Konijn abces kiezen trekkenspeciaal tandheelkundig instrumentarium

Het belangrijkste onderdeel van de behandeling van een abces bij het konijn is het verwijderen van de oorzaak. Als er kiezen zijn die afwijkend zijn dan trekken we deze kiezen. De kiezen kunnen we van binnen uit  (= via de mondholte) of van buiten af (= door het kaakbot heen) trekken. Het kan zijn dat we 1 kies uit de rij trekken of dat we alle kiezen moeten trekken. Elke kies heeft een aparte tandkas en het is van groot belang dat je de tandkas niet beschadigd van de er naast gelegen kies als je maar 1 of 2 kiezen wilt trekken.

Voor het trekken heb je speciaal gereedschap nodig, zeker als je de kies van binnen uit de mond trekt.

Let op: als je niet geoefend bent als dierenarts en je hebt niet de speciale tandheelkundige instrumenten om kiezen te trekken, trek dan alleen loszittende kiezen en niet kiezen die nog vast zitten!

Let op: als een kies nog vast zit en je gaat er teveel kracht op zetten dan kan de kaak breken, dit is vooral bij de onderkaak gevaarlijk!

We trekken de kiezen van binnen uit of van buiten af

Kiezen trekken vanuit de mondholte ....

Op de onderstaande foto's wordt alleen de eerste kies getrokken, we maken deze kies voorzichtig rondom los en halen de kies daarna met een speciale tang die sterk gebogen is uit de tandkas. hierna wordt het slijmvlies gehecht. Deze kies veroorzaakte snot bij een konijn, nadat de kies getrokken was had het konijn geen last meer van snot.Als het nodig is trekken we 1 kies

De eerste kies kan getrokken worden, maar ook de achterste kies ....

De een na achterste kies bij dit konijn wordt getrokken

HAAL ERUIT WAT ER INZIT ....

Als het noodzakelijk is dan  trekken we alle kiezen aan 1 kant.

Bij dit konijn was er een abces onde rhet oog. Alle kiezen zaten los en moesten getrokken worden.

Kiezen worden van binnenuit de mond getrokken

Alle kiezen zijn uiteindelijk getrokken

Bij dit konijn was er een dikte onder het linker oog. Er was een abces aanwezig. Bij de bekinspectie was er pus bij de kiezen van de linker bovenkaak te zien, ook zaten de kiezen los. Op de röntgenfoto's was er niet echt veel afwijkends te zien, we hebben uiteindelijk alle 6 de kiezen getrokken vanuit de mondholte. Tijdens de extractie kwam aan het licht dat de kiezen een afwijkende vorm hadden, ze waren niet recht maar gebogen hetgeen op calcium tekort in de kaken wijst  (= ADD). De kiezen van de onderkaak worden daarna kort geslepen, om in de gaten te houden of deze wel of niet gaan groeien!

En wat te doen met de kiezen er tegenover ....

De tegenoverliggende kies of kiezen aan de onderkaak hoeven niet getrokken te worden. Onze ervaring is dat deze kies niet zal groeien, ondanks dat er geen kies is waarop hij zal moeten slijten. Het lijkt erop dat er druk op de kies uitgeoefend moet worden om uit te groeien. Voor de zekerheid laten we konijnen na een paar weken en maanden terugkomen om de kiezen te controleren.

Kiezen trekken van buiten af ....

Als we er beter van buiten af bij kunnen dan trekken we de kiezen door de huid te openen, daarna het kaakbot open te boren of weg te knabbelen met een botrongeur. Hiermee kun je echt hapjes uit het bot nemen en zo de kies of kiesrest in beeld brengen. hierna wordt de kies of kiesrest voorzichtig rondom losgemaakt en getrokken.

Kiezen kunnen van buiten af getrokken worden, we moeten dan door het bot heen gaan

 

Kiezen trekken met behulp van de endoscoop dr. Fritz ....

Af en toe zijn er nog kleine kieswortelresten die dermate klein zijn of op een plek zitten waar we ze niet rechtstreeks kunnen zien dat we gebruik moeten maken van onze endoscoop. We kunnen dan op het video scherm zien wat we aan het doen zijn en of de kiesrest los komt.

Met behulp van een endoscooop trekken we af en toe de kies of kiesresten

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio