Konijn abces: de nabehandeling

Als het konijn weer naar huis gaat dan krijgt de eigenaar medicijnen mee. In ieder geval een pijnstiller/ontstekingsremmer (we geven Metacam ®) mee. Er wordt een antibioticum meegegeven. We kiezen dan vaak voor het antibioticum Duplocilline ®. Mocht een konijn niet gelijk zelf gaat eten en poepen dan laten we het konijn dwangvoeding en medicijnen geven om een stille darm te verhelpen.

  • Als dwangvoeding gebruiken we Juvenile ® van Harrison Bird Foods en Science Selectve ® van Russel Rabbit samen met water laten we een papje maken.
  • De medicijnen die we meegeven zijn Cisaral ® om de darmwerking te stimuleren.
  • Laxatract ® om vocht in de darmen aan te laten trekken.
  • Pijnstiller wordt sowieso gegeven na een abces behandeling.

Controle wanneer ....

10 dagen later:

Als het abces in zijn geheel weggehaald is dan  zien we het konijn na 10 dagen terug om de hechtingen eruit te halen.

of

7 + 14 dagen later:

Als het abces gemarsupialieerd is, dan moet de eigenaar elke dag de wond schoonmaken, korstvorming weghalen en zalf in de wond aanbrengen. We gebruiken in het begin een corticosteroïd houdende zalf in de wond: Terracortril ® oogzalf of Easotic ® oorzalf. De wond blijft dan goed open en de inhoud vloeibaar.

Na 7 dagen laten we het konijn terug komen, de abcesholte wordt dan leeggelepeld en eventueel gevormde korsten worden weggehaald. Er moet nog steeds worden gezalfd om de opening open te houden.

na 14 dagen halen we de hechtingen eruit en maken het abces nog een keer schoon. Als de holte kleiner is geworden omdat het dicht aan het groeien is dan gebruiken we een honingzalf om dit proces te bespoedigen.

Tissue of gaas in een abcesholte aanbrengen ....

Bij een grote abces holte die mooi afgerond is met een "kleine" opening: holte opschonen en daarna opvullen met gaas - tissue - dit heeft een verrassende werking er wordt geen pus meer gevormd als de abcesholte opgevuld is!

 

We brengen een beetje zalf in de abces holte aan, we gebruiken in het begin een corticosteroïd houdende zalf in de wond en brengen daarna een tissue - gaas verband in de wondholte aan.

Breng zalf in de wond aan - knip de tissue op maat en druk de tissue met een pincet in de abcesholte

Knip de tissue kleiner en druk deze in de abcesholte. In bijna alle gevallen heeft het konijn hier geen last van en laat de tissue in de abcesholte met rust.

 

Als we het konijn terug zien na een paar dagen tot een week: de tissue wordt met een pincet uit de holte gehaald. Eventueel kan de abcesholte opgeschoond worden met een scherpe lepel.

We zien het konijn met het kaakabces terug na een week

We controleren de abcesholte: halen de tissue eruit en schonen de holte indien nodig op met een scherpe lepel. Daarna beoordelen we of we met de corticosteroïden zalf doorgaan of met honing zalf - honing gel van Maxani. We brengen weer een tissue - gaasverband in de holte aan.

Na 1 week is de abcesholte mooi schoon en brengen de tissue weer aan met honinggel

Als de wond er rustig uit ziet gaan we honing gel en een tissue in de holte laten aanbrengen. Op de foto's hieronder is te zien dat de holte kleiner wordt en dat de tissue in de holte wordt ingebracht en als deze opgevuld is dat we de overmaat aan tissue wegknippen en in de holte drukken. We halen hechtingen weg die geen functie meer hebben. De eigenaar kan dit dan dagelijks herhalen: tissue weghalen, holte schoonvegen, honing gel aanbrengen en een tissue in de holte inbrengen.

Vul d eholte op en knip de overmaat aan tissue weg en druk het gaas in de holte vast

De week erop controleren we het konijn weer. Als het goed is groeit de holte steeds meer dicht en wordt de abcesholte kleiner. We halen alle hechtingen uit en halen eventueel gevormde korsten weg.

Het verdere verloop: de holte is na 3 - 4 weken dicht gegroeid. ls we alle probleem kiezen en/of tanden hebben getrokken dan is het probleem opgelost.

En 6 - 8 weken later weer ....

na 6 tot 8 weken laten we het konijn nog een keer komen, we controleren dan de tanden en kiezen en beoordelen of er aanvullende behandelingen noodzakelijk zijn of dat het probleem definitief opgelost is.

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________________________

Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

Joomla SEF URLs by Artio