Neus abces bij het konijn

Af en toe zien we een dikte bij de neus van het konijn. Dit kan door een bijtwond of door een onbekende oorzaak komen. De ontsteking kan heel uitgebried zijn of alleen in de huid blijven. Bij een uitgebreide ontsteking kan het neusslijmvlies verloren raken.

Abces door een bijtwond

Onderstaande foto's laten een konijn zien waarvan de eigenaar wist dat het konijn gebeten is. in dit geval was de bijter een kat. Het abces is heel typisch in dit geval want de pus is heel vloeibaar en normaal zien we dit niet zo snel bij een konijn. Waarschijnlijk zijn de bacterien bij de tandenvan de kat de oorzaak voor het vloeibare abces. Het abces zat in de huid en was niet door het neusbot heen gedrongen ....

Dit konijn is gebeten door ene kat en had een oppervlakkig abces in de huid

Een abces in de neusholte

Bij een ander konijn was er een dikte aan de neusbrug voelbaar. Op de röntgenfoto's was een botwoekering zichtbaar. Het abces in de neusholte was dermate uitgebreid dat het bot opgerekt werd. Het neusslijmvlies dat in conchae of neusholteplooien aanwezig is was volledig verdwenen.

een verdikking op de neusbrug bij dit konijn

Uitleg van de bovenstaande foto

Je ziet duidelijk dat er een botwoekering van de neusbrug te zien is

Op de andere richting is duidlijk de woekering te zien

Therapie: we hebben het bot opengemaakt en daarna alle pus eruit gehaald. Het abces is gemarsupialieerd. De holte is schoon gemaakt, er blijkt dat het neusslijmvlies volledig is opgelost en verdwenen.

er is een marsupialisatie uitgevoerd, want het abces kan niet volledig verwijderd worden

Nog een konijn met een neusabces

Ook bij het onderstaand konijn is er een neusabces aanwezig die het neusslijmvlies heeft doen oplossen. ook bij dit konijn is het abces gemarsupialiseerd.

Een konijn met ene neusabces dat gemarsupialiseerd is

Als er een abces in of op de neus  aanwezig is dan wordt dit behandeld.

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio