Tand abces bij het konijn

Abcessen door tandproblemen kunnen ontstaan door afgebroken tanden die een abces eroorzaken. We zien echter ook abcessen die door het knippen van de tanden zijn ontstaan. De tand kan tot in de diepte tot onder het slijmvlies splijten door het knippen, of het wortelkanaal kan geraakt worden met het knippen.

Abces bij een konijn door een afgebroken of geknipte tand

Diagnose ....

Er is een bult aan de voorkant van de onderkaak voelbaar. De tanden en kiezen worden bekeken om te zien waar het abces vandaan komt. Er wordt gekeken of er ergens pus te zien is en of er eventueel losse of afgebroken tanden aanwezig zijn. Als je op de bult drukt dan kun je ook zien waar de pus naar boven komt. Met röntgenfoto's kunnen we de tandwortels in beeld nrengen of er een probleem aan de wortels van de tanden opspeelt of dat er tandwortelresten rommelen.

Behandeling ....

De behandling zal bestaan uit het wegnemen van de oorzaak van het abces, de probleem tand wordt getrokken. Het abces wordt geopend en uitgeruimd, daarna wordt het abces open gehecht = marsupialisatie.

Knipfractuur geeft tand abces ....

Bij dit konijn is er een abces ontstaan omdat de tanden geknipt zijn. Het knippen is een paar keer goed gegaan, maar het is nu goed fout gegaan.

Konijn met een abces door dat de tanden geknipt weden

Abces doordat de tand afgebroken is ....

Onder de kin is een enorm abces ontstaan, deze is veroorzaakt door een afgebroken tand.

Abces onder de kaak door een afgebroken tand

De behandeling is door het abces open te leggen = marsupialisatie

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio