Konijn abces: de nabehandeling

Als het konijn weer naar huis gaat dan krijgt de eigenaar medicijnen mee. In ieder geval een pijnstiller/ontstekingsremmer (we geven Metacam ®) mee. Er wordt een antibioticum meegegeven. We kiezen dan vaak voor het antibioticum Duplocilline ®. Mocht een konijn niet gelijk zelf gaat eten en poepen dan laten we het konijn dwangvoeding en medicijnen geven om een stille darm te verhelpen.

  • Als dwangvoeding gebruiken we Juvenile ® van Harrison Bird Foods en Science Selectve ® van Russel Rabbit samen met water laten we een papje maken.
  • De medicijnen die we meegeven zijn Cisaral ® om de darmwerking te stimuleren.
  • Laxatract ® om vocht in de darmen aan te laten trekken.
  • Pijnstiller wordt sowieso gegeven na een abces behandeling.

Controle wanneer ....

10 dagen later:

Als het abces in zijn geheel weggehaald is dan  zien we het konijn na 10 dagen terug om de hechtingen eruit te halen.

of

7 + 14 dagen later als er een open abcesholte is =  marsupialisatie van het abces.

 

Marsupialisatie met een kleine abcesholte behandeling:

Als het abces gemarsupialieerd is en er een kleine holte aanwezig is, dan moet de eigenaar elke dag de wond schoonmaken en de korsten weghalen van de randen, en zalf in de wond aanbrengen. We gebruiken in het begin een antibioticum en corticosteroïde oor- of oogzalf in de wond. De wond blijft dan goed open en de inhoud vloeibaar.

Na 7 dagen laten we het konijn terug komen, de abcesholte wordt dan schoongemaakt met een scherpe lepel en eventueel gevormde korsten worden weggehaald. Er moet daarna nog steeds worden gezalfd door de eigenaar om de abces holte op te schonen en de opening open te houden.

na 14 dagen halen we de hechtingen eruit en maken het abces nog een keer schoon. Als de holte kleiner is geworden omdat het dicht aan het groeien is dan gebruiken we een honingzalf om dit proces te bespoedigen.

 

Nabehandeling van een abcesoperatie

Na de operatie wordt uw konijn opgehaald en kan u het abces thuis gaan behandelen. We geven u de materialen mee om het abces op te schonen. Als u een scherpe lepel mee heeft gekregen dan kunt u de holte schoon lepelen. Wikkel uw konijn in een handdoek en fixeer de kop met uw ene hand en maak de holte schoon met uw andere hand. Hiervoor kunt u ene lepel gebruiken of een pincet met gaas. Deze informatie is ook voor andere dierenartsen als we uw konijn naar uw dierenarts sturen om de holte op te schonen.

 

Zie de film hieronder. 

 

 

Marsupialisatie met een grote abcesholte behandeling:

Als er een grote abces holte is met een kleine - smalle opening dan kunnen we een oude techniek toepassen. Dagelijks wordt er een zalf in de holte ingebracht en daarna wordt de abcesholte opgevuld met gaas. Doordat de holte opgevuld is zal er zich geen pus vormen in de abcesholte! Waarom is een "kleine" opening belangrijk? Als er een kleinere diameter van de huidopening tov de abcesholte is dan valt het gaas niet naar buiten en blijft het in de abcesholte.

Tissue of gaas in een abcesholte aanbrengen ....

Bij een grote abcesholte die mooi afgerond is met een "kleine" opening: holte opschonen en daarna opvullen met gaas - tissue - dit heeft een verrassende werking: er wordt geen pus meer gevormd als de abcesholte opgevuld is!

Zalf in de abcesholte aanbrengen ....

We brengen een beetje zalf in de abces holte aan, hiervoor gebruiken we in het begin een antibioticum en corticosteroïde oor- of oogzalf. We brengen de zalf direct uit de tube aan of geven een 2-3 ml spuit met tuut erop mee. Deze spuit kunt u vullen door de zuiger / stamper uit de spuit te trekken en van achter zalf in de spuit aan te brengen. Daarna weer de stamper in de spuit en u kunt de hoeveelheid zalf aanbrengen die nodig is. Hoeveel zalf moet u aanbrengen: dat hangt ervan af hoe groot de holte is. Als er zalf uit de holte loopt dan brengt u te veel zalf aan.

Trek de stamper uit de spuit om deze te kunnen vullen met zalf

Als de zalf in de holte is aangebracht gaan we een gaas tissue in de holte aanbrengen. We brengen een stuk tissue aan met een pincet in de holte, het gaas wat er niet in past knippen we af. Zie hieronder hoe we dat doen.

Breng zalf in de wond aan - knip de tissue op maat en druk de tissue met een pincet in de abcesholte

Druk de tissue - het gaasverband met de speciale pincet in de abcesholte en als er nog wat tissue uitsteekt:

knip het nog uitstekende stuk van de tissue af en druk deze in de abcesholte weg zodat er geen gaas - tissue meer te zien is.

In bijna alle gevallen heeft het konijn hier geen last van en laat de tissue in de abcesholte met rust.

 

Het is een al oude lang gebruikte techniek die wij zijn gaan waarderen om te gebruiken bij konijnen en cavia abcessen.

 

 

 

We laten de eigenaar als nabehandeling het gaasverband - tissue  in de abces holte dagelijks vervangen:
1. Met pincet gaasverband uit de holte halen
2. Zalf in de holte inbrengen
3. Gaas - tissue in holte inbrengen - voorzichtig drukken - gaas met pincet in de holte inbrengen.
4. mocht er teveel gaas voor de holte zijn knip overtollige gaas weg en druk het overgebleven voor in de holte zodat er niets uitsteekt.

Controle na een paar dagen tot een week:

Als we het konijn terug zien na een paar dagen tot een week: de tissue wordt met een pincet uit de holte gehaald. Indien nodig maken we  de abcesholte schoon met een scherpe lepel.

We zien het konijn met het kaakabces terug na een week

Controle na 2 weken:

We halen de hechtingen eruit. Controleren de abcesholte: halen de tissue eruit en schonen de holte indien nodig op met een scherpe lepel. Daarna beoordelen we of we met de corticosteroïden zalf doorgaan of met honing zalf - honing gel van Maxani. We brengen weer een tissue - gaasverband in de holte aan.

Na 1 week is de abcesholte mooi schoon en brengen de tissue weer aan met honinggel

Als de wond er rustig uit ziet gaan we honing gel en een tissue in de holte laten aanbrengen. Op de foto's hieronder is te zien dat de holte kleiner wordt en dat de tissue in de holte wordt ingebracht en als deze opgevuld is dat we de overmaat aan tissue wegknippen en in de holte drukken. We halen hechtingen weg die geen functie meer hebben. De eigenaar kan dit dan dagelijks herhalen: tissue weghalen, holte schoonvegen, honing gel aanbrengen en een tissue in de holte inbrengen.

Vul d eholte op en knip de overmaat aan tissue weg en druk het gaas in de holte vast

De week erop controleren we het konijn weer. Als het goed is groeit de holte steeds meer dicht en wordt de abcesholte kleiner. We halen alle hechtingen uit en halen eventueel gevormde korsten weg.

NB: als het gat te klein wordt voor het gaasverband - tissue inbrengen gebruik dan alleen de zalf.
Dan is het advies twee keer daags de wond zalven - haal gevormde korsten met de pincet weg.

 

-------------------------------------------------------

 

Als we alleen zalf aanbrengen dan kan dit via de meegegeven spuit of net een wattenstaaf.

Haal van te voren de korsten eraf - verweek deze eventueel met een nat gaasje om ze makkelijker weg te kunnen halen.

En maak de holte schoon met gaas en een pincet of met de wattenstaaf.

 

Zie hieronder een film hoe we honingzalf in de abcesholte aanbrengen.

 

 

 

Het verdere verloop: de holte is na 3 - 4 weken dicht gegroeid. ls we alle probleem kiezen en/of tanden hebben getrokken dan is het probleem opgelost.

En 6 - 8 weken later weer ....

na 6 tot 8 weken laten we het konijn nog een keer komen, we controleren dan de tanden en kiezen en beoordelen of er aanvullende behandelingen noodzakelijk zijn of dat het probleem definitief opgelost is.

 

Als we onder het oog zalven dan gebruiken we ook de kleine tuut op de spuit.

Konijn onder het oog zalven met tuut op de 2 ml

 

 

----------------------

Wat het eten betreft, dit kan in het begin nog even lastig zijn omdat het gebit is geslepen.

Eerste dagen met water verweekte brokjes en dwangvoeding geven. Soms kan het wel wel 1,5-2 weken duren voordat het konijn weer zelfstandig eet. Tot die tijd doorgaan met dwangvoeren en met water verweekte brokjes.

Wikkel het dier in een handdoek als je medicijnen en dwangvoer geeft.

Groentes aanbieden - deze eventueel in kleine stukjes aanbieden de 1e dagen en ook proberen of er weer hooi wordt gegeten.

Maar als de tanden zijn ingekort en de kiezen in model zijn geslepen kan het even duren voordat er weer uit zichzelf wordt gegeten. Zolang de dwangvoeding goed doorgeslikt wordt en er eetlust is is het goed en kun je doorgaan met dwangvoeding en verweekte brokjes.

----------------------

 

Als er ook geen keutels zijn of er zijn kleine keutels, dan is er een stille darm aanwezig: dan is het advies naast het dwagvoer en de pijnstiller ook behandelen met Cisaral en Laxatract.

Hoe gaat het dwangvoeren. We gebruiken Juvenile of een mengsel van Juvenile met Science Selective brokjes. We wikkelen het konijn in een handdoek en brengen dan per keer een beetje dwangvoer in de bek aan. We hanteren als advies: 3 a 4x daags 15 - 20 ml bij een konijn van ongeveer twee kg. En geef na elk dwangvoer ook 15 ml water met de spuit om op die manier de vochtbalans goed te houden.

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________________________

Disclaimer wat betreft de door ons hierboven genoemde diergeneesmiddelen.

NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen.
De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

 

 

Joomla SEF URLs by Artio