicht te kort) kunnen de kaakbotten minder sterk worden en zullen er afwijkende tanden en kiezen ontstaan. In een beginstadium zie je streping op de tanden, op dat moment is het proces nog omkeerbaar. Zie ook bij het kopje gebitsproblemen bij ADD (= aquired dental disease) of verkregen gebitsproblemen.

Een oorzaak van het ontstaan van kaakabcessen bij het konijn is gelegen in een verkeerde voeding

Bij het konijn hieronder is een onderkaak abces door sterk afwijkende kieswortels.

Een oorzaak van het ontstaan van kaakabcessen bij het konijn is gelegen in een verkeerde voeding en add kiezen

Haken op de kiezen veroorzaken een abces ....

Door de afwijkende stand kunnen haken op de kiezen van de bovenkaak ontstaan die door het slijmvlies heen steken. Er kan dan een abces in de wang ontstaan (de voorste kiezen) of het abces kan naar boven uitbreiden en achter het oog terecht komen (de achterste kiezen).

Indien een wond in het slijmvlies ontstaat kan er een abces ontstaan.

Losstaande kiezen veroorzaken een abces ....

Ook kunnen de kiezen in een later stadium van de ADD los in de kaak komen te staan. De kies staat los in de tandkas waardoor er bacteriën langs de kies bij de wortelpunt terecht komen en daar een abces veroorzaken. 

Als een tand afbreekt of te ver afgeknipt wordt dan kan er een open wortelkanaal ontstaan en dit kan een abces bij de wortelpunt veroorzaken.

Abcessen door afgebroken tanden!Kieswortelrestanten kunnen een abces veroorzaken

Indien een tand afbreekt of te ver afgeknipt wordt dan kan via het open wortelkanaal van de tand een wortelpuntabces ontstaan.

Abces door kieswortelresten

Als een kaakabces bij een konijn niet overgaat of behandeld is en het abces komt weer terug dan moet er gedacht worden aan kies wortelresten. We maken röntgenfoto's om deze resten in beeld te brengen. Als we ze gelokaliseerd hebben halen we ze met een operatie weg. Vaak wordt de kaak hierbij van buitenaf open gemaakt en de kiesrest wordt dan weggehaald.

 

Waar komen de abcessen voor ....

We zien een aantal plekken waar de abcessen aan de schedel tot uiting komen.

Er zijn een aantal plaatsen waar de abcessen aan de schedel te voorschijn komen

En dat ziet er zo uit: van linksboven naar rechts onder

- Een abces achter het oog

- Een abces voor het oog

- Een abces op de neusbrug

- Een abces achteraan de onderkaak

- Een abces aan de onderkaak door een kies

- Een abces aan de onderkaak door een tand

Een oorzaak van het ontstaan van kaakabcessen bij het konijn is gelegen in een verkeerde voeding en add kiezen

 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio